Aranyat érő döntetlen Izland ellen

<p>Folytatódik a magyar álom: a magyar labdarúgó-válogatott két perccel a meccs vége előtt egyenlített Izland ellen az Európa-bajnokságon, és ezzel szinte biztos, hogy ott lehet a nyolcaddöntőben.</p><div>&nbsp;</div>

Az Eb eddigi két legnagyobb meglepetését szolgáltató csapat találkozott szombaton Marseille-ben. A magyarok Ausztria legyőzésével kezdtek, Izland pedig pontot rabolt Portugáliától.

Az első csoportmeccshez képest Bernd Storck, a magyarok szövetségi kapitánya három helyen változtatott a kezdőcsapatán: a sérült Fiola miatt át kellett szervezni a védelmet, Lang a jobb szélre húzódott, középen pedig Juhász kapott helyet. A szélen Németh Krisztián helyett az osztrákok ellen gyönyörű gólt szerző Stieber szerepelt, ékként pedig Szalai helyett most a pótselejtező hőse, Priskin Tamás játszott. Az izlandiak ugyanazt a kezdőtizenegyet küldték pályára, mint a portugálok ellen.

Az első veszélyesebb helyzet az izlandiak előtt adódott, Bödvarsson fejese azonban Király kapuja fölé szállt. A másik oldalon Priskin fejelt fölé, Dzsudzsák bombája pedig elakadt egy izlandi játékosban.

A magyarok sokkal többet birtokolták a labdát, sokpasszos játékukkal nem nagyon engedték szóhoz jutni az izlandiakat. A 31. percben azonban a semmiből majdnem gólt lőttek az északiak: Gudmundssonal szemben Kádár nem volt elég határozott, az izlandi játékos megszerezte a labdát, és kapura is lőtt, ám Király jó reflexszel, lábbal védett!

Két perccel később Kleinheisler csinálta meg magának a helyet a lövéshez, de most nem sikerült olyan jól eltalálnia a labdát, mint a pótselejtezőben a norvégok ellen.

A 38. percben Guzmics átadását csípték el az izlandiak, de Sigthórsson lövése után a magyar védelem szögletre mentett, Király a szöglet után kiejtette a labdát, utána pedig a kavarodásban a bíró szabálytalanságnak látta Kádár megmozdulását, és tizenegyest ítélt. Nagyon szigorú ítélet volt. Gylfi Sigurdsson állt a labda mögé, és nem is hibázott, Király a másik oldalra vetődött – 1:0. Ez a fordulat egyáltalán nem volt benne a meccsben. Karaszjov egyébként szeret tizenegyeseket ítélni: a World Referee oldal statisztikái szerint 58 nemzetközi mérkőzésen 21 büntetőt fújt be, ami meccsenként 0,36-os átlagot jelent.

A labdabirtoklást tekintve a második félidőben is a magyarok voltak fölényben, de az izlandiak a vezetésük tudatában még zártabban védekeztek. Kleinheisler most is aktív volt, de távoli lövései rendre elkerülték a kaput, növelve a vörös hajú középpályás frusztrációját.

A 66. percben Dzsudzsák szabadrúgása kicsit kipattant az izlandi kapusról, de nem elég messze ahhoz, hogy a magyarok elérhessék.

Bernd Storck is érezte, hogy fel kell pörgetni a magyarok támadójátékát, a 66. percben Stieber és Priskin lejött, helyettük Nikolics és Böde állt be. Böde néhány perccel később jól fordult le ellenfeléről, ballal lőtt, de nem volt elég erő a lövésben. A magyarok már teljesen beszorították az izlandiakat, de az északiak minden próbálkozást blokkolni tudtak, és kontrákból veszélyeztettek. A sokpasszos akciók azért nem vezettek eredményre, mert az izlandiak előbb-utóbb közbeléptek, de a beívelésekkel sem sikerült nagyobb zavart kialakítani az izlandi kapu előtt. Storck az utolsó hat percre még Szalait is behozta Juhász helyett, hogy még több játékossal rohamozhasson az egyenlítésért.

A 88. percben pedig góllá érett az óriási magyar fölény: Nikolics beadása után Saevarsson akart felszabadítani Böde elől, és a saját hálójába kotorta a labdát – 1:1!

Tomboltak a magyar szurkolók, petárdák is robbantak a lelátón, a szigorú Karaszjov egy nagyon rövid időre meg is szakította a mérkőzést, Dzsudzsák pedig mutatta a szurkolóknak, hogy a pirotechnikai eszközöket ne használják.

A hosszabbítás utolsó percében az izlandiak szabadrúgáshoz jutottak közvetlenül a tizenhatos vonala előtt, ismét Gylfi Sigurdsson állt a labda mögé, de lövése kijött a sorfalról, Gudjohnsen ismétlése pedig Guzmicsról a kapu mele pattant.

A magyarok rendkívül fontos pontot szereztek, amellyel biztos, hogy legalább a harmadik helyet megszerzik a csoportban, négy ponttal pedig már a továbbjutásnak is meg kellene lennie (a hat csoportból a négy legjobb harmadik kerül be a nyolcaddöntőbe.

Izland–Magyarország 1:1 (1:0)

Góllövők: G. Sigurdsson (40., 11-esből), ill. Saevarsson (88., öngól).
Sárga lap: Gudmundsson, Hallfredsson, Saevarsson, ill. Kádár, Kleinheisler, Nagy Ádám.
Játékvezető: Karaszjov (orosz)

IZLAND: Halldórsson–Skúlason, Árnason, R. Sigurdsson, Saevarsson–Bjarnason, Gunnarsson (66. Hallfredsson), G. Sigurdsson, Gudmundsson–Bödvarsson (69. Finbogasson), Sigthórsson (84. Gudjohnsen).

MAGYARORSZÁG: Király–Lang, Guzmics, Juhász (84. Szalai), Kádár–Gera–Dzsudzsák, Nagy, Kleinheisler, Stieber (66. Nikolics)–Priskin (66. Böde).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?