A női 100 m bajnoka elvitte a show-t az atlétikai vb harmadik napján

Richardson

A budapesti atlétikai világbajnokság harmadik napján az amerikai Sha'Carri Richardson nyerte a nők 100 méteres síkfutását, de egy honfitársa mellett Svédország és Burkina Faso is aranyéremnek örülhetett.

Az eseményre kilátogató szurkolóknak nemcsak a fantasztikus sportteljesítmények, a remek hangulat és a megannyi kísérőprogram miatt marad majd emlékezetes a vb, hanem azért is, mert a lehető legkönnyebben találkozhatnak világ- sztárokkal. A férfi kalapácsvetés kanadai világbajnoka, Ethan Katzberg például az eredményhirdetése után egy hot doggal a kezében ült fel a nézőtérre, így bárki készíthetett vele egy közös fotót. A 21 éves nehézatléta elmondása szerint nem sokkal hét óra után 17 szelfinél járt.

Klekner

Egyéni csúcs

A magyar versenyzők közül Klekner Hangának sikerült a legjobban a hétfő esti program. A magyar rúdugró néhány hete teljesített 446 centiméteres egyéni csúcsát 4 centiméterrel megjavítva végzett a selejtezőben. Ugyan Kleknernek a következő magasság, a 460 centiméter már nem sikerült és nem jutott döntőbe, így is hatalmas mosollyal az arcán értékelt. „Hatalmas élmény volt. Már tegnap szurkolóként is kirázott a hideg, amikor meghallottam a közönséget, most pedig minden ugrásom előtt nekem szurkolt a teljes lelátó. Mindenkinek nagyon köszönöm, aki ilyen csodássá tette számomra a világbajnokságot” – nyilatkozta a 23 éves sportoló, aki nagyon boldog volt az egyéni csúcsa miatt.

TakácsBoglárka

A futók között a 100 méteren első magyarként világbajnokságra kvalifikáló Takács Boglárka ugyan nem volt elégedett a 11,26-os eredményével, de hatalmas mosollyal az arcán fejezte be az elődöntőt, ahol a későbbi arany- és ezüstérmessel futhatott együtt. Nála csalódottabban értékelt Molnár Janka, aki 400 méteres gátfutásban elmaradt a legjobbjától.

MolnárJanka

A végén jött a java

A férfi diszkoszvetés döntője nem hozott olyan kiemelkedő izgalmakat, mint egy nappal korábban a kalapácsvetés fináléja. Az utolsó két dobásra mégis mindenki emlékezni fog. Miután a litván Mykolas Alekna, a korábban Fazekas Róberttel is sokat versenyző Virgiljus fia már biztosította harmadik helyét, a második helyen álló Kristjan Ceh állt a dobókörbe. A címvédő szlovén ekkor elsőként jutott 70 méter fölé és átvette a vezetést. Jött azonban az addigi éllovas svéd Daniel Stahl, és olyan messzire vetette a diszkoszt, ahogy az egy olimpiai bajnokhoz illik. A 71 méter 46 centiméteres dobás egyben világbajnoki csúcs is volt. „Ez volt életem legjobb teljesítménye. Miután láttam, hogy Kristjan javított, nagyon koncentráltam az utolsó dobás előtt. Nagyon büszke vagyok a rekordra, csodálatos döntő volt. A végén ki tudtam engedni az érzelmeimet. Kétszeres világbajnok vagyok, nem is lehetnék boldogabb” – nyilatkozta Stahl, aki svéd zászlóval a hátán többször is körbefutotta a stadiont, és mindenkivel ünnepelt, akivel csak tudott.

Daniel Stahl

A férfi 110 méteres gátfutás mondhatni papírforma szerint alakult. Az amerikai Grant Holloway sorozatban harmadszor nyerte meg a számot. A második a jamaicai Hansle Parchment, a harmadik a másik amerikai, Daniel Roberts lett. „Sorozatban a harmadik. A legfontosabb az volt, hogy meg tudjam védeni a címemet, ez volt az idei évben a fő célom. Nem éreztem nyomást, csak tisztán akartam futni és nyugodtan célbaérkezni. Bár a végén már éreztem a fáradtságot és talán egy kicsit hanyag voltam, de összességében jó volt” – értékelt Holloway.

