Cibulková: „Ez életem meccse”

<p>Melbourne. Dominika Cibulková lehet az első szlovák Grand Slam-győztes teniszező – amennyiben az Australian Open közép-európai idő szerint ma 9.30-kor kezdődő döntőjében győzni tud a kínai Li Na ellen.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A pozsonyi teniszező pályafutása során még sosem jutott Grand Slam-torna fináléjába, eddigi legjobbja a 2009-es Roland Garros-elődöntő volt. „Ez életem meccse. Az Australian Open döntőjében játszani egy gyönyörű álom, viszont nem szabad nyomás alá helyeznem magam. Azzal fogok a pályára lépni, hogy élvezzem a meccset és örömömet leljem a teniszben, úgy, mint az eddigi mérkőzéseken” – nyilatkozta Cibulková.

Nem a méret a lényeg

Ezek a találkozók pedig a 24 éves játékos meggyőző fölényét hozták az ausztrál nyílt teniszbajnokságon: Cibulková hat meccsen mindössze egy szettet vesztett el (Marija Sarapova ellen), energikus, agresszív játékára senki sem talált ellenszert. „Én ezzel a tulajdonsággal születtem, már gyerekkoromtól ez jellemző rám. Valamiben kell egy kis plusz, ha már nem tartozok a legmagasabbak közé” – jegyezte meg a 161 centis Cibulková, aki Nancy Richey (1968, Roland Garros) és Mima Jausovec (1977, RG) mellett az open éra legalacsonyabb GS-bajnokává válhat. „Nem a termet a döntő. Vágyakozni kell valami után, és hinni a sikerben” – mondta Cibulková.

Li Na harmadik nekifutása

Hasonlóan gondolkodik mai döntőbeli ellenfele, a kínai Li Na is, aki az utóbbi négy évben harmadszor küzdhet meg az AusOpen bajnoki címéért. A világranglista negyedik helyezettje a Kim Clijsters (2011) és a Viktorija Azarenka (2013) elleni vereséget követően végre győzne a melbourne-i fináléban. „Több tapasztalatom van, mint Dominikának, de 50–50% az esélyünk. Ellenfelem nagyon gyors, és keményen üti meg a labdákat, kicsit hasonlít a stílusunk” – szögezte le a 31 éves Li Na, aki kiválóan játszik az alapvonalon, s az utóbbi időben egyre többször fut be a hálóhoz. A 2011-es Roland Garros bajnoka négyszer találkozott eddig a szlovák teniszezővel, s mind a négyszer Li nyert.

Most viszont szakértők szerint Cibulková megszerezheti az első győzelmét. „Rafára emlékeztet erőteljes teniszével, a támadás forszírozásával. Nagy esélye van nyerni” – mondta a sme.sk-nak a spanyol Nadal edzője, Toni Nadal. „Csak folytatnia kell azt, amit tud, és arra gondolni, hogy a döntő is csak egy egyszerű meccs. Akkor mindegy lesz, hogy Li Na a favorit” – nyilatkozta a honlapnak a horvát Goran Ivanisevic.

Cibulková tisztában van vele, itthon is mekkora érdeklődés övezi a teljesítményét (a döntőt például a pozsonyi Hviezdoslav téren óriáskivetítőn is figyelemmel követhetik a drukkerek), de igyekszik a teniszre koncentrálni. „Hallottam, hogy nagy a felhajtás, mega- vagy bombameccset emlegetnek a finálé kapcsán. Nagyon örülök neki, viszont megpróbálok nem erre figyelni. Majd csak a hazatérés után akarom kiélvezni a sikert” – tette hozzá Cibulková.

Amennyiben Cibulková nyer, a 11. helyre lép előre a világranglistán, vereség esetén a 13. lesz. (SITA, TASR, sme.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?