Mindenki a megnyitóra figyel Párizsban

Párizs2024.város

A héten már egyre több sportoló érkezett meg Párizsba és foglalta el szobáját az olimpiai faluban. Az, hogy a péntek este 19:30-kor kezdődő megnyitóra hányan látogatnak majd el az olimpikonok közül, egyelőre kérdéses, hiszen az esemény után minden bizonnyal csak hajnalban kerülnek ágyba a sportolók.

A párizsi nyári játékok olimpiai faluja Saint-Denis, Saint-Ouen és Saint-Denis-sziget találkozásánál, 54 hektáron terül el. Az olimpia és a paralimpia után 2800 új lakást fognak kialakítani az épületekben, amelyek nagy részét családok használják majd. Körülbelül 800 lakóegységet egyetemisták vehetnek birtokba, így körülbelül 6000 ember talál majd otthonra az egykori olimpiai faluban. A játékok idején összesen 14 500 sportoló és hivatalos kísérő fog itt lakni, a paralimpián pedig 9000 embert fogad majd a falu.

Számos szolgáltatás áll rendelkezésre a körzetben, többek között 12 mosoda 600 mosógépe nagyságrendileg 60 ezer mosást végez majd el, de van szépségszalon, és a kikapcsolódást segítő játékterem is, és most először olyan teret is kialakítottak, ahol a szülők a gyerekeikkel találkozhatnak. Ami az étkezést illeti, mintegy 500 recept alapján 200 szakács igyekszik elkészíteni a változatos ételkínálatot, míg az utcákon 200 italautomatából lehet ingyenesen frissítőhöz jutni.

Tiltakozó táncosok

Az olimpiai nyitóünnepségről már rengeteg szó esett biztonsági szempontból, hiszen azt a Szajnán, a folyó partján tartják majd. Az mindig hatalmas kérdés, hogy hány sportoló vállalja be a körülbelül 4 órás ünnepséget, hiszen az odajutás és az éjszakai hazautazás is több órát vehet igénybe. Akik szombaton érdekeltek valamilyen versenyszámban, és nem a mezőny második felében szeretnének végezni, szinte biztosan nem lesznek ott az eseményen. De általában kihagyják azok is, akiknek egy délutáni indulás után a hajnali hazaérkezés felborítaná a jól megszokott napirendjüket.

A legutóbb újabb nem várt problémával néztek szembe a szervezők, hiszen a táncosok egy jelentős része kritizálta a körülményeket és a művészek bérezését, így az egyik hétfői próbán 8 percen keresztül felemelt ököllel, mozdulatlanul álltak, ezzel kifejezve tiltakozásukat. A szórakoztatóiparból érkező táncosok eredetileg 60 eurót kaptak volna a fellépésért, amelyet aztán 180 euróra emeltek, miközben a balett-társaságok által alkalmazott fellépők 1600 eurónál is többet kaphatnak a produkciójukért.

Brutális jegyárak

Ha pedig már a pénznél tartunk, a nyitóünnepségre 90 euró volt a legolcsóbb megvásárolható belépő. A csütörtöki nap folyamán még két kategóriában voltak elérhető jegyek az eseményre, ezek ára 1600 és 2700 euró volt. Vannak sportágak, amelyekre szintén aranyáron mérik a belépőket. A magyarokat leginkább érdeklő úszódöntőkre például még minden bizonnyal ma is találunk 690 euróért jegyeket, míg a délelőtti előfutamokra 230 euróért ülhet be az, aki a korábbi jegyértékesítési szakaszokban nem vette meg a 24, ill. 85 eurós legolcsóbb belépőket.

Az Allianz Hungária Zrt. reprezentatív felmérése szerint a magyar sportrajongókat az úszás szögezi a képernyők elé az olimpiai játékok alatt, ezt követi a vízilabda (57%), a labdarúgás (49%), a kézilabda (47%) és az atlétika (44%). Ezen sportágak közül a focira még jelenleg is tudunk 15 eurós belépőket venni, de a vízilabda-válogatottak csoportmeccseire is elcsíphető volt még egy-egy 70/90 eurós jegy, sőt, ha valaki már előre gondolkodik, egy férfi elődöntőre vagy egy női bronzmeccsre is bejuthatott még 50–120 euróért. A kézilabdát kedvelőknek nincs könnyű dolguk, ugyan szinte minden nap felszabadul 1-2 belépő a mérkőzésekre, de szerencse is kell, hogy valaki ezeket megvegye, ráadásul az árak is változóak (30–200 eurósak).

Koronavírus

Bár már szinte teljesen elfelejtettük az előző olimpiát egy évvel megcsúsztató világjárványt, a sportolókat továbbra is figyelik. Az ausztrál női vízilabda-válogatott csapatvezetője szerdán közölte, hogy miután hárman elkapták a vírust, mindenkit teszteltek a csapatban, és további két játékosuk is „karanténba” került. Ez jelen esetben már csak azt jelenti, hogy maszkban vannak, elkülönítve edzenek társaiktól és nem mennek be a nagy tömeget vonzó helyekre, így az étkezőbe vagy a közös edzőtermekbe. A Covidot azonban már csak a többi légúti megbetegedés szintjén kezelik, így ez a protokoll más hasonló betegséget esetén is életbe lépne. A magyarok egyébként augusztus 4-én mérkőznek majd meg az ausztrálokkal.

A pápa is figyel

„A sportnak nagy társadalmi ereje van, képes békés módon egyesíteni minden korosztályt különböző kultúrákban – fogalmazott Ferenc pápa. – Remélem, ez az esemény annak a befogadó világnak a jele lehet, amelyet fel akarunk építeni, és a sportolók versenyeikkel a béke és a jó példa közvetítői lehetnek különösen a fiatalok számára” – mondta a 87 éves szentatya és hozzátette, az ősi hagyomány szerint az olimpiai játékok lehetőséget kínálnak a fegyverszünetek megkötésére, az őszinte békevágy kimutatására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?