Csak a férfiaknál lehet címvédés Melbourne-ben

<p>Dominika Cibulková tavaly döntőbe jutott az év első Grand Slam-tenisztornáján, de nem lesz könnyű dolga, ha a hétfő hajnalban kezdődő Australian Openen meg akarja ismételni a bravúrt. Még úgy sem, hogy a címvédő Li Na azóta visszavonult. A férfiak tavalyi bajnoka, Stan Wawrinka nem hiányzik Melbourne-ből, de a címvédés meglepetés volna.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a küzdelmek a 103. ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az idei első Grand Slam-tornán. A férfiaknál két szlovák teniszező, a nőknél öt szlovák és egy magyar versenyző szerepel a főtáblán.

Serena nincs csúcsformában

A nőknél a világelső és 18-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams nincs csúcsformában, és mivel a múlt héten Brisbane-ben győztes orosz Marija Sarapova már csak 681 ponttal van mögötte, még éllovas pozíciója is veszélyben lehet. A címvédő kínai Li Na visszavonult, a kétszeres bajnok fehérorosz Viktorija Azarenka már csak 41. a WTA-rangsorban, a fiatalok közül viszont többen is berobbanhatnak Melbourne-ben: a román Simona Halep nemrég Sencsenben ünnepelhetett, a wimbledoni döntős kanadai Eugenie Bouchard pedig legyőzte Williamset a Hopman Kupán. A favoritok közé tartozik a tavaly wimbledoni bajnok és a csehekkel Fed-kupa-győztes Petra Kvitová is.

Meddig jut Cibulková?

Dominika Cibulková tavaly szenzációsan kezdte az évet, amikor Melbourne-ben egészen a döntőig menetelt. Az elmúlt év második fele azonban nem a 25 éves szlovák teniszező elképzelései szerint alakult, idén pedig egyelőre csak egy nyert meccset tud felmutatni az Év sportolója-ankéton harmadik helyen végző Cibulková: Brisbane-ben az első fordulóban kikapott Madison Keystől; Sydney-ben pedig az első körben ugyan legyőzte Kristina Mladenovicot, a második fordulóban azonban vereséget szenvedett a már ausztrál színekben induló Jarmila Gajdošovától. Igaz, tavaly már az első körben búcsúzott Sydney-ben, ezután jött a kiemelkedő teljesítmény Melbourne-ben.

Cibulková 11. kiemeltként várhatja az év első Grand Slam-tornáját, ellenfele a belga Kirsten Flipkens lesz, akit pályafutása során már háromszor legyőzött, s csak kétszer kapott ki tőle. Legutóbb tavaly Tokióban találkoztak, akkor kemény borításon Cibulková nyert.

Federer és Djokovics

a favorit

A férfiaknál 2014-ben meglepetésre Stan Wawrinka nyerte meg az Australian Opent, majd a svájci játékos Monte-Carlóban és idén Csennaiban is diadalmaskodott, ráadásul tavaly év végén elhódította a válogatottal a Davis-kupát. A címvédéshez azonban bravúr kellene, hiszen honfitársa, Roger Federer és a négyszeres bajnok Novak Djokovics a fő esélyes. A 33 éves, 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes Federer vasárnap brisbane-i trófeájával jelezte remek formáját, Djokovics pedig megnyerte novemberben az évzáró londoni ATP-világbajnokságot.

Mások is beleszólhatnak azonban a küzdelmükbe, bár a háromszoros Australian Open-döntős brit Andy Murray 2013-as wimbledoni bajnoki címe óta nem játszott GS-finálét, az előző szezon második felében csuklósérüléstől és vakbélműtéttől hátráltatott Rafael Nadal pedig egyelőre keresi a formáját. A spanyol sztár egyesben a nyitókörben kiesett Dohában, párosban viszont megnyerte a tornát, ami némi önbizalmat adhat neki – mert Wimbledon óta egyébként összesen csak nyolc tétmeccset játszott.

A US Open-bajnok horvát Marin Cilic vállsérülés miatt nem utazott el Ausztráliába, a fiatalok közül viszont a Brisbane-ben döntős kanadai Milos Raonicnak, a wimbledoni elődöntős bolgár Grigor Dimitrovnak és a US Openen finalista japán Nisikori Kejnek is sikerülhet az áttörés a Flinders Parkban.

A melbourne-i hőségre való tekintettel idén már három befedhető csarnok várja a közönséget, ugyanis a Rod Laver és a Hisense után a Margaret Court Arena is tetőszerkezetet kapott. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?