Belgium–USA: futball a javából!

<p>Ezen a meccsen mindenki hős volt: a győztesek és a vesztesek egyaránt. A belga–amerikai nyolcaddöntőt évekig emlegetni fogják, 120 perc atomfutball, heroikus teljesítményekkel.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Először a 2. percben lőttünk kapura, és aztán meg sem álltunk 118 percen át” – így foglalta össze a belga–amerikai mérkőzést Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya. Ő értékelhetett elégedetten: együttese 2:1-re legyőzte az USA-t, s ezzel 28 év után ismét bejutott a legjobb nyolc közé egy világbajnokságon. De Jürgen Klinsmann is emelt fővel búcsúzhat: az általa irányított amerikai gárda 0:2-nél sem adta fel, pazar góllal szépített, és a hosszabbítás utolsó 10 percében egészen elképesztő akarással és lendülettel küzdött az egyenlítésért. „Igazi thriller volt ez a meccs. Büszke vagyok a játékosaimra” – jelentette ki az amerikaiak trénere.

38 belga lövés

A belgákat már a vb előtt sokan titkos esélyesként emlegették, s bár százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportjukat, játékukkal eleinte nem igazolták a nagy elvárásokat.

Az amerikaiak ellen viszont az első perctől az utolsóig nagyszerűen futballoztak, egymás után alakították ki a helyzeteket, öröm volt nézni a játékukat. Összesen 38-szor lőttek, s a kapus Courtois mellett a mindössze 9 perc játéklehetőséget kapó Chadli volt az, aki nem próbálkozott lövéssel. A legtöbbször a 23 éves Kevin De Bruyne célozta meg a kaput, hatszor, őt követi Origi 5 lövéssel, majd Hazard, Vertonghen és a cserember Lukaku néggyel-néggyel.

A 38 lövésből 27 tartott kapura, ebből kilencet a védelem blokkolt, 16-ot Tim Howard védett ki.

Howard, a fenomenális

Tim Howardnak talán ez volt élete mérkőzése: utoljára 1966-ban mutatott be ilyen sok sikeres védést egy meccsen egy kapus. Howard mégis csak tragikus hős lett: a hosszabbításban De Bruyne és Lukaku lövésével szemben már tehetetlen volt. Az amerikaiak az utolsó pillanatig nem adták fel, Green kapásból óriási gólt lőtt, s egy zseniális szabadrúgás-figura végén Dempsey egyenlíthetett volna, de a végén a belgák örülhettek.

„A szívem szakad meg – nyilatkozta a meccs emberének választott kapus. – Mindent otthagytunk a pályán, mindent kiadtunk magunkból. Egy nagyon jó csapattól kaptunk ki, le a kalappal Belgium előtt, fantasztikusak voltak.”

Ha nincs Howard, a „vörös ördögök” valószínűleg már a 90 perc alatt simán eldöntötték volna a továbbjutás sorsát. Nem csoda, hogy a mérkőzés után Jürgen Klinsmann is a kapusát dicsérte. „Amit ma este művelt, az fenomenális, kimagasló, lenyűgöző. Neki köszönhetően maradtunk játékban. Minden elismerés megilleti.”

A Lukaku-hatás

Marc Wilmots ismét zseniálisan cserélt: a hosszabbításra pályára küldte Romelu Lukakut, aki el is döntötte a meccset. Az Everton csatára előbb gólpasszt adott a remekül játszó De Bruyne-nak, majd maga is a hálóba talált.

„Behozták Big Romot, és ez mindent eldöntött. Azonnal ránk rontott, helyzeteket alakított ki, maga is lőtt egy gólt. Big Rom megváltoztatta a meccset” – nyilatkozta Howard, aki szintén az Everton futballistája. A két klubtárs a lefújás után összeölelkezett, Lukaku vigasztalta Howardot. A belga támadó az egyik közösségi oldalon is magasztalta csapattársát: „Te vagy az egyik legjobb csapattárs, akit valaha ismertem. Megmutattad, miért vagy a világ egyik legjobb kapusa!”

Wilmots szereti variálni csapatát, mindössze két játékos volt kezdő mind a négy összecsapáson Brazíliában: a kapus Courtois és a középhátvéd Van Buyten. Lukaku az első két csoportmérkőzésen a kezdőcsapatban volt, de a második félidő elején mindkétszer lecserélték, Origi állt be helyére (aki az oroszok ellen győztes gólt is szerzett – igaz, a belga királyné tévedésből nem neki, hanem Lukakunak gratulált). Az utolsó csoportmeccsen Lukaku egyáltalán nem játszott, korábbi teljesítményét sokan bírálták. „Jogosan kritizálták, de én azt mondtam neki, hogy a kieséses szakaszban eljön az ő ideje. Tudtam, hogy ez az ő napja lesz” – árulta el Wilmots.

Csoportelsők:

nyolcból nyolc

A belgák továbbjutása azt is jelenti, hogy a vb-történelemben először lépett tovább minden csoportelső a nyolcaddöntőből. Az eddigi rekord hét volt, négy évvel ezelőtt csupán az USA nem élte túl csoportgyőztesként a nyolcaddöntőt.

2006-ban kettő (Svájc, Spanyolország), 2002-ben négy (Dánia, Svédország, Mexikó, Japán), 1998-ban szintén két (Nigéria, Románia) csoportgyőztes nem jutott be a legjobb nyolc közé.

A sorsolásnál kiemelt csapatok közül egyébként még öt van játékban, a házigazda brazil válogatott, Németország (2. kiemelt), Argentína (3.), Kolumbia (4.) és Belgium (5.). A címvédő spanyolok (1.) már a csoportkör után búcsúztak, míg Uruguaynak (6.) és Svájcnak (7.) a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?