Innsbruck ugrott be házigazdaként Denver helyére

<p>1972-ben a NOB elnöki tisztjéről leköszönő, a téli olimpiákat kifejezetten nem kedvelő Avery Brundage azzal a cinikus megjegyzéssel búcsúzott, hogy négy év múlva Denver remélhetőleg tisztes temetést rendez a téli játékoknak. A 85 éves sportvezető kívánsága pedig majdnem teljesült is...</p>

Denver visszalépett

A Colorado állambeli Denver lakosai ugyanis helyi népszavazásban utasították el, hogy új sípályák építése végett erdőket irtsanak ki, vagy hogy a közpénzekből újabb ötmillió dollárt kapjanak a szervezők. A város így az olimpiák történetében egyedüliként békeidőben adta vissza a rendezési jogot. Beugrónak – kettő kivételével – az összes korábbi házigazda jelentkezett, közülük a NOB Innsbruckot választotta.

A svájci St. Moritz után így az 1964-es olimpiának otthont adó osztrák város is másodszor rendezhetett ötkarikás játékokat, ezért az olimpiai stadionban két láng is égett.

Géppuskák és szögesdrót

Innsbruck második olimpiáján nem volt igazi fesztiválhangulat, amihez az 1972-es müncheni tragédia miatt hozott szigorú biztonsági intézkedések (gépfegyverrel posztoló katonák, szögesdrótok stb.) is hozzájárultak. Pedig az osztrákok nagy sztárja, Franz Klammer megbirkózott a nagy elvárásokkal, és futamában maximális rizikót vállalva megnyerte a számot.

A házigazdáknak a síugrás is örömet szerzett, nagysáncon kettős osztrák győzelem született – a többi aranyérem nagyrészén, a 37-ből 20-on a Szovjetunió és az NDK osztozott.

Mittermaier majdnem triplázott

Előbbieknél a gyorskorcsolyázó Tatjana Averina volt a legfőbb éremhalmozó, aki két számban első, kettőben pedig harmadik lett. A sífutó Rajsza Szmetanyina is csak hajszállal maradt le a mesterhármasról (a 10 kilométer és a váltó megnyerése mellett második lett 5 km-en), mint ahogy a nyugatnémet alpesi síző Rosi Mittermaier is történelmet írhatott volna: első nőként valamennyi alpesi számot megnyerhette volna ugyanazon az olimpián, de a műlesiklás és a lesiklás aranya után óriás-műlesiklásban elrontott egy kaput a pálya záró szakaszán, és csak második lett.

Debütált a jégtánc

A krónikákba Terry Kubicka is bekerült: az olimpiák történetében először mutatott be hátraszaltót műkorcsolyában. Az amerikainak ez a 7. helyre volt elég. Az elsőséget a fenomenális brit John Curry szerezte meg, akinek összpontszáma új ötkarikás csúcs volt. Párosban Irina Rodnyina megvédte címét, de szapporói sikerétől eltérően már nem Ulanovval, hanem Alekszandr Zajcevvel, akivel 1973–78 között minden vb-t és Eb-t megnyertek.

Az Innsbruckban debütáló jégtánc hatalmas sikert aratott, a magyar Regőczy–Sallai duó ötödik lett.

Cseh(szlovák) hokiezüst

Az 58 tagú csehszlovák küldöttség egy érmet szerzett: a hokisok ezüstje bravúrnak számított, ugyanis az Innsbruckban kitörő influenzajárvány miatt több meccsre is meglehetősen foghíjas csapattal álltak ki. Ráadásul a csapatkapitány František Pospíšilt doppingolónak minősítették, miután orvosa kodeint adott neki a gyorsabb gyógyulás érdekében, de végül nem a lengyelek elleni győzelemért járó, az ügy miatt elvesztett pontok hiányoztak az aranyhoz. A szovjetek elleni sorsdöntő mérkőzésen öt perccel a vége előtt még 3:2-re vezettek az egyetlen szlovákkal (a harmadik számú kapussal) felálló csehszlovákok, a szovjetek azonban fordítottak, és sorozatban negyedszer is megnyerték a tornát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?