Folytatódhat a Chile elleni brazil sikersorozat

<p>Ma a brazil és a chilei válogatott összecsapásával megkezdődik a vb egyenes kieséses szakasza. A nyolcaddöntő favoritja a hazai csapat. Kiegyensúlyozott csatát ígér a Kolumbia–Uruguay rangadó. Vasárnap a hollandok a mexikóiakkal találkoznak, majd Costa Rica Görögországgal méri össze erejét.</p>

ELŐZETES

A brazilok a vb-k történetében háromszor találkoztak a chileiekkel az egyenes kieséses szakaszban, mérlegük pedig makulátlan. A két csapat története során 68 alkalommal találkozott egymással, 48 brazil siker mellett mindössze hét chilei győzelem született, s 13 döntetlen. Ráadásul a brazilok hazai környezetben még sosem kaptak ki a chileiektől, legutóbb 2000-ben világbajnoki selejtezőn maradtak alul.

Vidal brazilverésben bízik

„Brazília gyakran volt Chile mumusa, de a futball változik, felnőtt egy új generáció. A címvédő ellen már nyertünk, a házigazdát is le tudjuk győzni” – nyilatkozta Arturo Vidal, a chilei középpálya motorja, aki a csoportkör zárófordulójában pihent a hollandok ellen.

A braziloknál várhatóan változtat Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány, és védekező középpályásként Fernandinhónak szavaz majd bizalmat Paulinhóval szemben. „Fernandinho kiválóan szállt be a kameruniak ellen, nagyszerűen védekezett, és a támadó passzaival több helyzetet is ki tudtunk alakítani” – mondta Scolari.

A kapitány a chileiekkel kapcsolatban megjegyezte, előzetesen nem számított arra, hogy a világbajnok spanyolok és a hollandok ellen képesek lehetnek a továbbjutásra, ám látva a teljesítményüket, egyáltalán nem meglepő, hogy ott vannak a legjobb 16 között.

Kolumbia

történelmet írhat

Ellentétes előjelekkel várja a mai Kolumbia–Uruguay derbit a két csapat, ugyanis amíg előbbi parádésan futballozva jutott tovább csoportjából, addig utóbbi legjobb játékosát, Luis Suárezt eltiltotta a FIFA.

A kolumbiaiak mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, kilencszer találtak a kapuba, ennél több gólt pedig csak a hollandok szereztek a tornán. A látottak alapján esélyesebbnek tartott Kolumbia történelmet írna újabb sikerével, ugyanis korábban még sose jutott negyeddöntőbe világbajnokságon, a legjobb 16 között is csak egyszer, még 1990-ben szerepelt.

Riválisával ellentétben a négy éve negyedik Uruguay igencsak visszafogott játékkal élte túl a csoportkört, ráadásul elvesztette legjobbját, Luis Suárezt. „Semmi sem foghat minket vissza. Továbbra is alázatosak, eltökéltek és egységesek vagyunk” – jelentette ki Diego Lugano csapatkapitány.

Robben magabiztos, Kuyt nem

Az európai csapatok közül elsőként Hollandia lép pályára, holnap a negyeddöntőbe jutásért vívott meccsen Mexikóval találkozik. Robbenék százszázalékos teljesítménnyel zárták a csoportkört, és sokan a vb-aranyra is esélyesnek tartják őket. Robin van Persie eltiltása lejárt, így már számíthat gólgyárosára Louis van Gaal kapitány. Bruno Martins Indi is felépült, viszont Leroy Fer sérülés miatt hiányozni fog. Bizakodva várja az Oranje a meccset. „Meggyőződésem, hogy nem a Mexikó elleni találkozó lesz számunkra az utolsó a vb-n” – szögezte le a kiváló formában játszó Arjen Robben. Dirk Kuyt viszont jóval visszafogottabb: „Vigyáznunk kell a mexikóiakra, mert rendkívül veszélyesek. Nagyon jól futballoztak a brazilok ellen, mindenki láthatta, hogy erős csapattal rendelkeznek. Egy biztos, nem vár ránk sétagalopp .”

Miguel Herrera, a mexikói válogatott szövetségi kapitánya kiváló együttest rakott össze, amely képes a meglepetésre. A védelmet az egykori barcás, a 35 esztendős Rafael Márquez remekül irányítja. „Erős csapat a holland, ám mi a világ legjobbjának tartott brazil együttestől sem kaptunk ki. Tartunk, de nem félünk Robbenéktől” – hangsúlyozta Miguel Herrera. A mexikói együttes 1994-től mindig bejutott a nyolcaddöntőbe, ám ott rendre kikapott. Peraltáék szeretnék megszakítani a rossz sorozatot.

Favorit lett

a meglepetéscsapatból

Kevesen számítottak arra, hogy Costa Rica–Görögország párharc lesz a legjobb tizenhat között. A közép-amerikai válogatott számít a vb legkellemesebb meglepetésének, csoportelsőként jutott tovább a D jelű halálcsoportból, amelyben Uruguay, Olaszország és Anglia szerepelt. Nem csoda, hogy a kolumbiai Jorge Luis Pinto védenceit tartják a holnapi mérkőzés esélyesének. „A vb előtt mindenki leírt bennünket, de most már komolyan vesznek minket. Ezúttal mi vagyunk a favoritok, de ugyanúgy kell futballoznunk, mint eddig – jelentette ki Christian Gamboa, a Costa Rica-iak védője. – A görögök ellen türelmesnek kell lennünk, bízom benne, hogy előbb vagy utóbb betalálunk. ”

Fernando Santos, a hellének portugál kapitánya annak örül, hogy csapata meccsről meccsre jobban játszik. A kiállított Kacuranisz eltiltása lejárt, így visszatér a kezdőbe. „Nincsenek sztárjaink, hőseink, de jó csapatot alkotunk. Egymásnak segítünk, és példásan küzdünk. Így nyertük meg a 2004-es Eb-t, és ennek köszönhetjük, hogy eddig eljutottunk” – nyilatkozta Jorgosz Szamarasz, a Celtic csatára. (MTI, TASR, sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?