„Erősebb ellenfelekkel szemben is megálljuk a helyünket”

Bizakodva várja a nyári Európa-bajnokságot, bár a kerettagságban még nem száz százalékig biztos. Úgy gondolja, hogy a kontinensviadalon a magyar csapat akár mindhárom csoportmeccsén pontot vagy pontokat szerezhet.

Bizakodva várja a nyári Európa-bajnokságot, bár a kerettagságban még nem száz százalékig biztos. Úgy gondolja, hogy a kontinensviadalon a magyar csapat akár mindhárom csoportmeccsén pontot vagy pontokat szerezhet. Dibusz Dénessel, a Ferencváros és magyar labdarúgó-válogatott kapusával beszélgettünk.

Friss magyar bajnok a Fradival. Megünnepelte már?

A Debrecen elleni mérkőzést követően volt egy kisebb ünneplés, de mivel még tart a szezon, ezért egyelőre nem került sor nagy dínom-dánomra. Még vár ránk egy kupadöntő az Újpest ellen, így abban bízunk, hogy a szezon végén egy kupagyőzelmet is ünnepelhetünk a bajnoki cím mellett.

Mi a jelenlegi Fradi legnagyobb erőssége?

Több mint egy évvel ezelőtt kialakult a csapatnak a gerince, amire lehetett alapozni, idén pedig folytattuk a megkezdett munkát. Remek játékosaink vannak, akikkel el tudtuk érni a kitűzött céljainkat. További pozitívum, hogy nagyon jó körülmények között készülhetünk, a szakmai stábnak is minden feltétele adott, hogy minőségi munkát végezzen.

Mire lehet képes a Fradi a nemzetközi porondon? Erősítésre szorul, vagy akár így is megcélozhatja például az Európa Liga főtábláját?

Úgy gondolom, szükségünk lesz egy-két új játékosra. Van néhány poszt, ahol egy-egy sérülés vagy eltiltás esetén nehezebben találunk megfelelő helyettest. Nem tudnám pontosan megmondani, mire leszünk képesek, jobb óvatosnak lenni, hiszen tavaly korán kiestünk a nemzetközi kupából. A tavalyi kudarc nagy pofon volt számunkra, mindenki csalódásként élte meg. Biztos vagyok benne, hogy tanultunk a hibákból, és legközelebb messzebbre jutunk.

A Fradiban képzeli el a jövő szezont, vagy már külföldi karrierben gondolkodik?

A Fradi játékosa vagyok, és mindent megteszek a csapatért. Ideköt a szerződésem, egyelőre nem gondolkodom váltásban, és nem is szeretek erről spekulálni. Véleményem szerint az embernek először teljesítenie kell, és mindig csak a következő meccsre koncentrálni. Az a dolgom, hogy jó teljesítménnyel hívjam fel magamra a figyelmet.

Úgy tartják, hogy a magyar csapatnak van 4-5 hasonló képességű kapusa. Király Gábor helye biztosnak tűnik a keretben, de ez azt is jelenti, hogy a Bogdán–Megyeri–Gulácsi–Dibusz-négyesből ketten kimaradnak. Tart attól, hogy nem utazhat az Eb-re?

Nagyon jó kapusok vannak abban a körben, amelyből majd kikerül a három Eb-résztvevő. Én is úgy gondolom, hogy Király Gabi egyértelműen ott lesz, nekünk többieknek pedig arra kell koncentrálnunk, hogy minél jobban teljesítsünk, hiszen az Eb-n könnyebben a figyelem középpontjába kerülhetünk.

Két német edzővel is dolgozik jelenleg. Mik a hasonlóságok és a különbségek a Ferencvárost irányító Thomas Doll és a szövetségi kapitány Bernd Storck módszerei között?

Ezt azért nehéz megmondani, mert egy válogatott edző és egy klubedző teljesen más jellegű munkát végez. A klubnál van egyfajta ritmus, az edző előre meg tudja tervezni az egész hetet, míg a válogatottnál erre legfeljebb két-három napnyi idő jut. Úgy látom, hogy Doll és Storck is a modern futball követelményeinek megfelelően készíti fel a csapatát, és több olyan dologra is fel tudják hívni a figyelmünket, amelyekre korábban nem figyelmeztettek minket.

Eddig négyszer szerepelt a magyar válogatottban. Mik a hosszú távú céljai a nemzeti csapattal?

Vagyunk páran, akik Király Gabi visszavonulása után az első számú kapus posztjára pályázunk, biztos vagyok benne, hogy többen is megpróbálunk majd a helyébe lépni. Minden azon fog múlni, ki milyen formában lesz, valamint hogy ki melyik klubban fog védeni.

Mi a véleménye a válogatott csoportellenfeleiről? Mire lehet képes a magyar válogatott az Eb-n?

A pótselejtezőn, illetve a horvátok elleni felkészülési meccsen megmutattuk, hogy erősebb ellenfelekkel szemben is megálljuk a helyünket. A válogatottban kialakult egy olyan mag és egy olyan közösség, amely eredményes tud lenni. Nyilvánvaló, hogy nem mi vagyunk a legerősebb csapat, de úgy gondolom, hogy szervezett és tudatos játékkal mind a három csoportmeccsen lesz rá esélyünk, hogy pontot, pontokat szerezzünk.

A fiatal reménységek közül kit tudna kiemelni?

Nagy Ádámot és Kleinheisler Lászlót. Most már mindketten szem előtt vannak, az elmúlt időszak nagyon jól alakult mindkettejük számára, a válogatottban és a klubjukban is sikerült jó teljesítményt nyújtaniuk. Remélem, hogy minél többen követik majd a példájukat.

Az otthon játszó válogatott focisták számára nem túl gyakran adatik meg, hogy Cristiano Ronaldo vagy David Alaba kaliberű játékosok ellen szerepeljenek.

Szerintem ez mindenkit fel fog dobni, és mindenki motivált lesz. Semmiképp sem félelemmel telve vágunk majd neki a meccseknek. Sokkal inkább ösztönzően hathat ilyen kaliberű játékosokkal szembekerülni, és megmutatni: én is vagyok olyan jó, mint az ellenfél. Az Eb erre kiváló lehetőséget nyújt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?