Bázelban sem nőnek égig a fák

Miláno/Bázel/Moszkva. Két összecsapást kísért megkülönböztetett figyelemmel kontinensünk futballközvéleménye: milyen eredményt és játékot hoz a gigászok (Milan–Real) csatája, s folytatódik-e a svájci bajnok mennybemenetele.

Az egyetlen milánói gól. Helguera későn érkezik, Sevcsenko üresen lőhet a madridi kapura. TASR/AP-felvételBő egy óráig úgy tűnt, ismét a csillagokig jutnak a bázeliek, mert mesésen kezdődött számukra az erősen tartalékos MU elleni meccs: már a 35. másodpercben vezetést szereztek, de aztán jött egy hollandus, bizonyos Ruud van Nistelrooy és két percen belül véget vetett a kiscsapat nagy álmának. Az Európa-hírű gólvágó második találata egészen elképesztő volt, szinte az alapvonalról talált a hálóba. Utána a Basel teljesen összezuhant, s akárcsak a Liverpool ellen, nem bírta az óriási tempót, törvényszerűen jött a nyerőember van Nistelrooy gólpassza, és a norvég Solskjaer harmadik gólja, véglegesen eldöntve, hogy Bázelban sem nőnek égig a fák. Christian Gross, a svájciak edzője szerint nem a második gól változtatott a játékon: „Az a volt a fordulópont, amikor Silvestre lerántottta Mikael Yakint, de a tizenegyes elmaradt. Magabiztos BL-szereplés után lehangoló ilyen vereséggel folytatni a sorozatot.”

Hát akkor mit szóljon a Real? Ötödik BL-meccsén maradt nyeretlen. Igaz, Milánóban, ahol manapság nem szokott babér teremni a vendégeknek. Az AC szuperformában futballozik. Kedden is igazolta, kimunkált csapatjátéka mennyire korszerű és offenzív. Más kérdés, hogy az első 20 percben nem tudott eredményes lenni (Seedorf látványos betörése a 16-osra, Sevcsenko briliáns labdalevétele és mellélövése). Fel is jöttek a madridiak, magukhoz ragadták a kezdeményezést, mezőnyfölénybe kerültek, néhány egészen lenyűgöző egyérintőzésüknél a hazaiak csak asszisztáltak. De ha a rosso-nerik előrelendültek, mindig levegőben lógott a gól. És a félidő hajrájában le is esett: Rui Costa a beinduló Sevcsenko elé talált, az ukrán akadálytalanul húzott kapura és 16 méterről nagy nyugalommal lőtt a hosszú sarokba. Végig nagy iramban zajlott a meccs, száguldoztak a játékosok, a meglepően kevés szabálytalanság következtében sok volt a folyamatos akció, de a Real, ahogy mondani szokták, nem igen találta a fonalat. Feltűnt, hogy Rivaldo mennyire visszafogottan, szinte érdektelenül játszik, de ez csak látszat volt, „lépegetése” során akadt néhány briliáns cselsorozata és pontosan időzített előreívelése. Maier osztrák bíró a partjelző téves beintésére mindkét oldalon annullált egy-egy gólt les miatt (Sevcsenko, Raúl). Vicente del Bosque, a Real edzője így látta a meccset: „Két élcsapat játszott, mindkettő tá-madó felfogásban. Nekünk is akadtak helyzeteink, nem tudtuk azokat kihasználni. Megértem szurkolóink elégedetlenségét, de védenceimnek aligha tehetek szemrehányást mai teljesítményükért.”

De tehet-e szemrehányást játékosainak Javier Irureta, a Depor edzője? Nehéz megmondani. Tény, már korábban megállapítást nyert, a mozgékony, sokat futó, ügyesen kombináló galíciaiak erőnléte nem a legjobb, fizikálisan felőrölhető csapatot alkotnak. Már a meccs elején, a 10. perc tájékán kétszer is a szédülésig megforgatták a torinói „Öreg Hölgyet”, de az magához tért, és a rá jellemző határozottsággal egyenlített. Nem utolsósorban azért, mert a második félidőben „kérői” már szédelegtek, elfogyott a „szuflájuk”. Mégis csak igaz a róluk terjesztett hír? Úgy tűnik, mert edzőjük is ilyen értelemben nyilatkozott: „Bosszant, hogy kitűnő kezdés után nem tudtuk győzelemre vinni a mérkőzést. Szünet után jobban bírta erőnléttel az ellenfél. Lehet, hogy korábban kellett volna cserékhez folyamodnom.”

Mathias Sammer, a Dortmund edzője a hajrában „cserélte szét” csapatát, akkor, amikor a Lokomotiv nagy vehemenciával próbált egyenlíteni. De Moszkvában nem az erőnlét miatt váltott a tréner, hanem hogy ezzel meg-megszakítsa, széttördelje a játékot a mínusz öt fokos hidegben. Ha hó borította volna a pályát, lehet, hogy nyer az újdonsült orosz bajnok, mert az első csoportkörben ilyen – komikus jelenetekben bővelkedő – talajon érte el egyetlen győzelmét (Bruges).

Ahogy az alább közölt eredményekből kitűnik, a keddi játéknapon a hazai csapatok szereztek vezetést, de végül csak az AC Milan tudott nyerni – híres gólvágója, F. Inzaghi nélkül. Ilyen is manapság az európai elit klubokat tömörítő Bajnokok Ligája. (T. V)

KEDDEN TÖRTÉNT

C-CSOPORT:

Lokomotiv Moszkva–Borussia Dortmund 1:2 (1:2). G.: Ignasevics (31.), ill. Frings (33.), Koller (43.). Játékvezető: Temmik (holland), 20 000 néző.

AC Milan–Real Madrid 1:0 (1:0). G.: Sevcsenko (40.). Játékvezető: Meier (svájci), 75 777 néző.

D-CSOPORT:

La Coruna–Juventus 2:2 (2:1). G.: Diego Tristan (9.), Makaay (11.), ill. Brindelli (38.), Nedvěd (57.). Játékvezető: Fandel (német), 30 000 néző. FC Basel–Manchester U. 1:3 (1:0). G.: Giménez (1.), ill. van Nistelrooy (62., 63.), Solskjaer (68.). Jv.: Ivanov (orosz), 29 501 néző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?