Gyógyító négylábúak

A lovak egészen a huszadik század elejéig nélkülözhetetlen társai voltak az embernek a háborúk során is. A kemény férfitípus olyan ikonszerű megtestesítőit, mint amilyen a vadnyugati cowboy, vagy éppen a magyar betyár is leggyakrabban lóháton ábrázolták.

A lovak egészen a huszadik század elejéig nélkülözhetetlen társai voltak az embernek a háborúk során is. A kemény férfitípus olyan ikonszerű megtestesítőit, mint amilyen a vadnyugati cowboy, vagy éppen a magyar betyár is leggyakrabban lóháton ábrázolták. A lovas életformához általában kemény, férfias imázst társít az emberek nagy többsége, az egyik dohánycég ezt a mai napig kihasználja reklámjához. A lovak azonban az egészségkárosodott embereknek is nagy segítségére lehetnek. A lovasterápia stabilizálhatja állapotukat, sőt: elősegítheti fejlődésüket. A lovasterápiának három fő területe van.

1. Hippoterápia

A hippoterápia során a ló egy „élő gyógyászati segédeszköz”. A kezelést általában a gyógytornász irányítja. A hippoterápia a neurológia törvényszerűségein alapuló terápia, melyen belül a lónak az emberével hasonló mozgás lefutását és a fellépő háromdimenziós mozgásimpulzusokat használja fel. Éppen ezért a szakemberek a hippoterápiát főként neurológiai betegségek és ortopédiai kórképek esetében javasolják. A kezelés során javul a résztvevő személy egyensúlyérzéke és mozgáskoordinációja. A folyamat úgy megy végbe, hogy a ló hátsó lábainak és medencéjének mozgása áttevődve a lovasra olyan tartási reakciókat vált ki, melyek járáskor automatikusan kiváltódnak. Ez az egyetlen olyan terápia, mely a járásnak megfelelő előrehaladó mozgás érzékelését kínálja a központi idegrendszernek.

2. Gyógypedagógiai lovaglás és voltizsálás

A gyógypedagógiai lovaglást és a voltizsálást a szakemberek elsősorban pszichés problémák, kommunikációs, viselkedésbeli, tanulási zavarok, valamint értelmi fogyatékosság, autizmus esetén javasolják. Itt a ló mindhárom jármódját igénybe vesszük a kezelések alatt, és a kezelt önállóan is lovagolhat megfelelő körülmények biztosításával. A gyógypedagógiai lovaglás során az ember és a ló együttműködése eredményeképpen létrejövő pszichológiai értékek kerülnek előtérbe az egyén fejlesztése érdekében. A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, testének melege, puhasága, járásának ringatása, melyek segítenek kikapcsolni a káros külső és belső ingereket. A ló közelségének pozitív hatása miatt a kezelések nemcsak lovaglásból, hanem foglalkozások előtti/utáni simogatásokból, lóápolásból is állnak. Ez azért is fontos, hogy a gyerekek ráhangolódhassanak a rájuk váró feladatra. A gyermekek általában nem félnek a lótól, esetleg kezdetben a magasságtól és a mozgástól, de ez gyorsan oldódik és egyre magabiztosabbak, bátrabbak lesznek; határozottságuk, felelősségérzetük nő, csakúgy, mint egészséges társaiknak.

3. Parasport

Akadályozottak sportlovaglása, a gyógylovaglás ezen ága a szabadidő kellemes és hasznos eltöltését, valamint a sportolási lehetőségek kiszélesítését célozza meg. Akik – főként a terápiás kezelés eredményeképpen – képessé válnak valamely lovassport űzésére, akár egymással, akár egészséges társaikkal is összemérhetik tudásukat, természetesen kompenzatorikus segédeszközök, pl. kétujjas kesztyűk, biztonsági kapaszkodók, megemelt kápájú, görgőkkel, csatokkal ellátott nyergek segítségével, amik megteremtik nemcsak a versenysport, hanem a szabadidősport és a fogathajtás lehetőségét is. Az akadályozottak sportlovaglásának a szabadidő kellemes eltöltése mellett tehát társadalomintegrációs szerepe is van. (ú, lovasterapia. hu)

A lótartás költségei

a ló vételára 25 000-től

patkolás 1000

takarmánykiegészítők 250-2000 (kéthavonta)

állatorvosi költségek 2000-től

bértartás 4000-10 000 (Pozsony környékén)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?