Asamoah Gyan és a tizenegyes…

<p>Elmarad az álomdöntő a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján, Elefántcsontpart ellenfele a vasárnapi fináléban nem Ghána lesz, hanem Zambia.</p>

Álomjáték helyett inkább álomkórról lehet beszélni az Afrikai Nemzetek Kupája elődöntőit követően. Elefántcsontpart és Zambia is 1:0-s győzelemmel jutott be a tornadöntőbe, kissé álmatag mérkőzések nyomán. A nagy meglepetést okozó zambiai válogatott Szenegál legyőzésével kezdte a tornát, csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé, ahol simán elintézte Szudánt is. A ghánaiak elleni mérkőzés előtt azonban így sem a „varázslóként emlegetett” Hervé Renard csapata volt az esélyes, s ezt a meccs is igazolta, a ghánaiak valamivel aktívabban futballoztak ellenfelüknél. Vesztüket azonban – akárcsak a két évvel ezelőtti világbajnokságon – ismét a csapat legjobbja, Asamoah Gyan okozta. Az Egyesült Arab Emírségekben eredményesen légióskodó csatár a 7. percben kihagyott egy büntetőt, a zambiai Mayuka viszont a 78. percben egy pontos lövéssel eldöntötte a mérkőzést. Ezután topfocit láttunk a két csapattól, de Ghána már nem tudott újítani, így a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, a „fekete csillagok” harminc év után sem szerezhetik meg a trófeát.

„Ez bárkivel megtörténhet” – védte meg tizenegyest elrontó Asamoah Gyant a ghánaiak csapatkapitánya, John Mensah a mérkőzés után. Csakhogy Gyannal immár másodszor történik meg mindez, a 2010-es világbajnokság Uruguay elleni negyeddöntőjében a csatár a mérkőzés 121. percében hagyott ki sorsdöntő tizenegyest, a szétlövés során pedig hiába volt eredményes, Uruguay jutott be a legjobb négy közé.

A ghánai források egyébként egyetértenek abban, hogy a csapat Zambia ellen játszott a legjobban az Afrika-kupán – még úgy is, hogy a negyeddöntőket követően a zambiai játékosoknak egy nappal több idejük maradt a pihenésre. A góllövés ellen azonban mintha be lettek volna oltva Andre Ayewék: Ghána öt mérkőzés alatt mindössze hatszor volt eredményes, ami nem éppen bajnoki szint. Zambia viszont 1994 után újabb esélyt kapott arra, hogy megnyerje a tornát, a válogatott akkor szerepelt utoljára a fináléban, de ott végül a bombaerős nigériai válogatottól 2:1-re kikapott.

Elefántcsontpart hozta a formáját, és – a korábbiaknál gyengébb játékkal, gyenge mérkőzésen – legyőzte a másik meglepetéscsapatot, Malit. Ráadásul a mérkőzés egyetlen gólját amatőr védelmi hiba előzte meg, nem véletlenül dühöngött a jelenetet látva Alain Giresse, a mali csapat trénere. Az Arsenalban játszó Gervinho egyedül száguldott végig a pálya bal oldalán, legalább hatvan méteren keresztül, majd senkitől sem zavartatva a hosszú sarokba passzolt. Az elefántcsontparti sztár köténnyel indított – ezért Ousmane Berthét még felmenthetjük – de társa, a csapatkapitány Cédric Kanté helyezkedése borzalmas volt, a Panathinaikosz középhátvédje nem támadta meg Gervinhót, sőt, az akció végén egyszerűen leállt. „Elkövettünk egy apró hibát, de a miénk egy fiatal csapat, tapasztalatlan játékosokkal” – nyilatkozott Kanté, pedig ha valakinek, akkor éppen a harminckét esztendős játékosnak lehetett volna elég tapasztalata ahhoz, hogy megakadályozza a mindent eldöntő gólt. Az elefántcsontpartiak döntőbeli szereplésének jogosságát azonban nehéz volna megkérdőjelezni, az elefántok a selejtezőkkel együtt tizenegy mérkőzést játszottak a 2012-es kiírás során – és mindegyiket megnyerték, a torna eddigi öt találkozóján pedig még csak gólt sem kaptak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?