Felejthetetlen bordeaux-i este

Fantasztikus, bravúros magyar rajt a labdarúgó-Eb-n: a Storck-legénység nagy taktikai csatában 2:0-ra legyőzte Ausztriát az F csoport első fordulójában, ezzel karnyújtásnyira került a nyolcaddöntőtől.

Fantasztikus, bravúros magyar rajt a labdarúgó-Eb-n: a Storck-legénység nagy taktikai csatában 2:0-ra legyőzte Ausztriát az F csoport első fordulójában, ezzel karnyújtásnyira került a nyolcaddöntőtől. Szalai megtörte az átkot, Stieber szépségdíjas gólt lőtt.

A több mint tízezer magyar szurkoló remek hangulatot teremtett, és túlharsogta a túlerőben levő osztrák tábort. Zúgott a „Ria, ria, Hungária” a bordeaux-i arénában.

Bernd Storck kezdőcsapatában nem volt különösebb meglepetés, a sérült Lovrencsics helyett Németh Krisztián kapott bizalmat.

Alaba – kapufa!

Megilletődötten kezdtek a magyarok, az első percben David Alaba lövése a kapufán csattant. Ha a lövés bement volna, az lett volna az Eb-k történetének leggyorsabb gólja. Az ijesztő rajt után rendezte sorait a magyar válogatott, amely az első félórában elsősorban a védekezésre összpontosított, Dzsudzsák és Németh is a hátvédeket segítette. Elöl Szalainak a rendkívül sokat mozgó Kleinheisler igyekezett asszisztálni. Később egyre bátrabbak lettek Dzsudzsákék, ez meglepte az osztrákokat. A 35. percben Junuzovic 16 méteres bal alsó sarokba tartó próbálkozását a 40 évesen Eb-korrekorder Király bravúros reflexmozdulattal hárította. „Akkora volt a tömörülés előttem, hogy nem is láttam a labdát, csak a puffanást hallottam, hogy ellőtte az osztrák, örülök, hogy sikerült időben leérnem” – mondta lapunknak a meccs után a hibátlanul teljesítő Király Gábor.

A félidő hajrájában Harnik hibázott nagy helyzetben, a túloldalon Kleinheisler Dzsudzsákot ugratta ki, aki mellé lőtt. Ez volt a magyarok legnagyobb lehetősége az első játékrészben.

Szalai önkívületben

Bátran kezdte a második félidőt a magyar csapat, Dzsudzsák távoli lövésével megtornáztatta Almert. Egyórányi játék után Szalai ugorhatott volna ki, ám rosszul vette át a labdát, és oda lett a lehetőség. Ezután a szurkolók egy csoportja szidni kezdte az egyébként sem közkedvelt csatárt.

Ekkor még senki sem gondolta, hogy hamarosan gyökeresen megváltozik a helyzet, és Szalai kárhoztatottból hőssé válik: ám a 62. percben Kleinheisler kényszerítője után Szalai a földön csúszva, a kapus alatt hét méterről a hálóba lőtt – 0:1. A gólszerző kirohant a drukkerekhez, akik majdnem agyonszerették a röviddel előbb kifütyült támadót.

„Ricsitől (Guzmics) jött egy szép felívelés, amelyet mellel letettem Lacinak (Kleinheisler), ő visszaadta, és bepréseltem a kapuba a labdát. Szinte önkívületi állapotba kerültem, azt sem tudom, mit mondtak a szurkolók – elevenítette fel találatát Szalai Ádám. – Magamnak sikerült bizonyítanom. A munka kifizetődött. Ezt most ma még kiélvezem, de holnaptól a következő feladatra koncentrálunk. Öt perccel a gól előtt még nem annyira szerettek az emberek, most már mindenki szeret. Ilyen a futball. Boldog vagyok, hogy részese lehettem a bravúros győzelemnek.”

A legszebb gól

Röviddel a gól után Dragovic a magyar tizenhatoson belül rátartott Kádár lábára, s mivel már volt egy sárgája, villant a piros. Bernd Storck emberelőnyben nem az eredmény tartására törekedett, Szalai helyett Priskint hozta be, majd Kleinheislert Stieber váltotta, a friss játékosok zavart okoztak az osztrák védőknek.

A 86. percben a gyors támadás végén Stieber adta meg a kegyelemdöfést a sógoroknak – 0:2! „Priskin Tomitól remek labdát kaptam, láttam, hogy jön ki a kapus, és hála istennek, úgy döntöttem, hogy átemelem fölötte. Azt gondolom, ez pályafutásom egyik, ha nem a legszebb gólja.”

Ekkor már zúgott a magyar táborból: „Auf wiedersehen!”

Geráék a hajrában taktikusan fociztak, így kétgólos győzelemmel zárult a derbi. Minden játékos kitett magáért, a szakemberek Kleinheisler Lászlót választották a meccs legjobbjának.

A hármas sípszó után karneváli hangulat uralkodott a stadionban, a játékosok kifutottak a drukkerek közé, sokan a mezüket is otthagyták. Fantasztikus volt, amikor a szurkolók a játékosoknak elénekelték a Himnuszt, többen, köztük Szalai is elsírta magát. A drukkerek hajnalig ünnepelték a bravúros sikert.

Kedden este nagyon jó volt magyarnak lenni Bordeaux-ban.

Valóra vált álom

„Óriási, amit a csapat teljesített, nagyon keményen dolgoztunk, megérdemelten nyertünk! Olyan az egész, mint egy álom, amely valósággá vált. A meccs eleje nehéz volt, de aztán belejöttünk, nagyszerű volt a második félidő. Most jön egy kis szünet, aztán regenerálódunk – nyilatkozta Bernd Storck szövetségi kapitány a mérkőzés után. – Gratulálok a csapatomnak. Most lehet kiemelni azt a munkát, amit az elmúlt időszakban, a felkészülési meccseken elvégeztünk. Nyilván kellett egy kis szerencse is Alaba kapufájánál, de a játékosok képesek voltak önmagukat túlszárnyalni. Gratulálok Szalai Ádámnak a góljához, de a második gól is egy felépített támadás eredménye volt, ez volt a hab a tortán.”

Storck szerint a siker kulcsa az volt, hogy kikapcsolták az osztrákok kulcsjátékosait. „A mérkőzés bizonyította, hogy a futballban bármi megtörténhet. Negyvennégy év után szerepel a magyar válogatott Eb-n, és rögtön győzni tudott. Ezt a munkát folytatva a második, ugyancsak történelmi jelentőségű siker is meglehet. Gratulálok még egyszer mindenkinek a mai sikerhez” – fejezte be Bernd Storck.

„Jól kezdtünk, de ezt követően kiengedtük a kezünkből a mérkőzést, mivel felesleges hibákat követtünk el. Sorra adtuk el a labdákat, ez pedig kiszívta az erőnket. Idegesen, hektikusan futballoztunk. A magyar csapat jó mérkőzést játszott, a keménységük pedig a futball része. Több nyugalomra lett volna szükségünk a labda járatásához. Emberhátrányban ez nem egyszerű” – értékelt Marcel Koller osztrák kapitány.

A magyar válogatott 52 év után nyert Eb-meccset (akkor Dániát verte 3:1-re), és harminc év telt el a vb-n elért győzelemtől (2:0 Kanada ellen). A mostani sikerrel elérhető közelségbe került a nyolcaddöntőbe jutás.

Geráék legközelebb szombaton lépnek pályára, Marseille-ben Izlanddal találkoznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?