Calgaryban nem a győztesek voltak az olimpia hősei

calgary 1988

A XV. téli olimpiai játékokat a kanadai Calgaryban rendezték meg 1988. február 13. és 28. között. A város 1981-ben kapta meg a jogot a rendezésre. A költségvetés felét a kanadai kormány állta, a többit szponzorációs költségekkel próbálták fedezni.

Ezen az olimpián már a pénz diktált: az ABC tévétársaság 309 millió dollárt fizetett a közvetítési díjakért, így a versenyszámokat az ABC számára megfelelő időpontokban rendezték. Bővült a műsor is: már alpesi összetettben, szuper-óriásműlesiklásban, síugró csapatversenyben, északi összetett csapatversenyben, női 5000 méteres gyorskorcsolyában is bajnokot avattak.

 

Bár az olimpia legeredményesebb sportolói a holland gyorskorcsolyázó, Yvonne van Gennip és a finn síugró, Matti Nykänen voltak három-három aranyéremmel, Calgary sztárjai az outsiderek, az esélytelenek voltak: Michael „Eddie“ Edwards és a jamaicai bobcsapat.

Eddie, a sas elviszi a show-t

Michael Edwards, becenevén Eddie, a sas egy brit síugró, aki bár az utolsó helyen végzett normálsáncon és nagysáncon, de ugrásaival új brit rekordokat állított fel, és az olimpia közönség kedvence lett.

Edwards esetében már szinte az is csoda volt, hogy kijutott az olimpiára: szűkös anyagi körülmények korlátozták, súlya is hátráltatta (82 kilójával 9 kg-val volt nehezebb, mint a második legnehezebb síugró), emellett rossz látása miatt vastag szemüveget viselt a síszemüveg alatt. Esélytelensége miatt világszerte sokan megkedvelték. Tény, hogy a média a kezdettől fogva felnagyította a vele kapcsolatos történeteket, és gyakran vicceltek is vele, sokak számára azonban ő testesítette meg az olimpia valódi szellemiségét, mivel minden hátrány ellenére kitartott az álmai mellett. 2016-ban életrajzi film készült róla Eddie, a sas címmel, melyben Taron Egerton alakította őt, s melyben Hugh Jackman is szerepel. Ma már sajnos szinte lehetetlen Edwards példáját követni, ugyanis a nemzetközi Olimpiai Bizottság 1990-ben megalkotta az „Eddie, a sas“ szabályt, melynek értelmében minden sportolónak, aki részt szeretne venni az olimpiai játékokon, a nemzetközi eseményeken a résztvevők számától függően vagy a legjobb 50 között, vagy a felső 30%-ban kell végeznie.

Bemutatkozik a jamaicai bobcsapat

1988-ban egy másik legenda is megszületett: Jamaicából érkezett egy teljesen valószerűtlen bobcsapat, mely bob nélkül, de annál lelkesebben landolt Calgaryban, így a résztvevő országok segítségére szorult a puszta indulásban is. A döntő futamban ugyan elvesztették irányításukat a szán felett, és felborultak, de a bobcsapat története még így is megfilmesítésért kiáltott. 1993-ban pedig el is készült a „Jég veled!” című alkotás Jon Turteltaub rendezésében. A film ugyan számos túlzással él és meglehetősen kiszínezi a történetet, de nagy sikert aratott: hiszen a hóval addig nem igazán találkozó bobosok küzdelmes sztorija sokak számára adott inspirációt. Jamaica először vett részt a téli olimpiai játékokon, és ezzel egy hosszú sorozat indult meg: a kettes bobcsapat még Szocsiban is kvalifikálta magát a legjobbak közé.

Érdekes

Calgary, 1988

Időpont: 1988. február 13–28.

Résztvevők: 57 ország 1423 sportolója

Sportágak/versenyszámok: 11/46

Magyar érmek: –

Csehszlovák érmek: Pavel Ploc, síugrás – ezüst; Jiří Malec, síugrás – bronz; férfi sífutó váltó, 4x10 km – bronz

Három csehszlovák érem

Calgaryban a Szovjetunióé lett a legtöbb érem, a második helyen a Német Demokratikus Köztársaság, a harmadik helyen Svájc végzett. Csehszlovákiát 9 sportágban 59 sportoló képviselte, akik összesen három érmet szereztek. Pavel Ploc egyéni, normálsáncos síugrásban ezüstérmet, Jiří Malec pedig ugyanitt bronzot szerzett. A Radim Nyč, Václav Korunka, Pavel Benc, Ladislav Švanda által alkotott sífutó váltó szintén egy bronzérmet adott a gyűjteményhez.

Magyarországot három sportág öt versenyszámában öt versenyző képviselte. Ez volt az első olimpia, hol a magyar sportolók fogadalmat tettek, de ez sem segített: nem szereztek érmet és pontot sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?