A barcelonai olimpia 25 éve kezdődött

<p>Huszonöt éve, 1992. július 25-én kezdődött el Barcelonában a XXV. nyári olimpia, amelyen a magyar sportolók az 1952-es helsinki játékok utáni második legjobb eredméyt elérve 11 aranyérmet szereztek.</p>

 Juan Antonio Samaranch akkori NOB-elnök szülővárosa többszöri próbálkozás után, 1986-ban nyerte el a rendezési jogot olyan vetélytársakkal szemben, mint Amszterdam, Belgrád, Birmingham, Brisbane és Párizs, az új létesítményekre és az infrastruktúrára csaknem nyolcmilliárd dollárt költöttek. Még a játékok kezdete előtt meglepetést keltett Cobi, az olimpia kabalafigurája (nevét a szervezőbizottság rövidítése, a COOB ihlette), mert a pireneusi hegyikutya kissé avantgárd ábrázolásmódja megnehezítette az állat felismerését. A fogadtatás kezdetben vegyes volt, de aztán Cobi egyre népszerűbb, és végül az olimpiák történetének egyik legjövedelmezőbb kabalája lett.
    Az Amigos para siempre (Örökké barátok) mottóval rendezett XXV. nyári olimpia bojkott nélkül, jó hangulatban zajlott, 1972 óta először volt jelen minden sportnagyhatalom küldöttsége. Az olimpiai fáklya vitorláson érkezett Mallorca szigetéről, innen kétórás váltófutással jutott el a Montjuic-hegyi Olimpiai Stadionba, a lángot Antonio Rebollo mozgássérült íjász égő nyílvesszővel gyújtotta meg. A megnyitóünnepség a Barcelona című dallal kezdődött, amelyet még 1988-ban rögzített Freddie Mercury, a Queen együttes néhány hónappal korábban elhunyt énekese és a világhírű katalán operaénekesnő, Monserrat Caballé. A játékokat I. János Károly király nyitotta meg ünnepélyesen, az olimpiai esküt a későbbi aranyérmes vitorlázó, Luis Doreste mondta el.
    Az első rekordot a résztvevő országok száma jelentette: 169 ország 9385 sportolója, 6662 férfi és 2723 nő indult 25 sportág 257 számában. A már nem létező Szovjetunió utódállamainak sportolói - kivéve az 1936 után ismét önálló csapatot indító Észtországot, Lettországot és Litvániát - még együtt, a Független Államok Közösségének (FÁK) egyesített csapatában, az olimpiai zászló alatt versenyeztek. A német színeket már az egységes Németország csapata képviselte, a felbomlott Jugoszláviát viszont az utódállamok (az ENSZ szankciói miatt közülük Kis-Jugoszlávia versenyzői csak egyéni számokban indulhattak), visszatért Kuba és a Koreai NDK, valamint 1960 után a Dél-afrikai Köztársaság is, ahol megszűnt a fajüldöző apartheid rendszer.
    A játékok talán legnagyobb szenzációja az amerikai kosárlabda-csapat volt, amelyben az NBA legnagyobb sztárjai (többek között Michael Jordan, Larry Bird, "Magic" Johnson) léptek pályára. A Dream Team természetesen olimpiai bajnok lett, vetélytársai még megszorítani sem tudták, mérkőzéseit átlagosan 40 pontos különbséggel nyerte meg. A legjobban a FÁK csapatában indult fehérorosz tornász, Vitalij Scserbo szerepelt, akinek a lehetséges nyolc aranyéremből hatot akasztottak a nyakába, ebből négyet ugyanazon a napon. Az amerikai Carl Lewis harmadik olimpiáján lett bajnok, távolugrásban és a 4x100 méteres váltóban is az első helyen végzett. A játékok műsorán első alkalommal szereplő teniszben a nők között nagy meglepetésre a 16 éves amerikai Jennifer Capriati a döntőben legyőzte a német Steffi Grafot, a férfiaknál a svájci Marc Rosset győzött.
    Érdekesség, hogy a címvédő és abszolút esélyesnek számító rúdugró, Szergej Bubka nem jutott túl a kezdőmagasságán, és érvényes kísérlet nélkül kiesett. A női 100 méteres gátfutásban diadalmaskodó Vula Patulidi lett az első görög nő, aki olimpiát nyert. Az olimpia legmeghatóbb jelenete is az atlétikai stadionban történt: a brit Derek Redmondnak, a 400 méteres síkfutás egyik esélyesének 150 méternél elszakadt a combizma, a sportoló összeesett, majd felkelve sérülten, fél lábon ugrálva folytatta a versenyt. A célvonalon a lelátóról leszaladt édesapja segítette át 65 ezer néző vastapsa mellett.
    A játékokon a vitorlázás két újabb női számmal, a női szörffel és a Europe hajóosztállyal bővült, és először szerepelt műsoron a baseball. Az éremtáblázaton a FÁK végzett az élen 45 arany-, 38 ezüst- és 29 bronzéremmel, megelőzve az Egyesült Államokat (37 arany-, 34 ezüst- és 37 bronzérem).
    A magyar küldöttség 217 versenyzője 23 sportágban állt rajthoz, s a megszerzett 30 éremmel (11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérem) az éremtáblázat nyolcadik helyén végzett. A 11 aranyérem Helsinki után a második legjobb magyar olimpiai szereplés. Az úszók közül Egerszegi Krisztina három, Darnyi Tamás pedig két aranyérmet szerzett. Aranyérmes lett Farkas Péter és Repka Attila birkózó, Szabó Bence kardívó, Kovács Antal cselgáncsozó, a sportág első magyar olimpiai bajnoka, Ónodi Henrietta tornász, aki 1956 után első magyar tornásznőként győzött és a Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika összetételű női kajaknégyes, amely az évek óta verhetetlen németeket győzte le 500 méteren. Csalódást okoztak az öttusázók, akik még a dobogóra sem tudtak felkerülni, és a hatodik helyen végzett férfi vízilabda-válogatott, de Benedek Tibor - holtversenyben a spanyol Manuel Estiartéval - gólkirály lett.
    Az olimpia 1992. augusztus 9-én színpompás ünnepséggel zárult, a pazar tűzijáték nemcsak a jelenlévőket kápráztatta el, hanem a több mint hárommilliárd embert is, akik szerte a világon televízión keresztül követték az eseményeket.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?