A világ legrégebbi hokiütője 300 ezer kanadai dollárért kelt el

Gatineau |

<p><span style="font-size: 12.222222328186px;">Háromszázezer kanadai dollárért vásárolta meg a világ legrégebbi hokiütőjét a Kanadai Történeti Múzeum.</span></p>

Az eladó, Mark Presley 2008-ban az új-skóciai North Sydney egyik fodrászatában látta meg a falon a botot, és 1000 dollárért megvásárolta. A bolt tulajdonosa, az akkor 92 éves Charlie Moffatt elmondta neki, hogy nagyapjának bátyja, William "Dilly" Moffatt játszott az ütővel a közeli Pottle-tavon az 1830-as években.

Presley bevizsgáltatta a fából készült hokiütőt, és kiderült, hogy 1835 és 1838 között készülhetett egyetlen fából kivágva. (A mostani fabotok rétegelten, több fából készülnek.) Ezt követően az értékes relikviát felajánlotta a történeti múzeumnak, amely élt a lehetőséggel, és 300 ezer dollárért megvásárolta. A kibővítés előtt álló múzeum 2017. július 1-jén, a kanadai alkotmány elfogadásának 150. évfordulóján, a legnagyobb nemzeti ünnepen mutatja be a nagyközönségnek.

Mark O'Neill, az intézmény elnöke elmondta: a jégkorong Kanada nemzeti sportja, egyetlen más ország sem viszonyul ekkora lelkesedéssel a sportághoz. Éppen ezért ennek a hokiütőnek a Kanadai Történeti Múzeumban, a québeci Gatineau-ban van a helye. Korábban egy 1852-es ütőt tartottak a világ legrégebbi hokibotjának, az 2001-ben 2,2 millió dollárért kelt el. A Moffatt-féle ütő eszmei értéke hasonlóan magas.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?