Diego Maradona tündöklése és bukása

Futballfesztivál az USA-ban? Ki hallott már ilyet? Az amerikaiak alig ismerik a labdarúgást, számukra túlzottan unalmas, érdeketelen játék. Ott van nekik az amerikaifutball, baseball, jégkorong, kosárlabda.

Futballfesztivál az USA-ban? Ki hallott már ilyet? Az amerikaiak alig ismerik a labdarúgást, számukra túlzottan unalmas, érdeketelen játék. Ott van nekik az amerikaifutball, baseball, jégkorong, kosárlabda. Erre fel mi történt? Minden idők legnézettebb világbajnoksága zajlott a korlátlan lehetőségek országában, a meccsenkéni átlagnézőszám csaknem 69 ezer volt, összesen 3 millió 570 ezren látták a mérkőzéseket. Hihetetlen. Akárcsak az, hogy a FIFA a vb-re kijutott csapatok minden mérkőzéséért(függetlenül az eredménytől) 840 ezer márkát fizetett. Tehát például az elődöntőbe jutott válogatottak, amelyek hét találkozót játszottak, 5 millió 880 ezer márkát inkasszáltak. És még arról nem is szóltunk, hogy a nemzetközi szövetség állta az ott-tartózkodással járó minden kiadást. Érdemes volt hát Amerikába menni. Már akinek sikerült. Magyarország és Szlovákia válogatottjának nem. A magyarokat Puhl Sándor, az akkori idők legjobb játékvezetője képviselte.

A csoportmeccsek egyik nagy eseménye volt, hogy az orosz Oleg Szalenko kerek egy óra alatt megszelidítette a Szelídíthetetlen Oroszlánokat, öt gól lőtt (hattal lett gólkirály) a négy évvel korábban oly kiválóan játszó kamerumiaknak. Ilyesmi eddig világbanjnokságon senkinek sem sikerült. Még nagyobb szenzációval szolgált Diego Maradona. A vb előtt lefogyott tizenkét kilót, karcsú lett és ismét brillírozott a pályán, szórakoztatta a nagyérdeműt, Argentína neki köszönhette, hogy szárnyalni kezdett. Persze Diego nem ingyen állt be a sorba, állítólag 1,6 millió márka különprémiumért játszott. Aztán doppingoláson csípték. Efedrin, norefedrin, metefedrin... Ahogy Havelange, a FIFA akkori elnöke mondta, szomorúan közölték Maradonával, kizárják az argentin csapatból és el kell hagynia a világbajnokságot. Argentína a nyolcaddöntőben 3:2-re kikapott a zseniális Hagi vezette Romániától...Beárnyékolta a vb-t, hogy hazájában lelőtték az USA-Kolumbia csoportmeccsen öngólt vétett Escobarát. Medellinben megállították az autóját, és amikor kiszállt, hat lövéssel leterítették. A gyilkos csak annyit mondott. „Szép kis öngólt rúgtál...“

A vb-n nagyszerűen szerepeltek a balkániak. Bulgária a negyeddöntőben 2:1-re verte Németországot (a fenegyerek Sztoicskov fantaszikusan futballozott), de a négy között 2:1-re kikapott az olaszoktól. Romániát az elődöntőbe jutástól a svédek ütötték el – 11-es rúgásokkal.

Brazília kezdettől fogva magabiztos volt, senki sem akart nyíltan futballozni ellene, talán csak a hollandok a negyeddöntőben. Nagyszerű meccset is produkált a két csapat. A brazilok nem azért kaptak kevés gólt a vb-n, mert jól védekeztek, hanem mert az ellenfelek nagyon respektálták őket. Féltek Romáriéktól. Ez a 168 centi magas csatár percekig mintha a pályán sem lett volna, de amint megkapta a labdát, ellenállhatalan volt, egy kicsit furcsán, Garrincha-módra cselezett. Azt mondták róla a vb előtt, hogy mindenkinél jobb lesz. ĺgy történt, a FIFA neki ítélte a világbajnokság aranylabdáját, csaknem ezer ponttal kapott többet Roberto Baggiónál. Persze ebben az is közrejátszott, hogy az olasz a döntőben 11-est hibázott. Baggio, aki gó#jaival nem egyszer húzta ki a kátyúból a taljánok szekerét, világbajnoki címet „adományozott“ a braziloknak. Egyébként először fordult elő, hogy vb-finálé 0:0-ra végződött.

A 14. világbajnoki döntő: BRAZĺLIA–OLASZORSZÁG 0:0 – hosz-szabbítás után, tizenegyes rúgásokkal 3:2 (Baresi fölé rúgta a labdát, Marcio Santos mellé, Albertini 0:1, Romário 1:1, Evani 1:2, Branco 2:2, Massaro mellé, Dunga 3:2, R. Baggio fölé). Los Angeles, 95 ezer néző. Játékvezető: Puhl (magyar). BRAZĺLIA: Taffarel–Aldair, Marcio Santos, Branco–Jorginho (21. Cafú), Mazinho, Mauro Silva, Dunga, Zinho (Viola)–Romário, Bebeto. OLASZORSZÁG: Pagliuca–Mussi (Apolloni), Baresi, Benarrivo, Maldini–Albertini, Donadoni, D. Baggio (Evani), Berti–R. Baggio, Massaro. A 3. helyért: Svédország–Bulgária 4:0 (4:0).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?