A padlóról kell felállnia a címvédőnek

<p>Az elmúlt évtized egyik legnehezebb mérkőzése elé néz a címvédő spanyol válogatott: a hollandoktól elszenvedett 5:1-es vereség után ma mindenképpen győzniük kell Chile ellen. De ebbe a dél-amerikaiaknak is lesz beleszólásuk. A B csoport másik meccsén sima holland siker várható az ausztrálok ellen. Az A csoportban ki-ki meccset vívnak egymással az első találkozójukat elvesztő horvátok és a kameruniak.</p>

ELŐZETES

A hollandoktól elszenvedett zakó után Vicente del Bosque szövetségi kapitánynak elsősorban az volt a feladata, hogy visszaadja a játékosok önbizalmát, akiknek ráadásul a jó erőkből álló, az ausztrálokat 3:1-re legyőző chileiekkel szemben kell helyt állniuk. Szintén nehezíti az Európa-bajnok feladatát, hogy a hollandoktól elszenvedett kiütéses vereség miatt gólkülönbségük sokkal rosszabb a dél-amerikaiakénál, akiknek így már a döntetlen is jó eredmény lehet.

„Igazi élet-halál mérkőzés lesz”

„Két–három helyen fogunk változtatni a csapaton, de ez nem azt jelenti, hogy a kimaradókra esetleg ujjal mutogatnánk” – nyilatkozta Vicente del Bosque, aki várhatóan a védelemben és a középpályán frissít, ugyanakkor a kapuban valószínűleg ezúttal is a hollandok ellen nagyot hibázó Iker Casillas áll majd. A jelek szerint tipikus ék nélkül lépnek pályára a hispánok, Cesc Fábregas fog csatárt játszani.

Az mindenképpen bizakodásra adhat okot a spanyoloknak, hogy Vicente del Bosque 2008-as kinevezése óta a válogatott még nem vesztett egymás után két mérkőzést, ráadásul története során eddig tíz alkalommal találkozott a chilei csapattal, ezeken pedig nyolc győzelem és két döntetlen a mérlege.

„Igazi élet-halál mérkőzés lesz mindkét csapat számára, egy vereség nekik gyakorlatilag a búcsút, nekünk pedig a továbbjutást jelentené” – nyilatkozta Esteban Paredes, a chileiek támadója, aki hozzátette, a legfontosabb feladatuk az lesz, hogy hatékonyan működjön a letámadásuk, ugyanis ez vezethet sikerre a spanyolok labdatartásra épülő játéka ellen.

„Nem szabad döntetlenre játszanunk, nyernünk kell” – jelentette ki Paredes.

Reménykednek

az ausztrálok

A csoport másik mérkőzésén a fantasztikusan rajtoló hollandok az ausztrálokkal találkoznak, itt nagy meglepetés lenne, ha az európai gárda pontokat veszítene. Ennek ellenére a spanyolok elleni találkozón csodagólt szerző Robin van Persie óvatosságra intette a szurkolókat. „Teljesen más mérkőzés lesz, mint a spanyolok elleni, ugyanis az ausztrálok más stílusban futballoznak, ellenük nekünk kell majd rájuk erőltetnünk az akaratunkat”. Robbenék győzelem esetén bebiztosítják a továbbjutásukat, a papírforma azt ígéri, hogy fél gőzzel is simán nyernek.

„Bíznunk kell magunkban, meg akarjuk mutatni, hogy tudunk futballozni. A chileiek ellen 70 percig jól játszottunk, az erős csapattal rendelkező dél-amerikaiak csak a hajrában tudtak felülkerekedni. Ha hozzuk a formánkat, a hollandoknak meggyűlik a bajuk velünk” – mondta Matthew Leckie, az ausztrálok szélsője.

Érdekes, hogy Hollandia eddig még sosem győzte le Ausztráliát, két mérkőzés döntetlennel zárult, 2008-ban Eindhovenben meglepetésre 2:1-re nyertek a vendégek.

Modriccsal és Mandzukiccsal

Kamerun és Horvátország a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést vív egymással az A csoportban, mivel mindkét válogatott vereséggel kezdte a tornát.

Horvátország a vb nyitómeccsén a házigazda Brazíliától szenvedett 3:1-es vereséget, míg Kamerun 1:0-ra kapott ki Mexikótól

A horvát válogatott középpályása, Luka Modric lábsérüléssel bajlódik, ám a szövetségi kapitány, Niko Kovac szerint bevethető lesz a találkozón, a 42 éves szakvezető egyúttal kitért az eltiltás után visszatérő Mario Mandzukicra is: „Egyre jobban érzi magát Modric, úgy gondolom, hogy megfelelő állapotban lesz. Mandzukic visszatérése erőt adhat nekünk, mert képes arra, hogy fellendítse a csapat támadójátékát”.

A Kamerunt irányító 66 esztendős német Volker Finke az ellenfelet méltatta: „Horvátországnak nagyszerű játékosai vannak, akik élcsapatokban szerepelnek, kiváló együttes. Ugyanabban a helyzetben vannak, mint mi, elvesztették az első mérkőzésüket. Ha vereséggel kezdesz egy tornán, nincs értelme túl sokat gondolkodni: csak a győzelem elfogadható”.

Legutóbb a 2002-ben rendezett tornán nyert vb-mérkőzést Kamerun, akkor Szaúd-Arábiát múlta felül 1:0-ra, míg a horvát válogatott – amely még soha nem találkozott vb-n afrikai csapattal – az 1998-as franciaországi tornán szerzett bronzérme óta nem jutott el az egyenes kieséses szakaszig. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?