Az elmélet és gyakorlat között

Nagy lökést adhattak a Nemzeti Sportintézet megszületésének a sydneyi nyári olimpián sportolóink körében tapasztalt ellátási hiányosságok. Gönci esete volt a legkirívóbb. Egy éve, 2002. február elseje óta létezik az intézet, az oktatási tárca költségvetési szervezeteként.

Nagy lökést adhattak a Nemzeti Sportintézet megszületésének a sydneyi nyári olimpián sportolóink körében tapasztalt ellátási hiányosságok. Gönci esete volt a legkirívóbb. Egy éve, 2002. február elseje óta létezik az intézet, az oktatási tárca költségvetési szervezeteként. Feladata egy olyan terület pótlása, amely korábban hiányzott a hazai sportéletben. Ide tartozik az élsportolók egészségügyi ellátásának összehangolása és diagnosztizálása, a testnevelés terén a szerviz- és módszertani tevékenység, az oktatás, a tudomány és a kutatás, valamint ugyanezen terület informatikai, dokumentációs és kiadói munkájának végzése. Természetesen, a létező anyagok források arányában.

Pavel Malovič, az intézet egészségügyi ellátásért és diagnosztizálásért felelős igazgatója szerint a sporttudomány az elmélet világába sodródott, eredményeit nehéz a gyakorlatban alkalmazni. Nincs szándékunkban a hagyományos gyógyászatot helyettesíteni, műteni, vagy a táplálék-kiegészítőkről adni a tanácsokat. Nekünk az a dolgunk, hogy a sportoló edzettségét lemérjük, rögzítsük időszerű állapotát, és megállapítsuk várható alakulását. E téren ebben van a legnagyobb rendetlenség Szlovákiában. Mert ahány mérés, annyiféle eredmény áll rendelkezésünkre, az összehasonlítás lehetősége pedig egyenlő a nullával. Ezért kell mihamarabb olyan műszerparkot létrehoznunk, amely egységes adatokat szolgáltat számunkra.”

Megkezdték a pozsonyi, Miczkiewicz utcai klinika mellett egy-egy központ kiépítését Besztercebányán, Kassán és Trencsénben, ugyanilyen létesül a Magyas-Tátrában, a Csorba-tónál is.

Fokozatosan kezdik a sportolók edzettségének mérését, s egyben az adatok rögzítését, áttekinthetővé tételét. „Megpróbálunk rendet teremteni. Tudjuk, mi vár ránk, de lehetőségeink körülhatároltak, így csak annyi pénzből létezhetünk, amennyi jut a költségvetésből” – jegyezte meg Ladislav Veselský vezérigazgató, aki szerint az elmúlt esztendő az intézet beindulása jegyében telt el, s 2005-ig a bővülés időszaka következik.

Először az élsportolók közül a TOP-tím tagjait veszik sorra, s edzettségükről készülnek megbízható adatok, ez a kör fokozatosan kiterjed a válogatott versenyzőkre, a sporttehetségekre, majd az egész élsportra.

Teljes újdonság a mobilegység, amely egy, legkorszerűbb műszerekkel felszerelt használati autóból áll, s az az előnye, hogy a terepen is mérési lehetőséget kínál az edzőknek, sportolóknak egyaránt. Kihasználása a jövő zenéje, de néhányszor már megjelentek vele élsportolóink edzőtáborában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?