Ibra vagy CR7 nem lesz ott a vb-n

<p>Két világklasszis, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic közül csak egyikük utazhat nemzeti csapatával a 2014-es brazíliai labdarúgó-vb-re. Az európai pótselejtezők párosítását tegnap sorsolták Zürichben, eszerint Portugália–Svédország, Ukrajna–Franciaország, Görögország–Románia és Izland–Horvátország párharcokra kerül sor.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A mérkőzéseket november 15-én és november 19-én rendezik.

Rémálom Svédország számára

Az oda-visszavágós párharcok közül kiemelkedik Portugália és Svédország csatája. Az ibériaiak, akik 2002 óta nem hiányoztak vb-ről, Oroszország mögött végeztek selejtezőcsoportjukban, míg a vb-n legutóbb 2006-ban szereplő skandinávok Németország mögött futottak be másodikként. A két együttes legutóbb a 2010-es torna selejtezői során találkozott, akkor sem Lisszabonban, sem Stockholmban nem született gól. A skandinávok nem örülnek Ronaldóéknak, hiszen legutóbb 1984 novemberében nyertek a portugálok ellen.

Az Aftonbladet internetes kiadása nem is finomkodott: „Rémálom Svédország számára” címmel hozta le a párosítást. Erik Hamrén szövetségi kapitány ugyanakkor nem búslakodik: „Portugália hihetetlen magas szintet képvisel, ezt tudjuk. Két mérkőzésről szól a párharc, kétszer kell száz százalékot nyújtanunk. Megvan a lehetőségünk és élni is akarunk vele.” A luzitánok sem számítanak könnyű párharcra. „Két nagyon nehéz mérkőzés lesz – mondta Paulo Bento, a portugál válogatott szakvezetője. – Olyan együttes ellen játszunk, amelyben bár a világ egyik legjobb csatára futballozik, mégis csapatként teljesít.”

Deschamps tiszteli

az ukránokat

Felháborodást váltott ki, hogy az elmúlt négy vb-n kétszer is döntőbe jutott Franciaország nem szerepelt a kiemeltek közt a sorsoláskor, ám a szerencse végül a gallok mellé állt. Didier Deschamps csapata azzal az ukrán válogatottal találkozik, amely csupán egy hellyel előzi meg őket a világranglistán. A feladat persze cseppet sem ígérkezik könnyűnek a franciák számára, mert bár az ukránok önerőből csupán egyszer szerepeltek külön államként jelentős tornán – a 2006-os vb-re kijutottak, 2012 nyarán társrendezői voltak az Európa-bajnokságnak –, a sárga-kékeket nem szabad lebecsülni. Igaz, az ukránok még sosem verték meg a gallokat, akik négy győzelem mellett három döntetlent számlálnak ellenük.

Legutóbb a 2012-es Eb-n találkoztak a csapatok, a franciák akkor Ménez és Cabaye góljaival 2:0-ra nyertek. „Nem lesz könnyű dolgunk. Ellenfelünk hét mérkőzés óta veretlen és nagyon kevés gólt kapott ezeken az összecsapásokon – mondta Didier Deschamps francia kapitány. – Ugyanakkor az jó, hogy a visszavágót játsszuk otthon. Muszáj bíznunk magunkban, de nagyon tisztelnünk kell az ellenfelünket.”

Marica boldog

A román válogatott a 2004-es Európa-bajnok Görögországgal találkozik majd. A hellének a bosnyákokkal vívtak ádáz harcot a csoportelsőségért, de végül rosszabb gólkülönbségük miatt nem tudták megelőzni Dzekóékat. A két válogatott tétmeccset már 1989 óta nem játszott egymással, a legutóbbi hét összecsapásuk egyaránt felkészülési mérkőzés volt, háromszor a románok nyertek, négyszer pedig a görögök. A legutóbbi, 2011 novemberében Altachban rendezett meccsen 3:1-re győzött a Piturca-legénység.

Ciprian Marica, a románok csatára boldog, mert előzetesen a görögöket szerette volna ellenfélnek: „Véleményem szerint ennél jobbat nem is kívánhattunk volna. Sokkal stabilabb csapatot is kaphattunk volna, bár nem szabad lebecsülni a görögöket. Személy szerint én boldog vagyok.”

Fernando Santos, a görögök portugál kapitánya is bizakodik: „Kiegyenlített csata várható, a románoknak veszélyes csapatuk van. Védenceim a kvalifikáció során remekül játszottak, bízom benne, hogy a pótselejtezőt is sikeresen vesszük.”

Nagyon elégedettek

a horvátok

A Svájc mögött elért második helyével óriási bravúrt végrehajtó Izlandnak Horvátország jutott. A horvát válogatott a dél-afrikai tornát leszámítva rendre ott volt a rangos világeseményeken, az északiaknak ez először sikerülhet történelmük során. Eddig csupán kétszer játszott egymással a két csapat, a horvátok 2005 márciusában 4:0-ra, ugyanazon év szeptemberében pedig 3:1-re győzték le a szigetországi válogatottat.

„Nagyon elégedettek vagyunk, különösen azért, mert a visszavágót játsszuk Zágrábban, ám szeretném hangsúlyozni, hogy még nem jutottunk ki – mondta Niko Kovac, megbízott horvát szakvezető. – Izland fiatal, ígéretes együttes, amelynek tapasztalt edzője van Lagerbäck személyében, aki már Svédországgal és Nigériával is kijutott a világbajnokságra.”

Az izlandiakat irányító svéd Lars Lagerbäck visszafogottan nyilatkozott: „Azzal tisztában vagyunk, hogy a horvátok a párharc esélyesei, de szeretnénk meglepetést okozni. Nagy bravúrra lesz szükségünk, hogy ott legyünk a világbajnokságon.” (nso, hatharom.hu, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?