„Ez életem eddigi legjobb éve”

<p>Shane Tusupnak szerencsés volt a tizenhármas: 2013-ban két világbajnoki címig, világcsúcsokig és számtalan éremig vezette tanítványát, Hosszú Katinkát, akit feleségül is vett. A fiatal amerikai úszóedzőt ráadásul eredményei megkoronázásaként a Sportcsillagok Gálaestjén az év edzőjévé választották. A díjkiosztó után boldogan nyilatkozott lapunknak.</p>

BŐD TITANILLA

Ön lett a magyar Év sportolója-ankét első külföldi díjazottja, 2013-ban az év edzőjének választották. Mit gondol az elismerésről?

Már az óriási megtiszteltetés volt, hogy a jelöltek közé kerültem, nem is sejtettem, hogy esetleg nyerni fogok. Teljesen sokkolva voltam. Illusztris társaságba kerültem, a legjobb magyar úszóedzők is ott szerepelnek a listán, ez nagyon sokat jelent számomra.

Fantasztikus évet zárt. Tanítványa, s immár felesége, Hosszú Katinka minden versenyről komoly éremhalommal tért haza. Hogyan értékelné az elmúlt szezont?

Egy álom vált valóra. Ez volt az első igazi évem edzőként, amikor saját versenyzőm volt, akinek teljes mértékben én feleltem a felkészüléséért. Nem is tudom, mit emeljek ki, annyi minden történt: esküvő, két világbajnoki cím, világcsúcsok, s most az év edzője elismerés… Még mindig hihetetlen, mintha csak álmodnám.

Mi a titka a Tusup–Hosszú párosnak?

Katinka elképesztően tehetséges, szerintem ez a fő titok. Magam is úsztam, és sokat gondolkodom azon, hogyan is segíthetnék minél jobban neki, igyekszem tanulni, túljutni a nehézségeken. Nagyon fontos a kettőnk közötti kommunikáció. Mind a ketten akarjuk ezt az együttműködést, és mind a ketten sokat segítünk a másiknak.

Egyesek szerint nem szerencsés, ha két ember, aki együtt él, munkakapcsolatban is van egymással. Önök között nincsenek veszekedések?

Dehogynem, időről időre vannak. De hát ez normális, mindenképpen vitatkoznánk néha, akkor is, ha nem dolgoznánk együtt, meg akkor is, ha csak edző–tanítvány kapcsolat volna közöttünk. Szerintem éppen azért vagyunk ilyen jó csapat, mert a magánéletben is összetartozunk. Egészen más szinten tudunk kommunikálni, mint általában az edzők a tanítványaikkal.

Lát különbséget a saját stílusa és a Magyarországon meghonosodott úszóedzői hozzáállás között?

Természetesen, szerintem éppen a skála két ellentétes oldalán helyezkedünk el. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy az én módszerem jó, a másik meg rossz. Mindkettő egyformán célravezető, csak más a megközelítés. Sok dolog, amit most Katinkával csinálunk, a régi jól bevált magyar úszóprogramon alapul. Ahhoz, hogy most én egy másféle hozzáállással sikeres lehessek, az is kell, hogy Katinkánál meglegyenek az alapok a magyar hagyományoknak köszönhetően. Nem homlokegyenest különböző dolgokat végzünk, csak talán kicsit másfelé tolódtak a hangsúlyok.

Például a minél gyakoribbi versenyzés felé? Katinka tavaly a világversenyek mellett végigversenyezte a Világkupákat is, és általában három-négy számban is rajthoz állt.

Kívülről úgy tűnhetett, hogy a célunk az, minél többet versenyezzünk, de igazából nagyon precíz tervet követtünk. Mindent nagyon alaposan átgondoltunk, és pontosan meghatározott célokat teljesítettünk.

2013 élete eddigi legjobb éve volt?

Mindenképpen! Ez nem is kérdés.

Mik a célok a következő szezonra?

Nagyon boldog lennék, ha Katinka az 50 méteres medencében is világcsúcsot tudna úszni. De a fő cél mindenképpen Rió. Négyéves ciklusban gondolkodunk, tehát 2014 is egy lépcsőfok lesz az olimpia felé vezető úton. Ha látom a fejlődést, akkor az eredményektől függetlenül elégedett leszek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?