Cibulková Radwanskát is lelépte

<p>Káprázatos formában játszik az Australian Openen Dominika Cibulková, a 20. helyen kiemelt teniszező az elődöntőben 6:1, 6:2-re legyőzte az ötödik helyen rangsorolt lengyel Agnieszka Radwanskát, s pályafutása során először bejutott egy Grand Slam-torna fináléjába!</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A közép-európai idő szerint szombaton 9.30-kor kezdődő döntőben a kínai Li Na lesz az ellenfele, aki eddig valamennyi egymás elleni meccsüket megnyerte (a mérleg 0:4 Cibulková szemszögéből).

A Dominika-hurrikán

A 24 éves szlovák teniszező azonban idén bombaformában játszik Melbourne-ben, és megállíthatatlannak tűnik – az egész torna során csak egy szettet vesztett, a nyolcaddöntőben az orosz Marija Sarapova ellen, ez is volt a leghosszabb meccse, 132 perc. A negyeddöntőben a román Simona Halepet 60 perc alatt elintézte el, Radwanska legyőzéséhez 70 percre volt szüksége.

A Top 50 legalacsonyabb, 161 centis játékosa nagyszerű mozgásával kompenzálja, hogy termete miatt a szervái nem lehetnek gyilkosak. Az Australian Openen eddig csupán két ászt ütött, a labdamenetek során azonban hihetetlenül agresszív és dinamikus teniszt játszik. „Domča úgy tarol, mint egy hurrikán!” – dicsérte Cibulkovát Dominik Hrbatý is.

Történelmi pillanat

Cibulková döntőbe jutásával történelmet írt: szlovák női teniszező még nem szerepelt Grand Slam-torna fináléjában. A férfiak közül is csak Miloš Mečířnek sikerült a bravúr, ám az 1986-os US Open és az 1989-es Australian Open döntőjében is kikapott Ivan Lendltől. „Nem bánnám, ha Dominika túlszárnyalna” – jegyezte meg Szöul olimpiai bajnoka, aki jelenleg a férfi Davis-kupa-csapat kapitánya.

Cibulková eddigi legjobb Grand Slam-eredménye egy 2009-es Roland Garros-elődöntő volt, ahol kikapott az orosz Dinara Szafinától. Wimbledonban és a US Openen is legfeljebb a negyeddöntőig jutott.

„Még nem is fogtam fel”

Dominika Cibulková szemében örömkönnyek csillogtak, amikor a Radwanska elleni győztes meccs után nyilatkozott: „Még nem is fogtam fel, mit értem el. Jó érzés, hogy győztem, de még nem tudatosítottam, hogy Grand Slam-döntőt játszhatok. Aga nagyon jó játékos, tudtam, hogy nehéz meccs lesz. De tele voltam energiával, és ha hibáztam is, ez nem zökkentett ki a ritmusból, és a következő labdára tudtam koncentrálni. Sokszor megleptem az ellenfelemet, váltogattam az oldalakat, agresszíven játszottam, nem tudhatta, hová érkezik a labda.”

Radwanska képtelen volt tartani a lépést a szlovák lánnyal: „Olyan voltam, mint a lassított film. Minden labdához későn értem oda.”

Következik Li Na

A szombati fináléban a kínai Li Na vár Cibulkovára, aki már mindenképpen feljön a világranglista 13. helyére, s ha győz, akkor a 11. lesz.

A két teniszező eddig négyszer találkozott, Cibulková csak egyszer, a 2010-es madridi salakos tornán tudott Li Na ellen legalább egy játszmát nyerni. Legutóbbi összecsapásukra tavaly, a torontói keményborítású tornán került sor, akkor is a kínai győzött, 7:6, 6:2-re.

„Juniorként nagyon csodáltam Li Na játékát, nagyon nehéz dolgom lesz ellene. Az a fontos, hogy kiélvezzem a döntő minden percét. Úgy kell pályára lépnem, hogy nyerhetek, száz százalékig bíznom kell magamban, minden labdáért harcolnom kell, és élveznem kell a teniszt” – sorolta fel a siker összetevőit Cibulková. (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?