Elek Ilona és Rejtő Ildikó társaságában

J. MÉSZÁROS KÁROLYTájainkon szinte alig esett szó arról, hogy 2013-ban milyen nagy csinnadratta közepette ünnepelte alapításának századik évfordulóját a Nemzetközi Vívószövetség (FIE). Az egész éves programok kicsúcsosodása a párizsi ünnepség volt. Közel ezerkétszáz meghívott vendéggel.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Tájainkon szinte alig esett szó arról, hogy 2013-ban milyen nagy csinnadratta közepette ünnepelte alapításának századik évfordulóját a Nemzetközi Vívószövetség (FIE). Az egész éves programok kicsúcsosodása a párizsi ünnepség volt. Közel ezerkétszáz meghívott vendéggel. A centenárium jegyében született a sportág Hírességek Csarnoka, amelybe száz neves személyiség került. Köztük van nagy örömünkre Lokšáné Rácz Katalin is, akit a híres Grand Palais falai között átélt órákról kérdeztem.

Milyen érzések kavarogtak Önben, amikor ott volt a világ legjobb száz vívóhíressége között, és az elismerésben részesült?

Óriási megtiszteltetés és egyben bizonyos fokú visszajelzés volt számomra, hogy bekerültem a sportág hírességeinek csarnokába. Hiszen nagy volt a választási lehetőség, a FIE 148 tagszövetségének mindegyike tíz javaslatot küldhetett be. A jelöltek közül egy bizottság választotta ki azt a száz ma is aktív vagy volt vívót, sportvezetőt, akiket érdemesnek tartottak az elismerésre. Sportolói pályafutásukért, a nemzetközi sportéletben folytatott tevékenységükért, a vívás népszerűsítéséért, fejlesztéséért folytatott munkásságukért. Többek között olyan személyiségek társaságába kerültem, mint Elek Ilona, Rejtő Ildikó, Gerevich Aladár és Kulcsár Győzö, hogy csak a magyarok közül említsek néhányat. Automatikusan felvételt nyertek a csarnokba a FIE eddigi elnökei.

Mivel jár, ha valaki a Vívó Hírességek Csarnokába kerül?

Erkölcsi elismeréssel. Büszkeséggel, megtiszteltetéssel, bizonyos fokig meghatottsággal is. Nem akármilyen érzés, nem mindennapi dolog egy ilyen társaságba kerülni… A mai világban, amikor egyre gyakrabban az értékek válságáról, értékhiányról beszélünk, jó tudni, hogy valahol valaki figyeli a munkánkat, viselkedésünket. És értékeli is.

Ez egy állandó jellegű csarnok, mindig Párizsban marad? Mi mindent tüntettek fel ott Önről?

A csarnok tulajdonképpen egy utazó kiállítás, melyet francia, angol és spanyol nyelvű brosúra és ismertető videó egészít ki. Az indoklásban nemcsak a vívópályafutásom alatt elért eredményeket vették figyelembe, hanem az Európai Vívószövetségben, a sportmozgalomban, az olimpiai mozgalomban, az Európai Fair Play Mozgalomban, valamint a sport, tolerancia és fair play-nagyköveteként végzett munkámat is értékelték.

Benyomása a párizsi centenáriumi ünnepségről?

A jubileumi kongresszus és gálavacsora híven tükrözte azt, hogy a FIE élén egy tizennyolcmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező orosz üzletember, Alisher Usmanov áll. A közel 1200 meghívott vendéget, köztük kiváló sportembereket, a vívósport legendás személyiségeit a francia miniszter asszony üdvözölte, s a sportág elnökének érdemeit Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) volt elnöke és a szintén egykori vívó Thomas Bach, a NOB új elnöke méltatta. A színpadon világhírű művészek léptek fel. Usmanov elnök a centenárium alkalmából egy több mint két méter magas, vívót ábrázoló bronzszobrot, Václav Cesak cseh művész alkotását ajándékozta a lausanne-i Olimpiai Múzeumnak. Ezzel is jelezve, hogy a vívás az egyik legrégibb, legnagyobb hagyományú ötkarikás sportág, melynek állandó helye van az olimpia műsorában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?