A DAC legyőzte az éllovast

A csereként beállt Bayo góljával nagyszerű 1:0-s győzelmet aratott a DAC a listavezető nagyszombatiak ellen a labdarúgó Fortuna Liga rájátszásának 3. fordulójában.

A csereként beállt Bayo góljával nagyszerű 1:0-s győzelmet aratott a DAC a listavezető nagyszombatiak ellen a labdarúgó Fortuna Liga rájátszásának 3. fordulójában. A sárga-kékek közel három év után nyertek ismét a Spartak ellen a bajnokságban.

A mérkőzés előtt a klub egykori játékosa és jelenlegi utánpótlásedzője, Lépes György a Szlovák Futballszövetség ezüstplakettjét vehette át pályafutása elismeréseként. A kezdőrúgást egy születésnapos, a 30. életévét múlt pénteken betöltő Balogh Tibor végezte el.

Új játékrendszer

A DAC kezdőcsapatából eltiltás miatt hiányzott Ljubicic, sérülés miatt pedig Šatka és Černák. A szokott védősor megbomlása miatt a DAC három/ötvédős rendszert alkalmazott, Cesar Blackmannel és Davisszel a széleken, és a Koštrna, Huk, Záhumenský trióval középen.

Az új felállás csak a nézőknek volt szokatlan, a csapatnak nem, mert ahogy Marco Rossi vezetőedző a meccs után elárulta, a téli felkészülés alatt másfél hónapon át ezt gyakorolták. „Šatka hiányzása miatt, de taktikai okokból is a 3-4-1-2-es felállás mellett döntöttünk. Ez volt a győzelem egyik kulcsa, de természetesen az is kellett hozzá, hogy a játékosaim szívvel-lélekkel játszottak” – hangsúlyozta Rossi.

A középhátvéd Tomáš Huk elmondta, eleinte akadozott a labdakihozatal az új játékrendszerben, de aztán kezdtek működni a szükséges automatizmusok.

Čmelík a földön

A DAC ebben az idényben még nem lőtt gólt a Spartaknak, de ez már a 8. percben megváltozhatott volna: Záhumenský átadása után Čmelík lőtt jó helyzetből, de a kapus és a védők valahogy tisztáztak. A vendégek első nagy helyzete a 32. percben jött: a lendületből érkező Ofosu kísérletét az utolsó pillanatban blokkolták. A 40. percben Pačinda éles szögből leadott lövése nem jelenthetett gondot a nagyszombati kapus számára.

A második félidőben kezdtek egyre inkább felfokozódni az indulatok. Lukáš Čmelíket két kemény párharc után le kellett cserélni. A második ütközés után nagyon hosszú ideig a földön maradt, állítólag rövid időre el is veszítette az eszméletét.

„Két játékosomat is egy ütközés után kellett lecserélnem. Érdekes egy bajnokság ez, mert valahányszor mi szabálytalankodtunk, rögtön sárga lapot kaptunk… Főleg a Slovan és a Trnava ellen vannak furcsa meccsek, én ezt olaszként, kívülállóként nagyon jól látom” – jelentette ki Rossi.

Bayo megmutatta

Čmelík helyére az elefántcsontparti Bayo állt be. Nagyon hamar el is jött az ő ideje: a 60. percben Kalmár tartotta meg jól a labdát, áthámozta magát egy nagyszombatin, majd Bayóhoz passzolt, aki két védő között is elvitte a labdát. A labda még megpattant a kifutó kapuson, de végül a hálóban kötött ki – 1:0! Tombolt a MOL Aréna.

A 21 éves támadónak ez volt a második meccse sárga-kék színekben, a Slovan otthonában is csereként lépett pályára. „Hálás vagyok az edzőnek a lehetőségért. Mielőtt bementem a pályára, azt mondta nekem: egész héten gyakoroltuk a befejezést, most itt a lehetőség, mutasd meg, mit tudsz! Örülök, hogy bement a lövés, kellett egy kis szerencse is hozzá, mert a kapus még bele tudott érni” – nyilatkozta Bayo.

Nyolc perc hosszabbítás

Kevéssel a gól után dühükben őrjöngtek a nézők, Civic a 16-oson belül buktatta Pačindát, de Glova játékvezető szerint semmi sem történt. Pačinda néhány perc elteltével szabadrúgásból csavart kevéssel a kapu mellé. A hangulat továbbra is ideges volt, sok szabálytalansággal, reklamálással, de a hazaiak mindent beleadtak, nemcsak őrizték az eredményt, hanem akciókat is vezettek. Bayónak is voltak villanásai, közvetlenül a 90 perc letelte előtt pedig a csereként beállt Vida lövését kellett védenie a Spartak kapusának.

A játékvezető Čmelík hosszas ápolása miatt nyolc percet hosszabbított. Az egész meccsen ideges Kalmár még összeszedett egy sárgát, Macej óriásit védett Martin Tóth fejesénél, Bayónak kimaradt egy ziccere, de végül csak felhangzott a megváltásként várt hármas sípszó.

A DAC 2015 júliusa után nyert ismét a nagyszombatiak ellen a bajnokságban. Igazi népünnepély kezdődött a stadionban, zúgott a „Szép volt, fiúk!”, és Marco Rossi vezetőedzőt is éltette a tábor.

Még Nestor El Maestro, a Spartak vezetőedzője is kénytelen volt elismerni: „Ezen a meccsen jobb volt a DAC, megérdemelt a győzelmük.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?