Dida három tizenegyest hárított

Manchester. Hiába a sorozatban második olasz bajnoki cím, szerda éjszaka, a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét követően Marcello Lippi, a Juventus vezetőedzője volt kénytelen gratulálni kollégájának Carlo Ancelottinak, miután az AC Milan gól nélküli 120 perc után büntetőpárbajban 3:2-re legyőzte együttesét.

Buffon hiába könyörgött, Sevcsenko könyörtelenül belőtte a tizenegyest. Utána a Milan-táborral ünnepelhetett. Reuters-felvétel– Nem foglalkoztam soha a bírálatokkal, megtanultam együtt élni velük. Most nagyon boldog vagyok, hiszen egyik nagy álmom valósult meg – adott hangot örömének Ancelotti, a negyedik, aki játékosként (1989, 1990) és edzőként is megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot.

Az 1999 és 2001 között éppen a Juventusszal együtt dolgozó, és a zebrákkal két bajnoki ezüstig jutó szakember újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csak mosolyogni tud a távozását firtató hírek hallatán, mert semmi pénzért nem hagyná el a piros-fekete alakulatot.

A meccs előtt csapata erejében nagyon bízó Lippi a kudarc után félig-meddig elismerte, hogy nem tudták megfelelően pótolni a sárga lapjai miatt hiányzó cseh Pavel Nedvědet: – Pavel lendületes, nagyszerű játéka nagyon hiányzott. Nem volt senki a pályán, aki betöltötte volna a távollétével keletkezett űrt. Az ősz hajú mester vezetésével négy BL-döntőt játszott a torinói csapat, de csak az elsőt, az Ajax ellenit tudta megnyerni 1996-ban. – Mit mondhatnék? Szörnyen alakultak számunkra a dolgok! Fáradtan, rosszul futballoztunk, ráadásul Tudort és Davidsot is kényszerűségből kellett lehoznom – mondta elkeseredetten, majd a tizenegyesekről is „megemlékezett”: – Csak olyanokat jelöltem, akik elvállalták. A többiek biztosak voltak benne, hogy kihagynák.

A több mint 120 perces csata első felében még izgalmas találkozót láthattak a szurkolók, de az alapjátékidő végéhez közeledve, majd a hosszabbításban már a biztonságra törekedtek a játékosok. Ez főleg a Juventusnál volt érthetetlen, mert a milánóiak brazil védője, Roque Junior combhúzódás miatt a hosszabbításban szinte használhatatlan volt, cserélni pedig már nem lehetett.

– Az a legfontosabb, hogy mi nyertünk! Nehéz szezont zárunk, de tudjuk, hogy a korábbi sikertelenségek gyorsan feledésbe merülnek. Ráadásul az Olasz Kupa elhódításával még inkább megédesítjük örömünket – fogalmazott Filippo Inzaghi.

Clarence Seedorf történelmet írt, ő lett az első olyan labdarúgó, aki három csapattal nyert BL-t. Pedig a rendkívül megbízható holland középpályás mindent „megtett” azért, hogy elmaradjon a rekord, mert a tizenegyest hibázott. De Dida helyrehozta hibáját, három védésével sokat tett a milánóiak diadaláért. A klasszis 1995-ben az Ajax Amsterdammal, míg 1998-ban a Real Madriddal nyert BL-t.

A manchesteri rendőrség jelentései szerint a döntőre érkezett olasz szurkolók kulturáltan, botránymentesen viselkedtek. Az összecsapásra 50 ezer drukker utazott el Olaszországból, s ezért sokan tartottak a rendbontásoktól. – Nem történt semmilyen incidens, így letartóztatnunk sem kellett senkit. A nézők úriemberként viselkedtek – nyilatkozott a rendőrség vezetője.

Közétették a BL-sorozat legjobb góllövőinek listáját – 12 gólos: van Nistelrooy (Manchester United); 10: F. Inzaghi (Milan); 9: Crespo (Internazionale), Makaay (Deportivo La Coruna), Raúl (Real Madrid); 8: Koller (Dortmund), 7: Henry (Arsenal), Saviola (Barcelona); 6: Ronaldo (Real Madrid), Shearer (Newcastle).

A DÖNTŐ KRÓNIKÁJA

JUVENTUS–AC MILAN 0:0, hosszabbítás után, tizenegyesekkel 2:3 (Birindelli, Del Piero, ill. Serginho, Nesta, Sevcsenko). Játékvezető: Merk (német), 67 300 néző (telt ház). Sárga lap: Tacchinardi, Costacurta, Del Piero. JUVENTUS: Buffon–Thuram, Ferrara, Tudor (42. Birindelli), Montero–Camoranesi (46. Conte), Davids (65. Zalayeta), Tacchinardi, Zambrotta–Del Piero, Trezeguet. MILAN: Dida–Costacurta (65. Roque Junior), Nesta, Maldini, Kaladze–Gattuso, Pirlo (71. Serginho), Seedorf–Rui Costa (88. Ambrosini)–Sevcsenko, Inzaghi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?