Hamilton újabb elsősége hazai pályán

Silverstone. A brit Lewis Hamilton idei negyedik, karrierje 47. győzelmével zárult a Forma–1-es Brit Nagydíj.

Silverstone. A brit Lewis Hamilton idei negyedik, karrierje 47. győzelmével zárult a Forma–1-es Brit Nagydíj. A dobogó második fokára csapattársa, Nico Rosberg állhatott fel, a harmadik pozícióban Max Verstappen zárt.

A tizedik versenyhétvégét pazar formában kezdte a hazai közönség előtt szereplő Lewis Hamilton, aki mindhárom szabadedzést megnyerte, s bizakodva várhatta az időmérőt és a futamot, mivel a legutóbbi két Brit Nagydíjat megnyerte. Az időmérőn sem talált legyőzőre, ám ezúttal becsúszott egy porszem a gépezetbe, a Q3-ban négy kerékkel elhagyta a pályát gyors körén, de második mért körén is a leggyorsabbnak bizonyult. Hamilton három tizedmásodperccel előzte meg csapattársát, Rosberget. A Mercedesek mögött a két Red Bull zárt Verstappen, Ricciardo sorrendben.

Rajt a Safety car mögött

A futam kezdete előtt leszakadt az ég Silverstone-ban. A korábban eltervezett gumitaktikának ezzel lőttek is. A rajtra ugyan elállt az eső, de a mezőny a biztonsági autó mögül, esőgumikon vágott neki a versenynek. Hamilton annyira igyekezett a felvezető autó mögött, hogy az egyik kanyarban majdnem belecsúszott. Öt kör megtétele után útjára indult a valódi versenyzés. Az első négy helyezett megőrizte pozícióját, mögülük többen átmeneti esőgumira váltottak. Hamilton öt kör alatt megnyugtató, négy másodperces előnyre tett szert Rosberg előtt. Verstappen viszont tartotta a lépést a Mercedes német pilótájával, sőt egyre közelebb került hozzá, majd egy csodás manőverrel utasította maga mögé. A Ferrari volt az első, amelyik megkockáztatta a száraz pályára alkalmas gumikat, Vettel közepes keverékű abroncsokat kapott, majd sorban ment ki mindenki a box-utcába. Az első kanyarban a hűvösebb időjárás miatt sorra hibáztak a versenyzők a száraz pályára alkalmas gumikon. Míg Rosberg Verstappennel volt elfoglalva, Hamilton növelte előnyét az élen. Közben Vettel leszorította Massát a pályáról, amiért a versenybíróság meg is büntette, a négyszeres világbajnokot öt másodperces büntetéssel sújtották.

A 38. körben a Mercedes világbajnoki éllovas pilótája maga mögé utasította a Red Bull ifjú hollandját, Rosberg pedig üldözőbe vette brit csapattársát. A futam vége előtt Rosbergnél technikai problémák adódtak, csapata kérte őt, hogy ne használja a hetedik sebességi fokozatot. A meghibásodás miatt Verstappen ismét utolérte őt. A hollandnak rá is szóltak a fülére, hogy Rosberget vizsgálják a rádióüzenet miatt, ami segédinformációkat tartalmazott, az pedig tilos. A két Ferrari beleszürkült a mezőnybe, Räikkönen az ötödik helyen autózott, Vettel csak a kilencediken.

Hamilton rekordja

A világbajnoki címvédő, Lewis Hamilton nyolc másodperces előnnyel aratott rajt-cél győzelmet, amivel a legsikeresebb brit pilótává vált hazai pályán, hiszen karrierje során immár negyedik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. A háromszoros világbajnok idei negyedik, pályafutása 47. futamgyőzelmét aratta. Hamilton az egész hétvégét uralta és vasárnap sem zavartatta senki elsőségét. A második pozícióban csapattársa (akit a versenyhétvégén többször is technikai meghibásodás hátráltatott), a pontversenyben élen álló Rosberg végzett, aki óriási csatára kényszerítette a végül harmadik helyen befutó Verstappent. A Red Bull hollandja sorozatban második versenyén állhatott dobogóra. Pontszerző helyen ért célba még Ricciardo, Räikkönen, Pérez, Hülkenberg, Sainz, Vettel és Kvjat.

„Nagyon boldog és hálás vagyok, köszönöm mindenkinek, aki kilátogatott a versenyre. Rendkívül jó érzés itt lenni és megnyerni a versenyt, a hazai futamomat, amely nem kezdődött valami jól az esős idővel. A körülmények trükkösek voltak és volt egy pont, amikor hibáztam is. Végül azonban sikerült nyernem, és fantasztikusan ment az autóm, de vigyáztam rá, akárcsak a motorra, hogy a lehető legtovább bírja majd a szezonban” – nyilatkozott boldogan az eredményhirdetést követően Hamilton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?