Diadal és bukás az Eau Rouge alatt

Fekete árnyékot vetett a hétvégi futamra a FIA döntése, melynek értelmében Ron Dennis csapatát megfosztották eddigi világbajnoki pontjaitól a konstruktőrök versenyében, és az idei szezonban már ki is zárták őket a versengésből.

Kimi Räikkönen pezsgőfürdője Reuters-felvételDe valójában nem is ez, hanem a 100 millió dolláros büntetés kényszerítheti térdre a csapatot, és lesz biztos kihatással a jövő évi szezonra. Hiába kiabált azonban kígyót-békát egymásra Max Mosley és Ron Dennis, a tényeken ez már nem változtat semmit.

Főleg azon nem, hogy a Ferrari szinte elsöpörte a konkurenciát, és esélyt sem adott a győzelemre senki másnak. A nem éppen barátságos légkörben Kimi Räikkönen bizonyult a leggyorsabbnak és mindössze a kerékcserék ideje alatt veszítette el ideiglenesen első helyét. Mögötte csapattársa, Felipe Massa ért célba. Nem kevés koncentrációról és összeszedettségről tett tanúbizonyságot Fernando Alonso, aki annak ellenére, hogy a vizsgálat során bizonyítást nyert, csapattársával egyetemben tudott a Ferrari-tervekről, végül a harmadik helyen végzett az idegesen versenyző Lewis Hamilton előtt. A parázs küzdelem ezúttal mögöttük zajlott, hiszen az 5-8. hely környékén Nico Rosberg, Mark Webber, Heikki Kovalainen és Nick Heidfeld többször is helyet cseréltek egymással, míg a motorcsere miatt a 14. helyre visszaeső Robert Kubica parádés, agresszív vezetéssel tört előre, míg végül a Renault ifjú pilótája megfékezte vesszőfutását, így a lengyel tehetség ezúttal nem szerzett pontot a BMW-nek. Üdítő színfolt volt kivételesen a mezőnyben Adrian Sutil Spyker-Ferrarija, aki az új fejlesztéseknek köszönhetően a számára kitűnőnek számító 12. helyen fejezte be a versenyt.

Kimi Räikkönen győzelmével már 13 pontra közelítette meg a világbajnokságban vezető Hamiltont, akinek ott liheg a nyakában csapattársa, a kérdéses jövőjű Fernando Alonso. Ahogy közeleg a szezon vége, úgy nő egyre nagyobbra a kérdőjel: marad Alonso a McLarennél vagy távozik egy másik csapathoz?

Reméljük a következő futamok kimenetelére ez a döntés nem lesz nagy hatással.

SPAI KRÓNIKA

A Belga Nagydíj végeredménye (44 kör, 308,176 km): 1. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:20:39,066; 2. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +4,695; 3. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes) +14,343; 4. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) +23,615; 5. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) +51,879; 6. Nico Rosberg (német, Williams) +1:16,876; 7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +1:20,639; 8. Heikki Kovalainen (finn, Renault) +1:25,106.

A pontversenyek állása 14 futam után (még három van hátra) – pilóták: 1. Hamilton 97, 2. Alonso 95, 3. Räikkönen 84, 4. Massa 77, 5. Heidfeld 56.

Csapatok: 1. Ferrari 161, 2. BMW-Sauber 90, 3. Renault 39, 4. Williams 28, 5. Red Bull 18. A McLaren-Mercedes összes, 2007-ben szerzett pontját törölték. Amennyiben a McLaren-Mercedes jogerősen nem kapja vissza a pontjait, a Ferrari az idei konstruktőri verseny győztese, hiszen behozhatatlan előnyre tett szert. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?