Biztató dublini döntetlen

A szlovák futballválogatott 2:2-re játszott Írországgal a dublini felkészülési mérkőzésen. Jól és taktikusan futballoztak a vendégek, pedig Ján Kozák több kulcsemberét is pihentette.

A szlovák futballválogatott 2:2-re játszott Írországgal a dublini felkészülési mérkőzésen. Jól és taktikusan futballoztak a vendégek, pedig Ján Kozák több kulcsemberét is pihentette. Hasznos volt az erőpróba, mert az írek hasonlóan fociznak, mint az Eb-ellenfelek közül az angolok és a walesiek.

A pénteki, Lettország elleni (0:0) meccshez képest nyolc változás volt a szlovák kezdőcsapatban. Švento (Köln), Erik Sabo (PAOK Szaloniki) és Stoch (Bursaspor) személyében olyan játékosok is bizalmat kaptak, akik klubcsapatukban csak elvétve jutnak szóhoz, Švento például tavasszal összesen négy percet szerepelt a Bundesligában… De ez nem látszott meg a játékukon.

Saláta Kornél volt Škrtel párja a védelem tengelyében, a Slovan hátvédje kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, rendre megnyerte a fejpárbajokat. A tévéközvetítésben a szakkommentátor Simon Gyula viszont rendre Szalátának hívta… Ékként Róbert Vittek jutott szóhoz, eleinte érződött, hogy nincs összeszokva Hamšíkékkal, de később belelendült.

Aktívan kezdtek a szlovákok, és szűk negyedóra után gólt lőttek: a jól játszó Erik Sabo labdát szerzett a félpályánál, bátran elhúzott a jobb szélen, pontos beadását pedig Stoch a bal sarokba lőtte – 0:1. Ez volt a hatodik gólja a nemzeti csapatban, a spanyolok elleni emlékezetes találat óta először volt eredményes. A gól megzavarta az íreket, akik az Eb-selejtezőn a világbajnok németeket is legyőzték, de segítségükre sietett a norvég bíró. Három percen belül két tizenegyest is ítélt a javukra. Előbb egy jogtalant. Kozáčik felszedte Long elől a labdát, aki ezután látványosan átesett a kapuson, és Nilsen büntetőt látott. Maga a „sértett” végezte el tizenegyest, s biztosan lőtt a hálóba – 1:1. Röviddel később egy jogos tizenegyest is kaptak a hazaiak: Long kicsit hosszan szöktette magát, Škrtel a tizenhatoson belül felrúgta. A megítélt büntetőt McLean értékesítette – 2:1.

Az is mutatja a szlovák csapat erejét, hogy a tizenegyesek után sem omlottak össze, sőt, a félidő hajrájában kiegyenlítettek: Šesták és Pekarík tetszetős összjátéka végén a Hertha jobbhátvédje középre ívelt, és a Vittek által szorongatott McShane-ről saját kapujába pattant a labda – 2:2. Vittek a meccs után elmondta, hogy a beadás a kezét találta el, s nem tudja, hogy a hazai védő hozzáért-e a labdához.

A fordulást követően visszavettek az iramból a csapatok, a 61. percben Hamšík passza után Stoch a félpályáról egyedül tört kapura, de aztán elfogyott a szusz, és erőtlen lövés lett a biztató akció vége. Ezután sorozatos cserék következtek, már nem alakult ki folyamatos játék. A hajrában Mak megszerezhette volna a győztes gólt, ám az oldalhálóba lőtt.

A szlovák válogatott végig remekül védekezett, az íreknek nem is akadt komoly helyzetük, ezért távoli lövésekkel próbálkoztak. Kozáčik kapust nem tették különösebben próbára a szigetországiak. Pekarík kiválóan focizott, még gólpasszt is adott, egyáltalán nem látszott a teljesítményén, hogy a Herthában csak a kispadot koptatja. Škrtel a kezdeti bizonytalankodás után a védelem vezére volt, Saláta remekül kiegészítette a Liverpool játékosát. Sokan féltették Šventót, ám a Köln légiósa helytállt balhátvédként. Mindkét védekező középpályás, Sabo és Greguš remekül focizott, az előbbi még a támadásoknál is besegített. Ha így folytatják, valamelyikük kiszoríthatja a zsolnai Pečovskýt a kezdőcsapatból. Šesták szélsőként igyekezett, a védekezésben is segített, de nem nyújtott kiugró teljesítményt. Hamšík hozta a megszokott formáját, igazi játékmester volt. Stoch hasznosan focizott, és szép gólt lőtt. Elöl Vittek küzdött, rutinja még jól jöhet az Eb-n.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?