Dakar: ötödször nyert az olimpikon sportlövő

dakar

A motoros Štefan Svitko többre vágyott a 12. helynél, a guados Juraj Varga negyedikként álomeredményt könyvelt el, a kamionos Róbert Kasák 15. lett, Kovács Miklós egysége pedig versenyen kívül, de befejezte a Dakar-ralit. De mi a helyzet a kategóriák győzteseivel?

Benavides rekordjai

A motorosoknál Kevin Benavides nem siette el a dolgokat: első szakaszgyőzelmét az utolsó előtti, a másodikat az utolsó etapon aratta. Arról nem is beszélve, hogy az összetett élén is csak egyetlenegyszer, a zárószakaszt követően állt… A 34 éves argentin 2021 után nyerte meg újra a Dakart, ami azért is nagy bravúr, mert időközben Hondáról KTM-re váltott, két külömböző márkával még senki sem tudott korábban diadalmaskodni. (Érdekesség, hogy öccse, Luciano ugyanúgy 2021-ben igazolt át, a KTM-től Husqvarnához, s idén 6. lett). A családi legendárium szerint Kevin háromévesen tanult meg biciklizni, s rögtön másnap átült egy motorra...

Ez volt az egyik legszorosabb Dakar, egyetlen napon sem lehetett lazítani. EL sem tudom mondani, mit érzek – nyilatkozta Benavides, aki 43 másodperces előnye a rali 45 éves történetének legkisebb különbségű elsősége.

al-Attijah tervei

Az autósoknál közel nem volt ennyi izgalom. Miután Mr. Dakar, Stéphane Peterhansel navigátora megsérült, a 14-szeres győztes kiszállt a versenyből, így Nasszer al-Attijah gyakorlatilag rivális nélkül maradt. 1 óra 20 perces előnye az utóbbi 20 év legsimább elsősége volt. Az 52 éves katari magabiztos diadala nem véletlen, az idei volt a 20. (!) Dakarja, így az 5 győzelmet akár kevesellhetnénk is. Másrészt nyert már Volkswagen (2011), Mini (2015) és (2019-hez valamint tavalyhoz hasonlóan 2023-ban Toyota volánja mögött is.

Nem kellett vadul hajtanunk a második héten, de célba kellett érni, csak ez számít. Újabb győzelmekre vágyom – jegyezte meg al-Attijah, aki akár a sportlővészetre is gondolhatott, amiben (skeetben) bronzérmes volt a riói olimpián, és ott akar lenni Párizsban is 2024-ben.

Giroud rajt-cél sikere

Bár a guadosoknál mindössze 18-an vágtak neki a sivatagi kalandnak, nem kis teljesítmény célba érni ezekkel a gépekkel, amelyek az autóknál összehasonlíthatatlanul kisebb védelmet biztosítanak a pilótáknak (nem véletlen, hogy 2009-ig a motorkerékpárok kategóiájába sorolták őket). Alexandre Giroud már tavalyi győzelmével történelmet írt, amikor első franciaként ünnepelhetett, ráadásul pont 25 évvel azután, hogy apja – a Dakaron először – végigment egy quaddal a ralin. A 41 éves versenyző idén esélyt sem adott a riválisoknak, rajt-cél győzelmet aratott, megspékelve négy szakaszelsőséggel.

Ez őrület, másodszor is megnyertem a Dakart. Nagyon örülök – mondta Giroud, aki az argentin Alejandro Patronellli után (2011, 2012) másodikként tudott két egymást követő évben diadalmaskodni.

Van Kasteren nyilatkozata

A kamionosoknál az újdonsült győztes, a holland Janus van Kasteren minden lényegeset elmondott a nyilatkozatában. „A Kamazok nélküli mezőnyben sem egyszerű nyerni, végig nyomni kellett a gázt. Szinte mindenkinek akadtak kisebb-nagyobb gondjai a versenyen, mi például azért veszítettünk 15 percet, mert elfogyott az üzemanyagunk. A kulcsfontosságú etap három nappal a vége előtt jött el számunkra, amikor fél órát vertünk a mezőnyre – foglalta össze a történteket az Iveco 36 éves pilótája, akinek volt kire támaszkodnia: az egység szerelője, Marcel Snijders korábban motorral, buggyval és autóval is versenyzett a Dakaron. Kasterenék három szakaszon zártak elsőként, tavaly pedig ötödik helyezettként megnyerték az „oroszok utáni versenyt.

Idén a cseh Martin Macík tempója jobbnak tűnt, de a hat etapelsőség mellett sokat hibázott, az addig vezető cseh Aleš Lopraisnek pedig a gázolásos baleset pecsételte meg a sorsát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?