Aranylabda: Messi, Ronaldo vagy Iniesta

<p>Zürichben ma rendezi szokásos évi gálaünnepségét a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség (FIFA), amelyen a szervezet és a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, illetve az elmúlt év legszebb góljáért járó Puskás-díjat is átadják.</p>

Az Aranylabdát három játékos kaphatja meg: a legnagyobb esélyes ezúttal is a legutóbbi három szavazáson diadalmaskodó Lionel Messi, aki ha nyer, futballtörténelmet ír, ugyanis az első játékos lesz, aki négyszer kapja meg az elismerést (a további triplázók Johan Cruyff, Michel Platini és Marco van Basten). A Barcelona argentin klasszisa fantasztikus évet tudhat maga mögött: 2012-ben 91 gólt szerzett tétmeccseken, amivel megdöntötte Gerd Müller 1972 óta fennálló 85 találatos rekordját. Tudását a német játékos is elismeri: „Messi hihetetlen, kivételes focista. Ráadásul alázatos, kedves, egyszerűen tökéletes profi.”

Messi egyik kihívójának, a Real Madridot erősítő portugál Cristiano Ronaldónak is akad azonban neves pártfogója – a holland Ruud Gullit személyében. „Ideális játékos, gyors, magas, jól fejel, tizenegyesekből és szabadrúgásokból is betalál, az öltözőben valódi vezér. Pechjére ugyanaz történik vele, mint David Beckhammel: gyakran kritizálják őket, mert jól néznek ki, az emberek pedig irigyek” – mondta a Groznij trénere a 2008-as Aranylabda tulajdonosáról.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szavazásán ugyanakkor nem a portugál nyert, hanem a harmadik jelölt: Messi barcás csapattársa, a világ- és Európa-bajnok spanyol Andrés Iniesta. „Ennek a srácnak valaki varázspálcát adott a kezébe. Óriási tekintélye van a pályán” – méltatta a középpályást Sergio Ramos, az örök ellenfél Real Madrid játékosa.

A legszebb gólért folyó küzdelemben is már csak három játékos versenyez az interneten szavazók kegyeiért: a címvédő brazil Neymar egy csodálatos szólót követő góllal, a kolumbiai Radamel Falcao egy elképesztő ollózással, valamint a szlovák Miroslav Stoch egy hatalmas kapáslövéssel került fel a dobogósok listájára.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"95675","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A gálán átadják a legjobb női játékosnak, a legjobb férfi és női csapat edzőjének járó elismeréseket, a FIFA elnöki díját, a Fair play díjat, valamint kihirdetik az Év álomcsapatát is.

A trénerek között a top háromba választott portugál José Mourinho ezúttal is szokásához híven nyilatkozott az eseményen való részvételéről: „Nem megyek, mert dolgoznom kell. Szerdán fontos kupameccs vár a Real Madridra, így nem leszek jelen a gálán” – mondta a kategória 2010-es nyertese, aki tavaly sem jelent meg az ünnepségen. Ott lesz viszont a másik két jelölt, Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány és Pep Guardiola, a Barcelona volt edzője.

A díjátadót az Eurosport 19 órától élőben adja, míg az M1 20.15 órától felvételről sugározza. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?