Gyorsan korszerűsítette a Fradi taktikáját az új edző

Marquinhos.TNS

A Ferencváros hazai pályán 5:0-ra nyert a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a walesi bajnok TNS ellen, így szinte biztos, hogy idén ősszel is csoportkörben szerepelnek Dibuszék. A kérdés csak az, hogy melyik sorozatban maradnak versenyben a zöld-fehérek.

A magyar bajnok kezdőcsapatában két új igazolásnak is bizalmat szavazott Pascal Jansen vezetőedző. A védelem közepén Raul Gustavo pótolta a távozó Samy Mmaeét, a középpályán pedig Rommens helyettesítette Abu Fanit. Már az első percek alapján látszott, hogy mindkét futballista megüti a ferencvárosi szintet és gyorsan beilleszkedtek a csapatba. Bár a játékhoz mindenkinek alkalmazkodnia kellett, hiszen az új edző által beígért aktivitás, letámadás és támadófoci azonnal megjelent és szinte levegőhöz sem jutottak a walesiek. A fradisták gyakran 2-3 másodperc után visszaszerezték a labdát az ellenfél térfelén. Ami pedig a támadásokat illeti, Marquinhos és Traoré remekül cselezett a szélen, a középre indulásaik rendre veszélyesek voltak, passzaik pedig változatosan érkeztek a rövid oldalra, a második hullámban érkezőkhöz középre, vagy akár a túloldalra is. A tavasszal a keretből kitett Pesics úgy tartotta meg a rápasszolt labdákat, mintha csak utánpótláskorú védőkkel lenne körülvéve, Zachariassen pedig szokásosan rengeteget futva sokszor találta meg az üres területeket. Ha pedig ez nem lett volna elég, a két szélső védő, Ramírez és Makreckis is folyamatosan támogatta az akciókat, sokszor ráadásul az eddig megszokottal ellentétben befelé húzódva. A két hatos közül Rommens volt, aki inkább belépett a játékszervezésbe, és veszélyes átlövése is akadt. Amikor pedig úgy tűnt, hogy talán megakadhat a gépezet, Cissé és a már említett Gustavo jelentkezett egy-egy remek hosszú indítással.

Nem volt meglepő, hogy a 24. percben már 3:0 állt az eredményjelzőn, és a lelátón ezúttal már azok sem morogtak, akik a Máté Csaba által megalkotott támadófocit hiányolták az elmúlt egy évben. A lelátón egyébként 16 ezernél is többen voltak jelen, ami a nyár, a pokoli meleg és a nem túl neves ellenfél összevetésében remek mutató. A B közép ráadásul ezúttal is kitett magáért, és ugyan voltak percek, amikor ők is kicsit lazábbra vették a figurát, ez abszolút belefért. Természetesen az sem volt meglepő, hogy saját csapatuk biztatása mellett egyszer-kétszer megemlékeztek az ellenfél lila mezt húzó kapusáról és a spanyol játékvezetőről, aki a párharcok megítélésnél mindkét oldalon tévedett nagyokat.

Az első ivószünet után kissé feljebb engedték a walesieket a ferencvárosiak, akiknek akadt is egy-két jó lövése, és a hosszabbításban a felső lécet is eltalálták, de összességében ezt leszámítva nem volt benne a játékukban a gól. A szünet után Traoré megszerezte a harmadik találatát, majd büntetőből Marquinhos is betalált. A brazil alaposan megünnepelte a gólját, a mezét is levette, ki is intett a szurkolóknak, így sokakban felmerült, lehet, búcsúzni szeretne a budapesti közönségtől. A meccs után Jansen azt mondta, reméli, hogy az ötödik gól szerzője a játékosa marad. Marquinhos a 71. percben ráadásul feltehette volna a koronát a saját és csapata teljesítményére is, de szép szólója után 20 méteres lövése a kapufán csattant. A végjátékban csak amiatt aggódhattak a hazaiak, hogy Maigát sérülés miatt kellett lecserélni, és Gustavo is alaposan begörcsölt.

A Ferencváros azonban az új idényben, új mezben, új edzővel, új játékstílust bemutatva roppant magabiztosan nyert és szinte bejutott a BL-selejtező harmadik körébe. Ez azt jelenti, hogy ha a követkető két párharcát el is veszítené a Fradi, akkor is ott lenne a Konferencialiga csoportkörében.

„A játékosaim a szó jó értelmében nagyon agresszívak voltak labdával és labda nélkül is. Megfelelő volt a csapat energiaszintje, amihez hozzáadott az, amit a lelátóról kaptunk. A stábommal együtt úgy gondolom, hogy fantasztikus volt a hangulat, és szerintem a játékosaim is érezték a támogatást – kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót Pascal Jansen. – Az én játékfilozófiámban nagyon fontos szerepe van a szélső védőknek. Lehet akár irányítószerepük is, adhatnak gólpasszokat, szerezhetnek gólokat is. Többet várok tőlük, mint amit korábban nyújtottak. Ebből már láthattunk valamennyit ma is, de továbbra is gyakorlunk, videózunk majd ezzel kapcsolatban is, hogy még jobban működjön ez a rendszer” – avatta be az érdeklődőket a taktikai részletekbe az FTC vezetőedzője.

A visszavágót jövő kedden 20 órától rendezik Oswestry városában.

Eredmények

BL-selejtező, 2. forduló, 1. meccs

Ferencvárosi TC–The New Saints 5:0 (3:0)

Groupama Aréna, 16 231 néző
Játékvezető: Guillermo Cuadra (spanyol)
Gólszerzők: Traoré (15., 21., 54.), Zachariassen (24.), Marquinhos (62., 11-esből)
Sárga lap: Marquinhos, ill. Williams

FTC: Dibusz–Makreckis (76. Botka), Cissé, Gustavo (83. Knoester), Ramírez–Rommens, Maiga (76. Tóth)–Traoré, Zachariassen, Marquinhos (76. Owusu)–Pesics (76. Kady)

TNS: Roberts–Daniels, Pask, Bodenham, Davies (89. Baker)–Clark (89. Bradley), Smith, Redmond (63. D. Williams)–Brobbell, Young (76. McManus), J. Williams (63. Holden)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?