Sólymos László: Tisztességtelen versennyel vádolni a Károly Egyetemet még akkor is túlzás, ha erre J. Budaj vetemedik

Alább változtatás nélkül közöljük Sólymos László volt környezetvédelmi miniszter, a Szövetség Országos Tanácsának elnökének levelét.
Pártsajtó

2022. június 22. 18:55

Sólymos László
Sólymos László - Somogyi Tibor felvétele

Sólymos László: Tisztességtelen versennyel vádolni a Károly Egyetemet még akkor is túlzás, ha erre J.Budaj vetemedik

Ján Budaj tegnap egy televíziós vitában „machinációval” vádolta meg a prágai Károly Egyetemet. Sólymos László korábbi környezetvédelmi miniszter elhatárolódik Ján Budajnak a neves prágai felsőoktatási intézményt elmarasztaló kijelentéseitől, aki azt állítja, hogy a barnamedve-állomány felmérésére irányuló projekt „botrányos” az erre kiírt versennyel „pedig nem volt minden rendben.”

A jelenlegi környezetvédelmi miniszter furcsa kijelentései már nem lepnek meg. Hiszen mindenki számára világos, hogy aki a medvét vegetáriánusnak tartja, az nem egészen látja át a nagyragadozókkal kapcsolatos kérdéseket. De egy megbecsült és elismert külföldi tudományos intézmény elmarasztalása azért enyhén szólva még akkor is elfogadhatatlan, ha J.Budajról van szó” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsa elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter.

Sólymos szerint a projekt azért tart sokáig, mert a DNS-minták gyűjtése és elemzése időigényes és bonyolult eljárás. A környezetvédelmi minisztériumnak viszont éppen ennek a módszernek köszönhetően rövid időn belül releváns és szakmailag megkérdőjelezhetetlen adatai lesznek.

A környezetvédelmi miniszter mandátuma felét már kitöltötte. A négyéves ciklus első két évében elsősorban az előző választási időszakban elindított projektek eredményeivel dicsekedett. Ezek közül csak párat említenék. A PET-palackok és a fém italdobozok betétdíjas rendszerét előkészítő jogszabály, a nemzeti parkok hangsúlyosabb védelmét biztosító természetvédelmi törvény módosítása, de a környezetvédelmi rendőrség is az előző választási időszakban valósult meg. Itt lenne az ideje, hogy az utódom az ezt követő két év alatt elvégzett munka eredményéről is beszámoljon” folytatta Sólymos

A korábbi miniszter szerint utódja erre a listára nem lehet büszke. Elmondása szerint Ján Budaj minisztersége alatt leállt a Csallóköz ivóvízvédelme, ténylegesen egyetlen veszélyes hulladéklerakatot sem számoltak fel, a vereknyei veszélyeshulladék-lerakó helyreállítását úgy állították le, hogy nem kínáltak helyette más megoldást. A minisztérium és a tárca irányítása alá tartozó intézmények rosszul működnek. Hogy milyen állapotok uralkodnak a tárcánál, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy képtelenek biztosítani a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet zavartalan működéséhez szükséges anyagi forrásokat.

Ján Budaj egyszerűen nem tud megbirkózni a rá váró feladatokkal, s ennek a környezetvédelem látja kárát. Ahelyett, hogy folyamatosan másokat hibáztat, a megoldásokra kellene összpontosítania. Főleg azokra, amelyekre a természetnek, az országnak égető szüksége lenne” – zárta gondolatait Sólymos László.

A környezetvédelmi miniszter a tegnapi televíziós vitában ismét bizonyította, mennyire nem látja át azt a területet, amelyért felelősséget vállalt. Mindeddig a korábban elindított projektek befejezésével foglalatoskodott.

Kétéves munkájának eredménye az EU szemszögéből pedig egy per, amelyet a környezetvédelmi tárca tétlenségének és hozzá nem értésének „köszönhetően” a légszennyezettség miatt indítottak Szlovákia ellen.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
cseh határátkelőhely
Frissítve

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain

Ján Horecký

Az új oktatási miniszter mindent megtesz azért, hogy ne kelljen bezárniuk az iskoláknak

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós
Frissítve

Felhajtott a járdára, elgázolta a gyerekeivel sétáló édesanyát a részeg sofőr

óvoda k

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban

f

A pozsonyi tragédia áldozatai között volt egy 20 éves lány is

Romana Tabák

Romana Tabák feljelentette Cigánikovát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.