Budapesti ugródeszka Bakuba

<p>Sárosfai induló is lesz a júniusi I. Európai Játékok férfitőrvívó mezőnyében. Végh Dávid, akit Somorján Horony Tamás és Valocsay Gergely készít fel, decemberben Budapesten harcolta ki a bakui rajtjogot. Az utolsó éves junior vívóval, a pozsonyi Comenius Egyetem másodéves biológia szakos hallgatójával pályafutása legnagyobb sikerét boncolgattuk.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Annyit tudni a versenyről, hogy négyből három csörtét megnyert a csoportban, és a főtáblán harmadik kiemeltként folytatta. Aztán a Bakuba jutásért megverte a macedón Alekszander Didicset. Végül hányadik lett a budapesti selejtezőn?

Azzal, hogy bejutottunk a legjobb négy közé, véget ért a verseny. Mind a négyen felálltunk a pástra, nem volt dobogó a legjobbaknak. Ezúttal nem a sorrend számított, hanem a négy kvóta megszerzése. Budapesten azok az országok indíthattak az adott fegyvernemben versenyzőt, ahonnan nem jutott ki férfi- illetve női tőröző az Európai Játékokra a világranglistán elfoglalt helyezések, a Vk-pontok alapján.

Utolsó éves juniorként lépett pástra, s máris a felnőttek között hajtott végre egy nagy bravúrt. Ezt tartja vívói pályafutása legnagyobb sikerének?

Hát ennél nagyobb dolgot még nem műveltem a páston. A felnőttek között elért eredmény számít csak igazán. Itt van a legtöbb versenyző, ide érve érik be az ember. Számomra nagy előrelépés volt a budapesti siker.

Tizenegy ország tizenegy tőrözője indult. Mi jelentette a legnagyobb akadályt a versenyen?

Jó kérdés… Bevallom, nem nagyon számítottam arra, hogy kijutok Bakuba. Utolsó éves juniorként első komolyabb versenyemen indultam a felnőttek között. Már az első győzelmem meglepetés volt, s aztán még további három csörtét megnyertem. Közben csak a szintén kijutó román Darabantól kaptam ki, ő már az olimpián is indult. Szóval nem voltak könnyű ellenfelek a mezőnyben.

Találkozott valamilyen akadállyal a budapesti versenyen?

Nem mondhatnám. Felszabadultan vívtam, s bár korban idősebb, tapasztaltabb ellenfeleim voltak, ez nem zavart semmiben.

A csoportban négyből három asszót megnyert. Mindegyiket könnyedén?

Nagyon odafigyeltem, a csörtéimet fölényesen 5:1-re vagy 5:2-re hoztam. Csak az utolsó csatát vesztettem el, amikor már tudtam, hogy továbblépek.

Akkor nem nagyon bántotta az egyetlen vereség…

Kikaptam, de szó sincs nagy csalódásról. Hihetetlen élmény volt számomra előtte a három elért győzelem. Biztos továbbjutó voltam már akkor, s nagyon örültem, hogy idáig jutottam.

Következett a macedón elleni mindent eldöntő ütközet. A 14:9-es eredmény alapján egyértelmű győzelem született. Ilyen volt az asszó lefolyása is?

Nem. Az elején elhúztam 7:1-re, de aztán fokozatosan felzárkózott a macedón, ő is nagyon igyekezett. 11:9-re vezettem, amikor tíz másodperc maradt hátra. A végén izgalmas volt a csörte, akármi történhetett volna. Végül én vittem be három találatot.

Milyen taktikai fegyvert vetett be a hajrában?

Igyekeztem minél jobban összpontosítani. Mindketten nagyon idegesek voltunk, hiszen hatalmas volt a tét. Várni lehetett, hogy aki a következő tust adja, lélektani előnybe kerül. Én vittem be a találatot, s már három pontra nőtt az előnyöm. Akkor már kicsi volt a valószínűsége, hogy utolér az ellenfelem, mert kevés ideje maradt. Nagyobb lett az önbizalmam, és a macedón gyors próbálkozásai után rendre én találtam. Különben az elejét leszámítva végig nagyon szoros volt a csörte, sokszor fordultunk a videozsűrihez. Nemegyszer voltak nem egyértelmű tusok, amikor mindketten együtt örültünk, mert azt hittük, találtunk. Ilyenkor a video- visszajátszás alapján a zsűrinek kellett döntenie. A tizenegyedik pontom is így született, s az együttesnek tűnő tust a javamra ítélte a bíró. Ez nagy lökést adott a folytatáshoz.

Több sportágban kísérletképpen változásokat vezetnek be a bakui játékokon. A tőrvívás sem lesz kivétel ez alól?

Nem tudok semmilyen változásokról, bár az nem kizárt, hogy más országok képviselőivel szerepeljek egy csapatban. Ha a tőrvívásban szabálymódosítást eszközölnének, azt már tudnom kellene, mert minden változtatást jó előre bejelentenek.

Megakadályozhatja még valami, hogy ne legyen ott Bakuban?

Magamnak harcoltam ki a kvótát, már csak az olimpiai bizottság nevezése szükséges. Ez a folyamat is elkezdődött, mert már kértek tőlem személyi adatokat. Készülhetek Bakuba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?