Görög fölény, magyar helyzetek

<p>Budapest. Küzdelmes meccsen gól nélküli döntetlennel zárult a Magyar-ország–Görögország labdarúgó Eb-selejtező, így a Dárdai-legénység továbbra is a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll, míg a görög nemzeti csapat sereghajtó maradt az F csoportban.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

A győzelmi kényszerben levő görögök új szövetségi kapitánya, Sergio Markarián több helyen változtatott a korábban megszokott összeállításon.

Nikolics, fölé

Az első félidő nagy részében a vendégek birtokolták többet a labdát, ám komoly lehetőségük nem akadt. A játékrész közepén Szalai beadása után Gera 10 méterről fölé lőtt, a szünetig ez volt a legnagyobb helyzet.

Viharosan kezdték a második félidőt a görögök, egymás után vezették a támadásokat, de a kapu előtt elfogyott a tudományuk. Később is ők futballoztak fölényben, igaz, helyzetek nélkül, az utolsó negyedórában viszont feljött a magyar együttes. Elsősorban a nagyon aktív Dzsudzsák pontrúgásai jelentettek veszélyt a görög kapura. Megjött a szurkolók hangja is, zúgott a „Harcoljatok!” és a „Mindent bele!”. A csereként beállt Nikolics és Pintér új színt vitt a játékba. A Videoton szerb származású csatára a gyengén játszó Szalait váltotta, akit kifütyült a közönség. A hajrában Pintér 20 méteres bombáját szögletre ütötte az Udinesében védő Karnezisz, majd a találkozó utolsó lehetőségét Nikolics puskázta el, három méterről fölé bombázott.

„Nagyon sajnálom a kimaradt ziccert, mert a gól három pontot érhetett volna. Nehéz volt a szituáció, mert Dzsudzsák szögletét követően nagy volt a tömörülés a tizenhatoson belül. Kádár Tomi fejese után nem a kaput, hanem a labdát figyeltem, az átvételt követően gyorsan próbáltam reagálni, sajnos, hibáztam. De ez benne van a pakliban. Az a fontos, hogy a selejtező felénél megőriztük a harmadik helyünket” – mondta lapunknak a meccs után Nemanja Nikolics.

A hármas sípszót követően a hazai csapat játékosai Dárdai Pál kapitánnyal együtt megköszönték a szurkolók biztatását. A magyar együttes már 315 perce, zsinórban három Eb-selejtezőn nem kapott gólt (Feröer-szigetek 1:0, Finnország 1:0, Görögország 0:0), utoljára a bukaresti meccs első félidejének végén Rusescu talált a magyarok hálójába.

Ki vesztett két pontot?

„Mindenki láthatta, hogy közel voltunk a győzelemhez, de végül sajnos két nagyon fontos pontot elvesztettünk. Az első félidőben negyedórán át nem találtuk a játék ritmusát, akkor nyomás alatt voltunk, és sok volt a pontatlan passz – mondta a mérkőzést követően Sergio Markarián, a görögök szakvezetője. – Az első félidő végére azonban az ellenfelünk fölé kerekedtünk. A második játékrészben harminc percen át uraltuk a játékot, de nem tudtuk befejezni az akcióinkat, ugyanakkor mivel csupán négy napot voltunk együtt, összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével.”

Dárdai Pál nyugodtan érkezett a sajtótájékoztatóra, ám az újságírói kérdéseken már felkapta vizet. „Az első félidő rendben volt, bár kicsit megilletődötten kezdtünk. Sajnos, két nagy helyzetet kihagytunk. A második játékrészt jobban kezdték a görögök, ám Király Gabinak nem volt sok dolga. Örülök, hogy ismét kapott gól nélkül hoztuk le a meccset. Jól dolgozott a csapat, négy-öt komoly lehetőséget kidolgozott, kár, hogy legalább egyet nem használtunk ki. Értékes pont lehet ez, majd a végelszámolásnál meglátjuk, mire lesz elég” – értékelt a magyar kapitány.

„Képezze magát!”

„Kívülről úgy tűnt, hogy döntetlenre játszottunk. Tényleg így volt?” – kérdezte az egyik kolléga. „Nem éreztem úgy, hogy nem játszottunk győzelemre. Ha ön így érzi, akkor indokolja meg, hogy miért! Azután majd válaszolok” – mondta mérgesen Dárdai. Egy másik, a játékot kritizáló újságírónak arrogánsan így válaszolt: „A 0:0 után nem fogok magyarázkodni. És javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy a legjobb harmadik is egyenes ágon kijut az Eb-re.”

Arra a felvetésre, hogy a támadások után túlságosan is visszaállt az együttes, a magyar szakvezető ingerülten így felelt: „Mi 30 méterre állunk a kaputól, aki nem érti, mi ennek a lényege, menjen el, és egy kicsit képezze magát… Ha feljebb toljuk a védekezésünket, legalább két gólt kaptunk volna.”

Egy ponttal számítottak

A kisebb sérüléssel futballozó Dzsudzsák Balázs volt a magyar válogatott egyik legjobbja. A Dinamo Moszkva szélsője így látta a meccset: „Nekünk voltak nagyobb lehetőségeink, ezért rászolgáltunk volna a három pontra. Pali is hangsúlyozta, hogy ilyen fontos meccseken csak két–három komoly helyzet adódik, ebből legalább egyet értékesíteni kell. Sajnos, ez nem sikerült, de így is gyakorlatilag kiütöttük a görögöket a versenyből. Egy ponttal számítottunk a görögök ellen, a többi az ajándék lett volna.”

A magyar válogatott legközelebb június 13-án Finnországban lép pályára Eb-selejtezőn.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?