Előbbre akar lépni a peredi gokartozó

gokart

SZABÓ ZOLTÁNA 14 éves peredi Darázs Bálint tehetséges gokartversenyző. Édesapja nagy Forma–1-es rajongó, fiát már ötévesen elvitte a Hungoringen rendezett Magyar Nagydíjra. Innen eredhet a motorsport szeretete.Bálint kilencesztendősen Galántán ismerte meg a teremgokartot. Nagyon megtetszett neki.

SZABÓ ZOLTÁN

A 14 éves peredi Darázs Bálint tehetséges gokartversenyző. Édesapja nagy Forma–1-es rajongó, fiát már ötévesen elvitte a Hungoringen rendezett Magyar Nagydíjra. Innen eredhet a motorsport szeretete.

Bálint kilencesztendősen Galántán ismerte meg a teremgokartot. Nagyon megtetszett neki. 2012 tavaszán a trebaticei pályán kölcsönzött géppel kipróbálta a versenyzést is. A KF Racing Team csapat tulajdonosa, Kontár Sándor ügyesnek találta őt, ezért felajánlotta megvételre az egyik versenygokartját. Ezután már gyakrabban járt tréningezni. Két éve elindult a több futamból álló Open Cupon, ahol 2009-es gyártmányú gokarttal győzni tudott a 20 lóerős gépek mezőnyében. Pedig csak a harmadik futamban kapcsolódott be az OC 100-as kategóriájú sorozatba.

A sikeres első szezon után Darázs Bálint továbblépett, tavaly egyéves gokarttal már a Rotax Max Junior kategóriában – 16 év a felső korhatár – indult, ahol már 30 lóerősek a gokartok, és 110–120 km/órás sebességgel száguldanak. Trebatice és Dunaszerdahely mellett Ausztria (Bruck) és Magyarország (a sárvári Pannonia Ring) ad otthont a sorozatnak.

Az erős mezőnyben több dobogós helyezést ért el, és az elmúlt idény hatodik, utolsó dunaszerdahelyi viadala előtt Bálint az összetettben a harmadik helyen állt. Az első futamban közvetlenül előtte történt egy baleset, amely során megsérült a peredi fiú gépe, elgörbült az alváz, így nem indulhatott el a második körben, amelyben vetélytársai megelőzték, s végül ötödikként zárta a pontversenyt.

„Nagyon csalódott voltam, hogy összetettben nem sikerült előkelőbb helyen végeznem, de remélem, az áprilisban kezdődő új szezonban több szerencsém lesz” – mondta Darázs Bálint, a galántai KF Racing Team tagja.

Bálint édesapja elárulta, nem olcsó mulatság a gokartozás. „Drága sport ez, ha tartani akarod a lépést, minél jobb technikával kell pályára lépned, emellett nevezési díjak vannak a versenyeken, amelyekre rendre új gumik kellenek – szögezte le Darázs László. – A viadal három napja alatt 25–30 liter benzin fogy el. Ehhez jönnek még a trebaticei vagy a dunaszerdahelyi edzések, ahová el is kell jutni, és pályabért kell fizetni. Szponzorok nélkül mindez megoldhatatlan lenne, köszönöm a támogatóink segítségét.”

Végül Bálint elárulta, hogy idővel sikeres raliversenyző szeretne lenni, ehhez a reflexeket fejlesztő gokartozás jó alapokat ad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?