Holloway

A férfi hármasugrás döntője javarészt Hugues Fabrice Zango (Burkina Faso) és a két kubai, Lázaro Martínez és Cristian Nápoles versenyéről szólt. Végül Zango bő húsz centiméterrel előzte meg vetélytársait és hazája első világbajnoki címét szerezte atlétikában. „Láthatják a hatalmas mosolyt az acomon. Nagyon hosszú volt az út idáig, de büszke vagyok, hogy betartottam a szavam. Megígértem, hogy történelmet írok és meg is tettem. Hármasugrásban nem csak a hazámnak, de Afrikának is ez az első aranyérme. A családom is ideutazott így velük már Budapesten elkezdem az ünneplést. Az országunkban vannak nehézségek, de így pozitív élményeket adhattam nekik” – mondta a mix zónában Zango.

Zango

Pimasz győztes

A női 100 méteres síkfutásban hasonló volt a forgatókönyv, mint egy nappal korábban a férfiaknál. A csodás közönség elhallgatott a rajtnál, ahol az amerikai esélyes nem rajtolt tökéletesen, de a táv második felében szinte állva hagyta ellenfeleit. A korábban botrányairól elhíresült Sha'Carri Richardson még 70 méternél sem volt ott az elsők között, de végül legyőzte a két jamaicait, a háromszoros világbajnok Shericka Jacksont és a tízszeres vb-aranyérmes Shelly-Ann Fraser-Pryce-t. A 23 éves amerikai nehezen hitte el, hogy sikerült győznie, de mikor kiszakadt belőle a feszültség, már zászlóval a kezében olyan 30-50 méteres sprinteket vágott ki, hogy az őt követő operatőröknek és fotósoknak volt mit csinálniuk, hogy tartsák vele a lépést. A korábban marihuánafogyasztás miatt eltiltott, így az olimpiát kihagyni kényszerülő, a tavalyi hazai világbajnokságról lemaradó, korábban egy repülőjáratról is leszállított, extravagáns hajáról, körmeiről és öltözködéséről elhíresült Richardsonnak kivétel nélkül mindenki gratulált. Az egyéni csúcsával a 6. helyen záró lengyel Ewa Swoboda még a mixzónából is visszaintett versenytársának és megtapsolta az ünneplő világbajnokot.

Ezek után a napot záró sajtótájékoztatón virtuálisan 14 világbajnoki aranyérem ült egy asztalhoz. A 10,65-ös idejével új egyéni és világbajnoki csúcsot is teljesítő Sha'Carri Richardson többször is pimaszul, kissé kioktatóan válaszolt az újságíróknak, de az újdonsült aranyérmesnek ez is jól állt, és a többségre pozitívan hatottak szavai. Előfordult, hogy az őt kérdező riportert kijavította, hogyan ejtik helyesen a keresztnevét, de dobogón végző társairól és a döntőbe be sem jutott versenyzőkről is elmondta, nem az időeredményen vagy az érmen múlik, hogy ki milyen sport- ember, hogy ki milyen személyiség, és mindenki remek eredményeket érdemelne. „Soha nem szabad hagyni, hogy a média vagy kívülállók határozzák meg, hogy ki vagy. Mindig harcolni kell és nem szabad feladni. Lesznek jó és rossz napok is, de mindig van holnap. Az én utazásom a profivá válásommal kezdődött és még tovább tart. Korábban azt mondtam, hogy nem visszatértem, hanem jobb lettem. Most sem mondom azt, hogy én vagyok a legjobb, csak még jobb szeretnék lenni és folytatni az utam” – foglalta össze többször is fő gondolatait Richardson.

Sha'Carri Richardson
Atlétikai világbajnokság

Hétfői eredmények

Női 100 m: 1. Sha'Carri Richardson (amerikai) 10,65; 2. Shericka Jackson 10,72; 3. Shelly-Ann Fraser-Pryce (jamaicaiak) 10,77.

Férfi 110 m gát: 1. Grant Holloway (amerikai) 12,96; 2. Hansle Parchment (jamaicai) 13,07; 3. Daniel Roberts (amerikai) 13,09.

Férfi diszkoszvetés: 1. Daniel Stahl (svéd) 71,46 m; 2. Kristjan Ceh (szlovén) 70,02; 3. Mikolas Alekna (litván) 68,85.

Férfi hármasugrás: 1. Hugues Fabrice Zango (Burkina Fasó-i) 17,64 m; 2. Lazaro Martínez 17,41; 3. Cristian Napoles (kubaiak) 17,40.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?