Bőkezű oroszok

Pozsony. Február nyolcadikán Salt Lake Cityben fellobban az olimpiai láng, s megkezdődnek a XIX. téli ötkarikás játékok küzdelmei. Eldőlt, hogy EPO-teszteket is végeznek az olimpián, a doppingszakértők úgy tervezik, összesen 1200 vizsgálatra kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a szigorú „szűrés” a résztvevőknek csaknem 50 százalékát érinti majd.

Az amerikai Kristina Koznick bizakodva várja az olimpiát. Jó formáját bizonyítja, hogy vasárnap megnyerte a németországi műlesikló Világ Kupa-versenytTASR/EPA-felvétel- Oroszország kilenc aranyéremre számít – ennyit gyűjtött 1998-ban Naganóban is. Viktor Mamatov, az orosz küldöttség vezetője azt is hozzátette a prognózishoz, hogy a nemzetek pontversenyében a második vagy harmadik hely megszerzése a cél. Az oroszok a legutóbbi téli olimpián kilenc elsőséggel, hat második és három harmadik hellyel az éremtáblázaton harmadikként végeztek Németország és Norvégia mögött. Ezúttal is elsősorban műkorcsolyázásban, sífutásban és sílövészetben számítanak esélyesnek. Az aranyérmesek jutalma: 50 ezer dollár.- Vállsérülés miatt nem indul a műlesikló világbajnok Mario Matt Salt Lake Cityben. A két évvel ezelőtti vb osztrák győztese a kitzbüheli Világ Kupa-verseny egyik edzésén bukott, és már meg is műtötték egy innsbrucki klinikán. – Sajnos, elkerülhetetlen volt az operáció – jegyezte meg szomorúan a 22 éves Matt, aki tavaly a harmadik helyet szerezte meg a VK-ban. - Hatalmas szerencséje van Sandis Prusisnak: a világbajnoki negyedik lett bobversenyzőt doppingoláson érték, de ennek ellenére részt vehet az olimpián. A 36 éves Prusist november 9-én, az ötkarikás játékok futamainak helyet adó Park City-i pályán ellenőrizték és a vizsgálat nandrolon jelenlétét mutatta ki. A nemzetközi szövetség visszamenőleg három hónapos eltiltással sújtotta Prusist, akinek így még időben, február 9-én jár le a büntetése. - A numizmatikusok és a megszállott gyűjtők örömére már készülnek a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpia arany, illetve ezüst emlékérméi. A 80 ezer darab ötdolláros aranyat a philadelphiai, míg a 400 ezer egydolláros ezüstöt a New York-i pénzverdében gyártják.- Tegnap hivatalosan is eldőlt, hogy az előző napon véget ért lausanne-i műkorcsolya Európa-bajnokságon 10. helyen záró magyar Sebestyén Júlia vesz részt a Salt Lake City-i téli olimpián.- A svéd jégkorong-válogatott hátvédje, Mattias Öhlund pályára léphet a téli olimpián, noha szervezetében a tiltott listán szereplő acetazolamidot mutattak ki. Az NHL-ben szereplő Vancouver Canucks 25 éves játékosa decemberi szemműtétje után használta a szert, de ezt nem jelezte hivatalos formában a csapatorvosnak. A nemzetközi szövetség (IIHF) fegyelmi bizottsága végül az orvosi testület vezetőjével, Mark Aubry-val egyeztetve – úgy döntött, hogy Öhlund részt vehet a téli játékokon. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?