A Mareš-stílus diadala

Pozsony. Labdajátékokban eredményes ősze van Szlovákia női válogatottjainak. Előbb a kosarasok verték végig Eb-selejtezőbeli ellenfeleiket, majd a kézilabdázók következtek, mind a hat vb-selejtező mérkőzés megnyerésével.

Pozsony. Labdajátékokban eredményes ősze van Szlovákia női válogatottjainak. Előbb a kosarasok verték végig Eb-selejtezőbeli ellenfeleiket, majd a kézilabdázók következtek, mind a hat vb-selejtező mérkőzés megnyerésével. Ejtsünk szót ez utóbbiról, hiszen a törökök vasárnap esti legyőzése (31:28) tetézte a Vojtěch Mareš irányította csapat százszázalékos sikerét. A sportág legjobbjai az elmúlt években már nemegyszer eljutottak idáig, ám a playoffban elbuktak, tehát még nem lehet teljes az öröm. Az igazi csak akkor következik be, ha májusban is jobbnak bizonyul Szlovákia vasárnap ismertté váló ellenfelével szemben.

Tapasztalt cseh szakember irányítja a válogatottat. Vojtěch Mareš új színt vitt a csapatba, játékstílusával a legkorszerűbb hullámhosszra próbálja vezetni védenceit. Amikor a selejtező tanulságait mérlegeli, rendre mindenkit kiemel, valamennyiük érdeme a továbbjutás, állítja. Fejében ugyan összeállt az ideális hatosfogat, de nem hozza nyilvánosságra, mivel úgy érzi, azoknak ártana vele, akik nincsenek benne. Rájuk pedig szintén szüksége van. Egyedül a kapusposzton egyértelmű a helyzet: Koday Lívia, a bajnok vágsellyeiek dióspatonyi származású hálóőre ötven százalékosnál eredményesebb védésével Marešnál kiérdemelte a kezdőnek járó helyet. „Azt tartom a legfontosabbnak, hogy védenceim megbirkóztak a selejtező mindennemű viszontagságaival, és mérkőzésenként olyan szintű teljesítményt nyújtottak, ami elég volt a győzelemhez. Minden összecsapáson akadt olyan játékos, aki a többiek fölé nőtt. Pedig erőnlétileg igényes kézilabdát játszunk, gyakori fel-alá hullámzással a pályán, melyben a gyors ellentámadások után, talán még a gyorsabb visszazárkózás is kötelező. Rengeteg futással. Amint észreveszem, hogy valamelyik mezőnyjátékos nem bírja szusszal, máris lehívom. Egyesek már azt mondják, hogy olyan gyakran cserélek, mint a jégkorongedzők. Tény viszont, hogy a játékosok előtt rengeteg helyzet adódik, amiből még sokat kihagynak, de ez a szám csökkeni fog. Szlovákia korábban mérkőzésenként nem vezetett ötvennél több támadást, ez a mutató jelenleg már 60-70 körül mozog” – fejtegette edzői filozófiájának gyakorlati eredményeit Vojtěch Mareš.

Mi lesz tovább? Marad a játékrendszer, mert alkalmazása hatásos, mind az előretolt, mint a vonalon mozgó védelem ellen. A játékoskeretben a következő hónapokban újabb arcok is feltűnnek, várhatóan a chebi tornán, amely ismét rangosnak ígérkezik. A szélsők közül a jobboldalon már kialakult a szárny összetétele, balra még erősítést keres Mareš, akárcsak a beállós és az irányító posztra. „Összesen öt-hat új játékos kipróbálásáról lesz szó. Mert azzal is kell számolnom, hogy nem mindig jöhetnek haza, főleg a bundesligás légiósok, és távollétükben is szükségem lesz méltó helyettesítőikre” – vázolta fel a következő hónapok lehetőségeit a szlovák sikereket kovácsoló cseh edző. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?