F1 2015: minden, ami nem Hamilton

Rajtrácsfiúk, herendi porcelán, mormota és szamuráj: újabb színes évet tölthettünk el a Forma–1 világában 2015-ben.Lewis Hamilton meglehetősen magabiztosan húzta be a Merce-desszel az idei világbajnoki címet, de azért az ő árnyékában is zajlott az élet.

Rajtrácsfiúk, herendi porcelán, mormota és szamuráj: újabb színes évet tölthettünk el a Forma–1 világában 2015-ben.

Lewis Hamilton meglehetősen magabiztosan húzta be a Merce-

desszel az idei világbajnoki címet, de azért az ő árnyékában is zajlott az élet. Lássuk, mi egyéb történt Bernie Ecclestone birodalmában az elmúlt kilenc hónapban.

A baseballsapka

Alighanem sokak emlékezetébe bevésődött az austini futam utáni díjátadón készült fotó: míg Hamilton boldogságban úszva ünnepli a matematikailag is biztossá vált vb-címét, Rosbergnek a dobogó második fokán állva látszólag még az is fontosabb, rendben vannak-e a körmei. („Látták már, amikor a dzsungelben játszódó valóságshow-ban az emberek bikaherét esznek? Nagyon undorító! Valahogy így éreztem magam az amerikai futam után” – árulta el Rosberg később a Bild hasábjain).

Ha körömpiszok nem is, homokszem mindenképp került abba a gépezetbe, amely a tervek szerint világbajnoki címhez segíthette volna a németet. Hiába csiszolta a légzéstechnikáját a gyors kanyarokban, Hamilton az év nagy részében gyorsabb és agresszívebb volt nála. Míg Rosberg tavaly az utolsó futamig versenyben volt a vb-címért, addig most jóval hamarabb kiszállt a versenyből. Duzzogott is eleget a 30 éves pilóta, de a vb érdemi részében megnyert három futammal nem lehet előrelépni.

Persze azért a Mercedesnek sem közömbös, hogy egy baseballsapka-dobálós, frusztrált versenyző ül-e be vérben forgó szemekkel a másik autójába, vagy egy rendkívül motivált és újfent magabiztos pilóta. Így Austin után Toto Wolffék minden erejükkel Rosberg lelkét pátyolgatták. Hiába akart Hamilton versenyezni („annyira jó lenne egyszer eltérő stratégiával menni”), csapattársa ezúttal mindent vitt, a zsinórban aratott három futamgyőzelemmel és hat pole pozícióval jelezve, hogy jövőre újult erővel vág neki a trónfosztásnak.

A porcelán

A Ferrari ennél visszafogottabban fogalmazott az év elején: csak közelebb akartak kerülni a Mercedeshez. A két autó közti technikai különbséget látva azonban kész csoda, hogy Sebastian Vettel háromszor is felállhatott a dobogó legfelső fokára, Malajziában 22 hónapnyi (34 futamnyi) Ferrari-böjtöt megszakítva. A négyszeres világbajnok első „olasz” évében kihozta autójából a maximumot. Teljesítményét a csapatvezetők is elismerték, Hamilton mögött őt szavazták meg az év második legjobb pilótájának.

S bár Vettel kenterbe verte szintén világbajnok csapattársát (13 dobogó/ 1 edzéselsőség szemben Kimi Räikkönen 3/0-s mutatójával), azért azt ő is nehezen dolgozta fel, hogy elméleti esélye sincs beleszólni a vb-címért való küzdelembe. Így aztán jöttek a pótcselekvések: a konzervatív Vettel felháborodottan követelte vissza a lányokat, akiket Monte-Carlóban rajtrácsfiúk váltottak fel; a népművelő Vettel húzta az orrát Mogyoródon, ahol herendi porcelán helyett „hagyományos” trófeát kapott; majd mikor elfogyott a türelme, a dühös Vettel kifakadt a gumiszállító Pirellire: „Háromszázzal megyünk át az Eau Rouge-on. Minek kellene történnie, hogy odafigyeljenek? Ez megy évek óta, de senki sem figyel oda. Ez elfogadhatatlan” – fortyogott Spa-Francorchamps-ban, miután az utolsó előtti körben defekt miatt esett ki a harmadik helyről.

A poénok

Fernando Alonso és Jenson Button ennél könnyedebben kezelte a sikertelenséget. A szezon előtti felvezetőnkben csak a „futottak még” kategóriába soroltuk a McLarent, aztán némileg aggódtunk, nem volt-e ez túl erős. Nos, mostanra kiderült, hogy – főleg az év első felét nézve – az volt, a McLaren még az előzetesen vártnál is lassabb volt. „Utolértem néhány autót, mi történt?” – érdeklődött némi élccel a hangjában a végeken kullogó Button a csapatrádión Malajziában.

Alonso is gyorsan beletörődött a megváltoztathatatlanba. „Kardok nélküli szamurájok vagyunk” – ragadtatta magát költői hasonlatra a spanyol pilóta Szuzukában, majd Szocsiban igazán poénosra vette a dolgot. „Imádom a humorodat” – hangzott a válasza versenymérnökének, aki arra kérte, tartsa maga mögött a williamses Felipe Massát.

A szezon végére azért csak összekapart a két pilóta 27 pontot, hatszor végezve az első tízben (a lehetséges 38-ból...), és a Manorokon kívül Marcus Ericssont (Sauber) is sikerült megelőzniük a vb-pontversenyben.

A többiek

Üde színfolt volt viszont a tini Max Verstappen, aki 17 évesen minden idők legfiatalabb pontszerzője lett, amikor Szepangban hetedikként ért célba a Red Bullal. Hogy nagy jövő áll előtte, azt nem csak kora miatt állíthatjuk: első évében megverte csapattársát, Daniel Ricciardót, s bár a büntetőpontok gyűjtésében elsőnek végezni kétes dicsőség, azt azért jelzi, hogy Verstappenben megvan a minden áron győzni akarás ösztöne.

A fiatal holland mellett a két megszokott autózúzó, Pastor Maldonado és Romain Grosjean is hozta formáját, a Lotus istálló bánatára Barcelonában egymást is sikerült leamortizálniuk. A Red Bull álló- és nyilatkozatháborúba keveredett a Renault-val (előbbi szerint utóbbi, utóbbi szerint előbbi volt a gyatra teljesítmény oka), s a Williams is elmaradt tavalyi önmagától, kilenc dobogó helyett csak négyszer pezsgőzhetett a Massa–Bottas-duó egyike.

Ha pedig mindezek ellenére mégis unalmasnak tűnt egy-egy futam, a pályán átszaladó (montreali) mormota csempészett némi izgalmat a vasárnap délutánba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?