A hírnévből nem lehet megélni

Pozsony. Huszonöt évvel ezelőtt a pozsonyi Slovan első szlovákiai jégkorongcsapatként csehszlovák bajnoki címet szerzett. A jubileum tiszteletére szombaton közönségvonzó hokigálára kerül sor Pozsonyban.

Pozsony. Huszonöt évvel ezelőtt a pozsonyi Slovan első szlovákiai jégkorongcsapatként csehszlovák bajnoki címet szerzett. A jubileum tiszteletére szombaton közönségvonzó hokigálára kerül sor Pozsonyban. A Slovan-veteránok ellenfele a külföldi csillagok alkotta világválogatott lesz, melyet edzőként a hatvannégy esztendős Stan Mikita vezet csatába. Az élő szlovák hokilegenda a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón frappáns válaszokkal lepte meg az őt faggató újságírókat.

Mit tart pályafutása legnagyobb sikerének?

Gazdag trófeagyűjteményem mellett elsősorban azt a tényt, hogy az NHL-ben eltöltött 22 bajnoki idény alatt 541 gólt lőttem, sok kellemes élményt szereztem a nézőknek. Én találtam fel, s alkalmaztam elsőként a hokibot behajlított pengéjét. Magánemberként is rekorder vagyok, negyvenkét esztendeje mezcsere nélkül boldog házaséletet élek.

Véleménye szerint miért nem tudnak közös nevezőre jutni az NHL-ben korongozók a klubok képviselőivel?

Mert a harcoló felek még több pénzt, még nagyobb hasznot szeretnének kipréselni a játékból. Csak azt nem értem, miért nem tudatosítják már végre: nyereséget hoki nélkül képtelenség termelni.

Ön mennyit kapott hajdanában?

Pályafutásom elején a két évre szóló szerződésért 17 ezer, annak aláírásáért 5 ezer dollárt kértem. Ezt az összeget is csupán némi huzavona után hagyta jóvá a Chicago tulajdonosa. Amikor a csúcson voltam, évi 150 ezer dollárt kerestem.

Hokinyugdíjasként mivel tölti idejét?

Csupán a hírnévből nem lehet megélni. Előbb egy golfklubnál vállaltam állást, majd festékeket forgalmazó cég társtulajdonosaként dolgoztam. Napjainkban két fiam vállalkozásánál közreműködöm.

Legalább jelképesen jégre lép-e Pozsonyban?

Én már öt éve nem korcsolyáztam. Agyérdugulással kezeltek, műtéten estem át. Orvosaim tanácsára visszavonultam. (ái)

Edzői bemutatkozás Pozsonyban

Stan Mikita profi pályafutásának befejezése után sok más hírességgel ellentétben sosem edzősködött. Elmondása szerint a hokit tisztes távolságból figyeli. „Belőlem nem lett volna jó, eredményes tréner. A játékosokat ugyanis barátként kezeltem volna, ami viszont egyet jelent a fiaskóval. Most azért mondtam igent Peter Šťastný felkérésére, mert Krutov, Fetyiszov, Shutt, Salming, Nový, Künhackl és társaik ismerik a sportág csínját-bínját. Azt mondom majd nekik: játszatok csillagokhoz méltóan! Számomra megtisztelő feladat velük egy öltözőben készülni a gálára, melynek nyertese a közönség lesz. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?