Csak három hétig volt másé a világcsúcs

<p>Tizennégy verseny, tizennégy győzelem, közben négy világcsúcs – ilyen Orosz János veterán szímői fekvenyomó 2013-as mérlege.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

„Nem számoltam vele, hogy ez így összejön. Elégedett vagyok, nagyon jó teljesítményt nyújtottam, hiszen győzelmeim mellett négyszer világcsúcsot is javítottam, és a szlovákiai versenyzők közül rendre a legjobban teljesítettem – mondja a kiváló nyomó, aki az év utolsó heteiben betegséggel bajlódott. – Már ősztől kerülgetett valami, ami az utolsó viadalokon részben visszafogott az eredményességben.”

Tavalyi diadalmenete közben csak egyszer fordult elő, hogy elvették tőle a világcsúcsot. „Legelőször májusban, a WPC égisze alatt rendezett szímői szlovák–magyar bajnokságon javítottam meg a rekordteljesítményt. A 2012-es Las Vegas-i 225 kilót 230 kilóra – tér vissza első kiemelkedő eredményére. – Ősszel Egerben volt a GPC-szervezet világbajnoksága. Már alapsúllyal, vagyis 220 kilóval világrekordot állítottam fel, amit második kísérletemmel megjavítottam további öt kilóval. A 230 kiló csak azért nem jött össze, mert megsérültem. Kategóriámban ezzel világbajnok lettem. Aztán jött Prága, a másik világszervezet, a WPC világbajnoksága. Aranyérmes lettem 225 kilóval, de még éreztem a sérülést. Világcsúcsomat azonban elvette egy örmény fiú. Versenyen kívül ugyanis elvégezhető a negyedik kísérlet is, de csak akkor, ha rekorddal próbálkozik a versenyző. Kinyomta a 231 kilót, és megfosztott a világcsúcstól. De csak három hétre! Mert következett Svidníkben az első szlovákiai WPC Világkupa-viadal, ahol 231,5 kilóval visszavettem tőle a kategória legjobb teljesítményét. Utolsó évet versenyezhettem a Masters 2, vagyis a 46–49 évesek mezőnyében, idén már egy korosztállyal feljebb lépek, a Masters 3-ba. Úgy hagytam el korosztályomat, hogy mindkét szervezetnél, vagyis a GPC-nél és a WPC-nél is enyém volt a mezőny legnagyobb nyomása.”

Ezzel még nem ért véget Orosz János sikersorozata: a svidníki Vk-viadal után két nappal átruccant Lengyelországba, ahol a zlotoryjai versenyt is megnyerte. „Elhoztam az abszolút első helyet, mégpedig 230 kilós nyomással. Két nap alatt kétszer birkóztam meg ezzel a nagy súllyal – emeli ki teljesítményét az immár háromszoros Európa- és ötszörös világbajnok. – Aztán még elmentem Zsolnára, ahol szintén 230 kilóval nyertem. S a legvégén, a nagyszombati kupaviadalon első kísérletre kinyomott 215 kilóval lettem első.” Valamennyi említett versenyén speciális ruházat nélkül (RAW) nyomott. Háromszor próbálta ki a speciális ruházatot (EQ), a versenykrónikák azonban négyszer jegyzik ebben a kategóriában. Az AWPC-szervezet galántai bajnokságán ugyanis nem húzta magára a speciális ruházatot, mégis úgy rangsorolták, mintha abban versenyzett volna. És szlovák csúcsot nyomott 230 kilóval.

Idén egy korosztállyal feljebb lép. Vajon mire készül? „Már kicsit emelni fogom a súlyokat, mert a Masters 3-ban is szeretnék helytállni. Azerbajdzsánban lesz a WPC Eb-je, várhatóan erős mezőnnyel, mert arrafelé sokan hódolnak a fekvenyomásnak. A WPC égisze alatt Miamiban rendezik a világbajnokságot. Inkább oda megyek el, mint a GPC jóval drágább argentínai vb-jére.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?