Aranytripla a szünidei güriért

<p>Szlovákiai viszonylatban páratlan teljesítménnyel robbant be a súlyemelés élvonalába. Húsz kilóval javította meg egyéni csúcsát, megnyerte mindkét fogásnemet és az összetettet is, ráadásul mindhárom eredménye új korosztályos Európa-csúcs. Holocsi Krisztián Klaipedában 270 kilóval (szakítás 120 kg, lökés 150 kg) diadalmaskodott a 15 évesek között a junior Európa-bajnokságon. A csallóközi tehetség Balonyban él, Csilizradványban jár iskolába, Nagymegyeren emel.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Öt éve talált a tárcsák világába. A közvetlen lökést édesapja, Holocsi István adta neki. Ő Ógyallán emelt, volt érme is a szlovák bajnokságról. „Szokta mondogatni, milyen jó sportolni, milyen jó a súlyemelők között, nekem is megtetszett, ráadásul nagyon jó edzőm van – mondja a kezdetekről Krisztián. – Kövér gyerek voltam, mindenki csúfolt. Meg akartam mutatni, mire vagyok képes, ha kitornázom a testemet. Egyszer szeretnék jobb lenni, többet emelni, mint apu versenyzőkorában, hogy büszke legyen rám.”

Már most büszke lehet fiára az egykori súlyemelő. Kriszti valóban jó kezekbe került, hiszen edzője, Buzgó Lajos az utánpótlás-nevelés egyik legjobb hazai szakembere, az U17-es válogatott szakvezetője. „Klaipedában minden optimálisra sikerült, a testsúly, az ellenfelek, a felkészültség… Nem akármi, ha valaki húsz kilót javít egyéni csúcsán, kilenc kilót ver legnagyobb ellenfelére, aki előtte sokkalta jobb volt nála, és mind a hat kísérlete jó. Még a bemelegítéskor se láttunk tőle rossz emelést” – dicséri védence teljesítményét a nagymegyeri edző.

Holocsi Krisztián tavaly először indult világversenyen: 12. lett a kassai junior vb-n. „Nagyon nehéz volt, nagyon izgultam. Tizennégy évesen versenyeztem a tizenhét évesekkel. Esélyem sem volt, de tapasztalatszerzésnek megfelelt” – pillant vissza kelet-szlovákiai szereplésére. Klaipedában már teljesen más volt a helyzet. Először rendeztek versenyt a tizenöt éveseknek, s a legnehezebbek között, a +85 kilóban a magyarországi Rácz László volt a legnagyobb esélyes. „Már előre tudtuk, hogy tíz kilóval többet tud, mint Kriszti, s úgy indult, hogy megnyeri a versenyt, de mi is nyerni akartunk – eleveníti fel a klaipedai taktikázás kulisszatitkait Buzgó Lajos. – Már a mérlegelésnél lépéselőnybe kerültünk, Rácz 105, Kriszti csak 99 kiló volt, így a győzelemhez minden számban legalább fél kilóval többet kellett emelnie a magyarországi fiúnak. Szakításban 110 kilóval kezdtünk, ami eleve magasabb kezdősúlyra kényszerítette Ráczot, aki mindkét fogásnemben egyet rontott, míg védencem összes kísérlete jó volt.” Kriszti hozzáfűzi: „Technikailag úgy fel voltam készítve, készülve, hogy előre tudtam, nem lehet baj.”

Mi lehet a titka, hogy egy tizenöt éves fiú kimegy élete első Európa-bajnokságára, és húsz kilóval megjavítja korábbi legjobb teljesítményét? „Ez nem akármilyen teljesítmény! – húzza alá Buzgó edző. – Nyáron szinte éjjel-nappal együtt voltunk. Mihalovič Dalma és Kriszti is hihetetlenül szorgalmas volt. Tudták, ha valamit el akarnak érni Klaipedában, muszáj dolgozni. Sokszor fogcsikorgatva, fájdalmak között végezték az edzésmunkát. A szülők is sokat segítettek, tudomásul vették, hogy gyerekeik mást nem fognak csinálni nyáron, mint súlyt emelni.” A versenyzői meglátás tovább árnyalja a képet: „Mindenben második helyre számítottam, de olyan jó formában versenyeztem, hogy sikerült nyernem. Persze, megdolgoztam érte. Meglett a szünidei edzések gyümölcse. Nem sajnálom, hogy a nyaramat a felkészülésre áldoztam.”

A kilencedikes Holocsi Krisztián egyszeriben népszerű lett a kis csallóközi faluban. Ő Balony első Európa-bajnoka, olyan tehetség, aki még sokra viheti. Szorgalma, kitartása repítette földrészünk legjobbjai közé. Ha így folytatja, egyszer az olimpiára is kijuthat. Sokan szorítunk neki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?