Csallóközi pingvinek váltótriója szeli át a La Manche csatornát

Először próbálkoznak hármas váltóban oda-vissza alapon átúszni a La Manche csatornát.

Először próbálkoznak hármas váltóban oda-vissza alapon átúszni a La Manche csatornát. Mindhárman csallóköziek, és rövidesen útra kelnek.

„A Gibraltári-szoros, valamint a Loch Ness-i tó átúszása után a hároméves ciklus végén, idén nyáron az Atlanti-óceánt az Északi-tengerrel összekötő La Manche csatornát is szeretnénk meghódítani a felbári Pék fivérek, Dezső és Endre, valamint a féli Nyáry Richárd alkotta háromfős váltóval. Az újabb embert próbáló kihívás 72 kilométernyi úszótávot jelent, melyet napjainkig oda-vissza alapon hármas váltóban még senki sem teljesített” – körvonalazta lapunknak az újabb merész tervüket Hideghéty Tibor, a jeges- és hosszútávúszókat tömörítő dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás vezetője.

A Pingvinek hatfős különítménye csütörtökön utazik, jó esetben már szombaton elrajtolhat, de akár július 28-ig is várhat a kedvező időjárási viszonyokra. Ezen intervallumon belül kell megtalálniuk a legalkalmasabb napot. „A megadott távot ugyan a legrövidebb út, az egyenes elve alapján a két pont közötti távolsága adja, de a tényleges táv lényegesen nagyobb lehet, mivel az árapály mozgását és az áramlatokat is figyelembe kell venni. Elsőrendű elvárás, hogy az úszó fizikailag és mentálisan is egyaránt kellően felkészült legyen. Képesnek kell lennie arra, hogy extrém körülmények között is teljesíteni tudjon, legyőzve az erős hullámzást, az áramlatokat és a kemény szeleket, valamint az élővilág nehézségeit is. Konkrétan a medúzák támadására gondolok. Dagálykor indulunk Doverből, a calaisi-i kikötőnél fordulunk” – ecsetelte a részleteket Pék Dezső, aki idén a tallinni jegesúszó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett a 450 méteres gyorsúszásban.

A csatornát a tengeri szorosok Mount Everestjének is hívják, a sikeres próbálkozásokat kudarcok is fűszerezik. Erről győződött meg július elején Pék Dezső, aki a cseh Rosťa Vítek etetőjeként szerzett tapasztalatokat a helyszínen. „Rosťát, aki szólistaként próbálkozott az új világcsúccsal az oda-vissza távon, mattolta az időjárás. Az ő esetében mondhatni fejtetőre állt a meteorológusok előrejelzése. Tizenöt csomós széllel dacolt. Másnap viszont már szélcsend honolt a helyszínen, minden próbálkozás sikerrel járt. Ismét beigazolódott: a természettel külön meccset kell vívni” – elevenítette fel a sikertelen próbálkozást kiváltó okot Pék Dezső.

Megtudtuk, váltó esetében kötelező az előre meghatározott sorrend betartása, egy úszó csak egy órát tölthet a vízben. „Elsőként én szállok vízbe, váltótársam Pék Dezső lesz, őt pedig fivére, Endre követi a sorban. Minden eshetőségre felkészültünk. Makai Zoltán, aki 2002. augusztus 2-án Szlovákiából elsőként úszta át a La Manche csatornát, csapatunk kapcsolattartója, egyben váltónk póttagja. Temérdek tapasztalattal rendelkezik. A szervezésben jeleskedett, amennyiben valamelyikünk nem tudna csatasorba állni, ő lépne a helyébe. Etetésre aligha lesz szükségünk, hiszen óránként váltjuk egymást, a kísérőhajó fedélzetén pihenés közben pótolhatjuk kalóriaszükségletünket. Korábban már én is megtapasztaltam a La Manche csatorna veszélyeit. Szerintem az említetteken kívül a tengeri betegség is ádáz ellenfélnek bizonyulhat, kinedryllel, kúppal próbáljuk majd orvosolni a problémát. Ugyancsak sok múlik a kísérőhajó kapitányának ügyességén. Az ő személye, tapasztalata nagyban befolyásolja a vállalkozás kimenetelét” – fogalmazott Nyáry Richárd, a Sportfanatic triójának leggyorsabb úszója.

„A csatornaúszás anyagilag igényes vállalkozás, melyet a dunaszerdahelyi városi önkormányzat és a DS-CAR támogat. Nem szeretnénk a sok pénzt kidobni az ablakon. Felkészültségünkkel, szervezettségünkkel nem lehet gond. Csak az időjárás verhet meg bennünket. Bízunk a sikerben. Ha minden jól alakul, akkor 24–25 óra leforgása alatt teljesíthetjük a távot” – latolgatta a trió esélyeit Pék Dezső.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?