Ezüstérmesek lettek a szlovákok

Történelmi sikert értek el a szlovák alpesi sízők a St.

Történelmi sikert értek el a szlovák alpesi sízők a St. Moritz-i világbajnokságon: a csapatversenyben csak a franciák fogtak ki rajtuk, így Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat és Andreas Žampa ezüstérmet szerzett.

Korábban még sosem állhattak föl világbajnoki dobogóra szlovák alpesi sízők, még csehszlovák színekben sem. A St. Moritzban elért második helynek köszönhetően rögtön a hatodik pozícióba ugrottak a vasárnapig tartó vb éremtáblázatán.

A négy paralell párharcból álló csapatverseny első fordulójában, a németek ellen Zuzulová és Vlhová mellett Falat is meg tudta nyerni saját futamát, pedig ellenfele a 12-szeres Világkupa-győztes, négy vb-éremmel rendelkező Felix Neureuther volt. A 3:1-es sikert – ugyanilyen eloszlásban – a negyeddöntőben, az olaszok ellen is megismételték a szlovákok, a sérült Adam Žampa helyett beugró Falat ismét felülmúlta önmagát.

Az elődöntőben a svájciak ellen már szorosabb volt a küzdelem. Zuzulová a kombinációban világbajnok Wendy Holdenert, Vlhová pedig Camille Rastot verte. A fiatalabbik Žampa és a szintén világbajnok Luca Aernivel meccselő Falat elvesztette a futamát, így a redukált időeredmény döntött a továbbjutóról: azaz a két női és férfi síző gyorsabbikának összesített idejét vetették össze a svájciak hasonló mutatójával. Ez – hat századdal – a szlovákoknak kedvezett.

A fináléban a franciák ellen is 2:2-re végeztek a szlovákok. Vlhová legyőzte Tessa Worley-t, Alexis Pinturault viszont Andreas Žampát. Zuzulová gyorsabb volt Adeline Baud Mugnier-nél, Mathieu Faivre-nek így mindenképpen nyernie kellett az egész nap remekelő Falat ellen. Ez végül, ha csak négy századmásodperccel is, de sikerült neki, a redukált időeredmények szerinti nyolc századnyi különbség pedig a franciák győzelmét jelentette, a szlovákok másodikok lettek.

„Ezzel nem számoltunk, bár abban azért bíztunk, hogy jó eredményt érhetünk el. De ez tényleg szuper. Fantasztikusak voltak a lányok” – dicsérte Falat a százszázalékos mérleggel zárt Zuzulová– Vlhová-duót.

Utóbbi kiemelte, mennyire jó döntés volt a nemzetközi szövetség részéről, hogy 2005-ben bevezette a csapatversenyt. „Rettentően örülünk, ez hihetetlen. Kevesen reménykedtek ilyesmiben, inkább outsiderként tekintettek ránk. Nagyon vártam ezt a versenyt, mert egy csapatról szól, és nem is csalódtam a hangulatban” – nyilatkozta Vlhová.

„Olyan érzésem van, mintha aranyat szereztünk volna. Nagyon élveztem a versenyt. Mindannyian szívvel versenyeztünk, és érmet szereztünk Szlovákiának. Boldog vagyok, már csak a sok fiatal miatt is itt körülöttem, gyönyörű volt együtt felállni a dobogóra – értékelt Zuzulová. – Csak azt az egyet sajnálom, hogy nem vagyok tíz évvel fiatalabb, és már nem abszolválhatok több vb-t velük.” (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?