Csallóközi tinilányok a győri fesztiválon

Győr |

<p>Vasárnaptól szombatig Győr látja vendégül a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Tíz sportágban ötven ország háromezer-ötszáz 15&ndash;17 éves sportolója kóstol bele az ötkarikás játékok légkörébe. Magyarország 152, Szlovákia 54 versenyzőt indít.</p>

Ismerkedjenek meg három dél-szlovákiai lánnyal, akik szintén ott lesznek a mezőnyben.

Méri Eszter mindössze tizennégy éves csallóköznádasdi teniszező, Szlovákia négy, sportágbeli képviselője közül az egyik. Somorján gimnazista, és az ottani klub színeiben játszik. Varga Péter edző szerint azzal érdemelte ki a győri rajtjogot, hogy szorgalmát eredményekre tudta váltani, bizonyított a válogató versenyeken. „Csúcs, amit kiharcolt, tényleg Európa legjobbjaival versenyezhet” – nyomatékosította. Eszter egyesben és párosban is indul a tenisztornán, párja Romana Čišovská. Már hétfőn megkezdődnek a mérkőzések, egyesben 32-es, párosban 16-os a mezőny. „Első éve játszom az ifik, vagyis 18 évesek között. Volt már két nagyobb tornagyőzelmem, Pozsonyban megnyertem egy A és egy B kategóriájú versenyt, s jelenleg nyolcadik vagyok e korosztály szlovákiai ranglistáján – mondja két edzés közben a csallóközi lány. – Nyáron már játszottam nemzetközi ifitornán is, negyeddöntős voltam Prágában, akárcsak az idei szlovák bajnokságon mind a 16, mind a 18 évesek mezőnyében. Egy hónapja derült ki, hogy neveznek Győrbe, egy hete már kemény borítású pályán készülök. Nem ismerem az ellenfeleimet. Jó lenne eredményesen szerepelni, lejátszani egypár kört a tornán. Társam is jó párosjátékos, de én inkább az egyesben látok nagyobb esélyt.”

Szabó Veronika tizenhét éves gútai dzsúdós. Negyedik éve hódol ennek a férfias sportágnak, második éve sportgimnazista Besztercebányán, ahol a Duklában edz, Martin Jantek, valamint ifj. és id. Martin Gregor is foglalkozik vele. Negyvennyolc kilós súlycsoportja szerdán lesz műsoron. „Azzal kezdődött, hogy tavaly a lányok között második voltam a ranglistás pontversenyben, s ezután felfigyelt rám a válogatott edzője is. Nyertem Grand Prix-versenyt, és kadettként bajnok voltam egy korosztállyal feljebb, a junioroknál. Két Európa-kupaviadalon is bemutatkoztam, s ezután kerültem tartalékként a győri keretbe – sorolja az előzményeket a tinilány, akinek édesapja is dzsúdózott, és húga, Margaréta is sorra aratja győzelmeit a tatamin. – Egy hónapja derült ki, hogy mégis megyek az olimpiai fesztiválra. Időközben nem maradtam le semmiről, mert jártam az edzőtáborokba. Két hónapja volt egy kézhúzódásom, de már rendben vagyok. Tizenkilencen vagyunk a súlycsoportban. Fogalmam sincs, meddig jutok, a jó sorsoláson is múlhat. Nincs elvárás, s nem is szeretem, ha van. Az a fontos, hogy elégedett legyek magammal, s azt nyújtsam, amire képes vagyok. Ha ez meglesz, jó érzés keríthet hatalmába.”

Seregi Karolina tizenhat éves somorjai kajakos. Ott is edz és tanul. Nyolc éve kezdett, édesanyja, Seregi Zsuzsanna nevelte versenyzővé, két esztendeje Vass Géza az edzője. Gazdag műsor vár rá Győrben. Hat számban is kiharcolta a rajtjogot, végül ötben indul. „Mert egyesben 200 méteren nagylelkűen átadta helyét párosbeli társának, a novákyi Romana Jakubisovának, akivel jó barátnők. Ötszáz méteren már korábban megvolt a nevezése, kétszázon csak az utolsó válogatón jött össze neki” – magyarázza az edzőtáborból Vass Géza. Karolina mindkét távon indul egyesben, párosban és négyesben is. Vegyes négyes lesz, két lánnyal és két fiúval. „Négy pályán lesznek a versenyek, s nagyon nagy a konkurencia. Én a kajak négyesben látok éremesélyt, K1 és K2-ben nagyon örülnék, ha az első nyolcban végeznének” – sorolja esélylatolgatásait az edző. Karolina elég fáradtnak tűnik az edzőtábor utolsó napján. „De nagyon jó formában érzem magam! – mondja határozottan a több mind tizenötszörös korosztályos bajnok.– Kedden és szerdán az ötszáz, pénteken és szombaton a kétszáz méter vár ránk. Jó lenne az első nyolcban végezni, ötszázon jobban megy, ott többre vihetem.”

Nagy verseny nagy csatái várnak három lányunkra. Ötkarikás szereplőként bizonyíthatnak, a majdani igazi olimpikonok társaságában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?