A Barca besétált Berlinbe

<p>A Messi-korszak harmadik BL-döntőjére készülhet a Barcelona, miután müncheni veresége ellenére 5:3-as összesítéssel lépett túl a Bayern Münchenen. Az előző két „messis” finálét – mindkétszer a Manchester United ellen – megnyerték a katalánok.</p>

KISS TIBOR NOÉ

0:3-ról felállni – a BEK és a Bajnokok Ligája sorozatában ez mindössze három csapatnak sikerült, a Barcelonának, a Werder Bremennek és a Galatasaraynak. Csoda lett volna, ha ehhez a hármashoz kedden este a Bayern München is csatlakozik. Csodák márpedig nincsenek, a Bayern ugyan 3:2-re győzött az Allianz Arenában, összesítésben azonban a Barcelona nyerte meg a párharcot 5:3-ra.

Igazán komoly esélye nem is volt a Bayernnek ezen a mérkőzésen, pedig a hazaiak már a 7. percben vezetést szereztek, egy szöglet után Mehdi Benatia fejelt a kapuba. Már csak két gól kell a hosszabbításhoz – reménykedhettek az optimista Bayern-fanok, de hamar elment a kedvük az élettől. A fantasztikus barcelonai trió kétszer villant, Messi indított, Suárez centerezett, Neymar gólt lőtt. Messiék elképesztő pontossággal játszották ki a bajorok védőit, de a gólokhoz a Bayern védelmének amatőr hibái is kellettek. A második gól előtt például a marokkói Benatia feleslegesen lépett fel a felezővonalhoz, a mögötte üresen maradt területet azonnal bejátszották a katalánok, az első meccsen is komoly hibákat vétő Bernat lemaradt. Ebből a Bayernből nemcsak Ribéry és Robben hiányzott a Barcelona ellen, hanem a balhátvéd, David Alaba is. Az eredményen így is javíthattak volna a németek, csakhogy a barcelonai német, Marc-André ter Stegen parádés napot fogott ki. A kapus Lewandowski lövésénél mutatott be komoly bravúrt, a gólvonal felé pörgő labdát sikerült időben kihalásznia.

A második félidőben a Barcelona „városnéző” üzemmódra váltott. A németeknek öt gólt kellett volna lőniük a továbbjutáshoz, a barcások kettőt hagytak is nekik, így alakult ki a végeredmény: 3:2 a Bayern javára. Szép gólt lőtt Lewandowski és Thomas Müller is (utóbbinak ez volt a negyedik találata a Barcelona ellen, nála többször – ötször – csak Andrij Sevcsenko volt eredményes a BL-ben a katalánok ellen), de ez még szépségtapasznak is kevés volt. Két évvel ezelőtt a Bayern 7:0-val búcsúztatta a Barcelonát a Bajnokok Ligája elődöntőjében, most a Barcelona nyert 5:3-ra. Érdekesség, hogy a két évvel ezelőtti találkozó visszavágóján (amelyet a Bayern 3:0-ra nyert meg a Camp Nouban) a hazaiak csatársora így állt fel: Fábregas, Villa, Pedro. A kedd esti Messi, Suárez, Neymar hármas jobb minőséget képvisel, és ez meglátszik az eredményen is.

S ha már Messinél tartunk: a csatárnak nem sikerült a jubileum. A mérkőzés előtt 99 pontnál járt a BL kanadai táblázatán (77 gól, 22 assziszt), s ha nem vigyáz, az idei versengésben saját csapattársa előzheti meg. Duplájával Neymar feljött a második helyre Cristiano Ronaldo mellé az idei BL góllövőlistáján, 9 góllal, s már csak egy gólra van a vezető Messitől. A döntőben kettejük között is kialakulhat küzdelem – a gólkirályi címért.

Lionel Messi személye egyébként kedvező előjel a Barcelona számára. Az argentin eddig kétszer lépett pályára BL-döntőben, s a csapat mindkétszer győzött (2009-ben 2:0-ra, 2011-ben 3:1-re, mindkétszer a Manchester United ellen). Az csak lapzárta után derült ki, hogy idén a Real Madrid vagy a Juventus lesz-e Luis Enrique csapatának ellenfele. Az azonban biztos, hogy Berlinben a Barcelonának nehezebb dolga lesz, mint – meglepetésre – a Bayern ellen volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?