Hat csehszlovák érem, Jeriová kétszer állt a dobogón

SZABÓ ZOLTÁNAz első kelet-európai téli olimpia sikeres és kedélyes volt, Jugoszlávia és a félmilliós Szarajevó kiváló rendezőnek bizonyult.

SZABÓ ZOLTÁN

Az első kelet-európai téli olimpia sikeres és kedélyes volt, Jugoszlávia és a félmilliós Szarajevó kiváló rendezőnek bizonyult. Egyébként Csehszlovákia is nagy eséllyel pályázhatott volna, a NOB-vezetők inkább a Tátrában látták volna szívesen a játékokat, ám a pártvezetés végül nem adta áldását az ötkarikás nevezésre.

Maximumot kaptak

a brit jégtáncosok

A műkorcsolyázóknál a brit Jayne Torwill, Christopher Dean jégtánckettős vitte a prímet, a felejthetetlen Boleróra az olimpiák történetének legmagasabb pontszámát, összesen tizenkét hatost kaptak. A művészi hatásra mind a kilenc bíró a maximumot adta. Az Engi Klára, Tóth Attila kettős a 16. lett, ez volt a legjobb magyar helyezés Szarajevóban. A nőknél Katarina Witt gyönyörű korcsolyázással szerezte meg az elsőséget. A férfiaknál az 1980 óta veretlen Scott Hamilton végzett az élen, pedig kettővel kevesebb triplát ugrott, mint a kanadai Brian Orser. Kitett magáért a pozsonyi Jozef Sabovčík, akinek a remek kűrje bronzérmet ért.

Tretyak remekelt

Sífutásban a finn Marja-Lisa Hämäläinen történelmet írt, miután 5, 10 és 30 kilométeren is aranyérmes lett, míg a sífutóváltót bronzéremre vezette. Az utóbbi számban Květa Jeriová a csehszlovák kvartett utolsó tagjaként a célegyenesben lehajrázta az olimpia sztárját. Jeriová 5 kilométeren is jeleskedett, harmadikként ért célba.

A szovjet jégkorong-válogatott úgy nyert Csehszlovákia és Svédország előtt, hogy veretlensége megőrzése mellett 7 meccsen mindössze 5 gólt kapott. Ebben nagy érdeme volt Vlagyimir Tretyak kapusnak, aki negyedik olimpiáján harmadszor lett aranyérmes – 1980-ban ezüst jutott neki. A címvédő amerikaiak csak a hetedik helyen végeztek.

Charvátová bronzérme

A korszak egyik legjobb alpesi sízőjét, Ingemar Stenmarkot a NOB profinak nyilvánította, így a svéd nem vehetett részt a játékokon. Távollétében a svájci Max Julen diadalmaskodott óriás-műlesiklásban. Először végzett az élen amerikai a lesiklásban Bill Johnson személyében, a műlesiklóknál a Mahre ikrek állhattak a dobogó első két fokára, Phil megverte Steve-et.

Michela Figini kétszer is megnyerte a női lesiklást, mivel a köd miatt lefújták az első futamot. A befutó végül nagyon szoros lett, hiszen a mindössze 18 éves svájci öt századdal előzte meg honfitársnőjét, Maria Wallisert. 1956 után újra alpesisí-érem jutott Kelet-Európának a csehszlovák Olga Charvátová jóvoltából, aki az utolsó részidőnél még vezetett.

Nykänen kontra Weissflog

Síugrásban a nagysáncon a finn csodagyerek, Matti Nykänen győzött az NDK-s Jens Weissflog előtt, középsáncon fordított volt az eredmény. A nagysáncon a csehszlovák Pavel Ploc megszorongatta a két klasszist, pedig az első sorozat után csak a kilencedik helyen állt. A másodikban viszont 109 méterrel a verseny legnagyobb ugrását produkálva bronzérmes lett.

A férfiszánkósoknál Paul Hildgartner győzött, aki a második olyan versenyző volt, aki aranyat nyert egyesben és párosban is. Az olasz sportoló kétüléses diadalát még 1972-ben Szapporóban könyvelte el. Hildgartner Szarajevóban hivatalos engedélyt kapott, hogy kilenc kilogramm ólommal tömje ki az overallját, mert nem érte el a minimális súlyhatárt.

Bobpályából lövészárok

Teljes NDK-s fölény mutatkozott a bobversenyeken, a ketteseknél és a négyeseknél a keletnémetek végeztek az első két helyen. Érdekesség, hogy az amerikaiak egy olyan bobbal lettek ötödikek, amelyet az olimpia alatt vettek a svájciaktól. Hatodik, utolsó olimpiáján vett részt a sportág nagy öregje, az 53 éves svéd, Carl-Erik Eriksson.

A téli olimpiák történetében először tartották sportcsarnokban a záróünnepséget, a műkorcsolyaversenyeknek is helyet adó Zetrában. Az épület tíz évvel később a boszniai polgárháborúban elpusztult. A bobpályából lövészárok, a sísáncból pedig lőállás lett. A Zetra-csarnokot a kilencvenes évek végén a NOB segítségével helyreállították.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?