„Érmet nem lehet ígérni”

<p>Jól sikerült a felkészülés, senki sem sérült, Szocsiból pedig jó lenne érmet hozni – hangzott el Besztercebányán a szlovákiai sílövők idénynyitó sajtótájékoztatóján.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Szlovákia eddig biatlonban érte el a legnagyobb sikereit a téli olimpiákon: Vancouverben Anastasia Kuzmina egy arany- és egy ezüstérmet szerzett, Pavol Hurajt pedig bronzérmes lett. Ján Hyža, a szövetség elnöke abban bízik, hogy a hagyományokat Szocsiban is folytatni tudják.

„Nasztya és Janka Gereková azt mondta, érmet akar Szocsiból, és én hiszem, hogy sikerülhet nekik. Azt is remélem, hogy valamelyik váltóban is eredményesek lehetünk” – nyilatkozta Hyža, s rámutatott, a szövetség az elmúlt két évben mindent megtett az ötkarikás sikerért. Külföldi edzőket szerződtetett – a férfiválogatottat a német Manfred Geyer, a nőket (a külön készülő Kuzmina és Gereková kivételével) az osztrák Josef Obererlacher irányítja –, új szponzorokat szerzett, táplálkozási szakértővel bővítette a szakmai stábot, javított a felkészülés körülményein. Az egyik új szponzort éppen Geyer csábította a szövetséghez.

A nyári felkészülés jól sikerült, senki nem sérült. Kuzmina Kamcsatkán, Új-Zélandon és Ausztriában edzett, hamarosan pedig a kanadai Canmore-ban folytatja a felkészülést. „Egész nyáron azon dolgoztam, hogy megfeleljek a közvélemény elvárásainak és saját magamnak is. Nem szeretem viszont az elvárás szót. Érmet nem lehet ígérni. Inkább azt szeretném, hogy kellemes meglepetés legyen, úgy, mint Vancouverben – nyilatkozta a 29 éves, tyumenyi születésű versenyző, aki 2008-ban kapta meg a szlovák állampolgárságot. – Számolni kell azzal is, hogy esni fog, nagy szél lesz, esetleg sok hó hull. Éppen ezért nehéz jósolni, az ember lehet bármilyen jó formában, mégis érem nélkül maradhat. A pálya nagyon nehéz, sok emelkedővel, nem lehet pihenni rajta, ráadásul magasan a tengerszint felett az ember szíve hevesebben ver. A ritka levegőben a regeneráció is nagyon fontos lesz.”

Pavol Hurajtnak ez lesz az utolsó szezonja. „Már korábban be akartam fejezni a pályafutásomat – mondta a 35 éves poprádi sportoló. – Végül mégis találtam magamban erőt és motivációt, és szeretnék minél jobb olimpiai szerepléssel búcsúzni.”

A Világkupa-sorozat november huszonkettedikén rajtol Östersundban, ebben az évben három fordulót rendeznek. Ezeken dől el, melyik öt–öt férfi- és női versenyző képviselheti Szlovákiát az olimpián. „A kritériumok egyértelműek, a Világkupában legeredményesebb sílövők utazhatnak Szocsiba” – hangsúlyozta a két tréner. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?