Ausztria és Svájc rendezi az Eb-t

Genf. Az UEFA az osztrák– svájci pályázatot ítélte a legjobbnak, így ők rendezhetik a 2008-as Európa-bajnokságot. A magyar pályázat a legtöbb hírforrás szerint már az első körben kihullott, a végrehajtó bizottságtól kiszivárgott hírek viszont arról szólnak, hogy 2. lett a magyar terv.

Lennart Johansson, az UEFA elnöke írásban is bemutatja, ki rendezi a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságotReuters-felvételLennart Johansson, a kontinentális szövetség elnöke az eredeti tervekhez képest több mint másfél órás késéssel, 14 óra után hirdette ki az eredményt a genfi Hotel Intercontinentálban. Beszédében megköszönte a kandidálóknak a felké-szülés során nyújtott munkát és kijelentette: biztos benne, hogy a vb jó döntést hozott, s a hat év múlva sorra kerülő Eb megfelelő házigazdákra lelt.

A 2008-as kontinenstornára rekordot jelentő hét pályázat érkezett: a győztes osztrák–svájci duó, valamint Magyarország mellett Oroszország, illetve Skócia ĺrországgal, Görögország Törökországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával és az észak-európai – finn, dán, norvég, svéd – négyes szerette volna megrendezni az eseményt.

A hotel báltermében hatalmas üdvrivalgás fogadta az osztrák és svájci küldöttség részéről a 2008-as futball-Eb helyszínének bejelentését. „Mélyen meghatódottak és hálásak vagyunk. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a csodálatos sikerhez” – reagált elsőként Ralph Zloczower, a svájci szövetség elnöke.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár kijelentette: büszkeséggel és boldogsággal tölti el, hogy Ausztria Svájccal közösen otthont adhat a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságnak. Schüssel biztos benne, hogy az Eb az ország gazdasági életére is jótékony hatással lesz.

A nyitómérkőzésre a tervek szerint 2008. június 7-én Bernben, míg a döntőre huszonkét nappal később Bécsben kerül sor. Friedrich Stickler, az Osztrák Labdarúgó Szövetség elnöke rendkívül boldogan nyilatkozott az UEFA végrehajtó bizottságának döntését követően: „Mélyen meghatódtam a sikerünktől! El kell mondanom, hogy barátságból született sportszerű kapcsolatot alakítottunk ki a többi pályázóval is, nem csak a svájciakkal. Ezt sohasem fogom elfelejteni.”

Gerhard Mayer-Vorfelder, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, a német szövetség elnöke megerősítette, hogy a magyar pályázat a végsőkig „harcban állt” a sikerért: „A végén a magyarok, illetve az osztrákok és svájciak közül kellett határoznunk. Jó döntés született. Az volt a legfontosabb, hogy a két ország szomszédos és ugyanazt a nyelvet beszéli.”

A hat vesztes pályázat képviselői között Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára is szót kapott a 2008-as Eb helyszínének kijelölése után: – Úgy tudjuk, hogy az utolsó előtti körben a magyar és az osztrák–svájci pályázat egyaránt öt–öt voksot kapott, a görög-török pedig kettőt. A záró fordulóban azután 7:5-re „kaptunk ki”. Gratulálok a szomszédoknak és a svájciaknak, biztos vagyok benne, hogy remek kontinenstornát rendeznek majd. Szeretném megköszönni az előző és a jelenlegi kormány segítségét a kandidálásunkhoz, tanulságos időszakot zártunk most le.

„Elkeseredésre semmi ok nincs, erre a döntésre számítani lehetett, hiszen több kandidáló ország is jobb infrastruktúrával rendelkezik, mint mi” – így értékelte Jánosi György sportminiszter az UEFA vb genfi döntését. „Hogy számunkra sikertelen volt a pályázat, annak elsődleges okaként azonban nemcsak ezt lehet említeni, hanem a magyar labdarúgás jelenlegi színvonalát is. A szándék mégsem volt felesleges, mivel nemzetközileg is megfelelőnek és jónak ítélték meg a pályázatunkat. A 2012-es Eb megrendezésének lehetősége nyilvánvalóan nagyobb sikerrel kecsegtet, hiszen addigra az ország felkészültebb lesz. Köszönetet mondok a pályázatot előkészítőknek, nagyszerű munkát végeztek” – nyilatkozta Jánosi.

„Csalódott vagyok a döntés után, ez volt az utolsó esélyünk, hiszen a 2012-es Eb-re már valószínűleg olyan futballnagyhatalmak is pályázni fognak, mint Olaszország vagy Spanyolország” – kesergett Bozóky Imre, az MLSZ elnöke, hozzátéve: elvesztette a hitét, hogy 15-20 éven belül kontinenstornát rendezhet Magyarország. „Egy korszerű stadion felépítésével esetleg egy kupadöntőre van remény.”

Az MLSZ vezetője kifejtette, hogy tovább kell fejleszteni a hazai futballt, bár Genfben nem ez volt a döntő szempont, hiszen az osztrák és a svájci labdarúgás sincs Európa élvonalában. Amiatt is csalódottságát fejezte ki, hogy amíg a FIFA segíti az elmaradottabb régiókat, addig az UEFA nem teszi ezt, pedig most jó alkalom kinálkozott volna Kelet-Európa felzárkóztatására. Bozóky szerint mivel az új rotációs világbajnoki rendszer jó időre kizárja Európát a házigazdák közül, még jobban felértékelődik a kontinenstornák rendezésének jelentősége.

Gellei Imre szövetségi kapitány az EU-csatlakozásban reménykedett: „Reméltem, hogy az ország közelgő EU-csatlakozása nagyobb hangsúlyt kap a jelentkezés elbírálásánál, s végre ez a régió is Európa-bajnokságnak adhat otthont. Sajnos, nem így lett.”

„Nagyon sajnálom, hogy a Közép-Európa keleti része megint háttérbe szorult. A 101 éves magyar labdarúgás megérdemelte volna, hogy esélyt kapjon a felzárkózásra” – mondta Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje.

„Nem vagyok meglepve, már hetekkel ezelőtt arra tippeltem, hogy Ausztria és Svájc nyeri el a rendezés jogát, hiszen a létesítmények szempontjából mindkét ország nagyon felkészült. Természetesen azonban szurkoltam, hogy a magyar pályázat járjon sikerrel. Az UEFA végrehajtó bizottságának a legjobbat kellett kiválasztania a jók közül” – értékelt Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?