Amerikai vallomás

Salt Lake City. A NOB végrehajtó bizottsága felszólította a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget, hogy mielőbb vizsgálja ki, történt-e pontozói visszaélés a párosok versenye során a téli olimpián.

Salt Lake City. A NOB végrehajtó bizottsága felszólította a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget, hogy mielőbb vizsgálja ki, történt-e pontozói visszaélés a párosok versenye során a téli olimpián.

– Üzenetünk egyértelmű, gyorsan szeretnénk lezárni a Salt Lake City-i játékok egyik kényes ügyét – fogalmazott Francois Carrard, a NOB főigazgatója. Ottavio Cinquanta, az ISU elnöke február 18-ra ígéri a vizsgálat befejezését.

Az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettős hétfőn vitatható körülmények között szerezte meg az aranyérmet a kanadai Jamie Sale, David Pelletier duó előtt.

A pontozók közül öten látták a legjobbnak a naganói ezüstérmes oroszokat, míg négyen „szavaztak” a világbajnok kanadai kettősre, holott sokak szerint csak utóbbi páros előadása volt tökéletes. Állítólag néhány pontozó egymás között megállapodott, ki kit támogat, de Cinquanta szerint erre nincs bizonyíték.

Ron Pfenning amerikai pontozó, aki bíráskodott a párosok kűrjében a téli olimpián, írásban vallomást tett a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnökének, Ottavio Cinquantának, de a levél tartalma titkos. Állítólag néhány pontozó egymás között megállapodott, ki kit támogat, de Cinquanta szerint erre nincs bizonyíték. – Minél gyorsabban szeretnénk lezárni az ügyet. Ha mégis kiderül, hogy csalás történt, akkor súlyos büntetéseket osztunk ki – tette hozzá az ISU elnöke.

Az olaszok attól tartanak, hogy versenyzőik csak kárát látják majd az egyre dagadó műkorcsolyabotránynak – derül ki az olasz lapokból. „A műkorcsolya botrányossá kezd válni” – írja tudósításának címében az Il Messaggero. A lap részletesen fejtegeti az ismert sztorit, miszerint a pontozók egy része állítólag hallgatólagos megállapodást kötött egymással, amelynek lényege: Franciaország és a keleti országok bírái a párosok versenyében az orosz kettőst favorizálják, cserébe a pénteken kezdődő jégtáncviadalon az Anissina, Peizerat francia páros állhat majd a dobogó legfelső fokára.

Ha ez így van – olvasható az olasz újságban a konklúzió -, akkor ez eleve befolyásolja az olasz jégtáncos duónak – Barbara Fusar Polinak és Maurizio Margagliónak - az esélyeit. De olyan híresztelések is szárnyra keltek, melyek szerint éppen az olaszok kapnák az aranyat, hogy kárpótolják őket a legutóbbi Európa-bajnokságon – éppen a franciákkal szemben – igazságtalanul elszenvedett kudarcért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?