Először jelzett gólt a technológia

<p>Először adtak meg egy találatot világbajnokságon a gólvonal-technológiának köszönhetően, de így is kisebb káosz alakult ki.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A vasárnap esti Franciaország–Honduras mérkőzés 48. percében, 1:0-s francia vezetésnél a gallok csatára, Karim Benzema a hosszúba akart belsőzni egy beadást, de a kapufát találta el, és a labda onnan a gólvonal felé pattant. Ha nem nyúlt volna bele a hondurasi kapus, Noel Valladares, akkor talán megúszták volna a helyzetet a közép-amerikaiak, de a hálóőr kezéről a gólvonal felé csorgott a labda, amit aztán Valladares gyorsan magához húzott.

Szabad szemmel több ismétlés után is szinte lehetetlen volt egyértelműen megállapítani a gól jogosságát (egyetlen szögből tűnt csak biztossabbnak, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon), de a technológia segített: bent volt. Kevéssel, de a labda a teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

Félrevezető visszajátszás

Viszont a gól utáni másodpercekben a hondurasi játékosok és szurkolók körében kisebb felhördülést okoztak a visszajátszások, mivel a labdát először közvetlenül Benzema lövése után mutatta a stadion kivetítője, amit természetesen a „no goal” felirat kísért. Majd a teljes jelenetsort befejezve, miután a kapus kezéről továbbgurult a labda, már gólt jelzett a rendszer.

„Nem azért voltam mérges, hogy megadták a gólt, hanem azért, mert előtte nem ismerték el. Az első döntés szerint nem volt bent a labda, aztán a technológia azt jelezte, hogy mégis – magyarázta a hondurasiak szövetségi kapitánya, Fernando Suarez, miért volt komoly vitája Ricci játékvezetővel. – Vagyis egyáltalán nem tudtam, mit gondoljak erről. Gól volt, vagy nem volt gól, mi az igazság?”

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) mindezt azzal magyarázta, hogy minden olyan szituációt megmutat a technológia, amikor a labda legalább 30 cm közelségbe kerül a gólvonalhoz, így Benzema a kapufát belülről érintő lövésénél és a hondurasi kapus ügyetlenkedésénél is aktiválódott.

Másfél centin múlott

„A kapufáról a kapusra pattant a labda, utána pedig a vonal mögé, egyértelműen láttam – jelentette ki az esettel kapcsolatban a franciák 26 éves támadója. – Nem tudom megmondani, hogy jó vagy rossz-e ez az új technológia, a labdarúgás ilyen, hogy néha nem tudod biztosan eldönteni, bent volt-e a labda vagy sem. Most viszont ez már nem számít, a játékvezető megadta a gólt, és nyertünk.”

Az ezen a világbajnokságon debütáló új technológia most először döntött egy gól sorsáról. Azóta már azt is kiszámolták, mennyivel haladt át a gólvonalon a labda. A videobíró hivatalos adatok szerint 5 mm-es hibahatárral dolgozik, Valladares paskolása után pedig nem sokkal több, mindössze 15 milliméter választotta el a labda és a gólvonal szélét egymástól. Ezt a Brazuca, a világbajnokság hivatalos labdája méreteiből és a kép pixeleiből sikerült milliméterre konvertálni.

Az egyértelmű bizonyíték ellenére nem mindenki fogadta el a döntést, a BBC kommentátora, Jonathan Pearce például a 3:0-s francia győzelemmel végződő mérkőzés hátralevő részében végig hibás ítéletről beszélt, kiváltva ezzel a közvélemény felháborodását... (TASR, nso, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?